Άμεσα αντίποινα της Μαδρίτης κατά της Καταλονίας

Άμεσα αντίποινα της Μαδρίτης κατά της Καταλονίας
epa06293017 Spanish Prime Minister, Mariano Rajoy (L), deputy Prime Minister, Soraya Saenz de Santamaria (C), and Spanish Foreign Minister, Alfonso Dastis (R), among others, during a extraordinary plenary session where the application of Article 155 of the Spanish Constitution was approved, in Madrid, Spain, 27 October 2017. Catalan Assembly approved as well the declaration of a uniteral independence which urges the Catalan government to begin a constituent process to draft and approve the Constitution of the new republic. EPA/Fernando Villar

Η ισπανική βουλή ανέστειλε το αυτοδιοίκητο της περιοχής, μετά τη διακήρυξη ανεξαρτησίας από το τοπικό κοινοβούλιο.

Το Ισπανικό Κοινοβούλιο ανέστειλε με μεγάλη πλειοψηφία το αυτοδιοίκητο της Καταλονίας, λίγη μόλις ώρα μετά το ψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής από την τοπική βουλή.

Υπέρ της ενεργοποίησης του Άρθρου 155 του Συντάγματος, που προβλέπει καθαίρεση της τοπικής κυβέρνησης και απευθείας έλεγχο των τοπικών υπηρεσιών από τη Μαδρίτη, τάχθηκαν 214 γερουσιαστές, ενώ μόλις 47 ψήφισαν κατά.

Προηγουμένως, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, είχε προαναγγείλει την άμεση απάντηση της κυβέρνησης της χώρας γράφοντας στον λογαριασμό του στο Twitter ότι η κυριαρχία του νόμου θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα στην Καταλονία.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ξεκίνησε τις διαδικασίες κατά της κήρυξης ανεξαρτησίας από την Καταλονία.

Πλήρης στήριξη στον Ραχόι από Λονδίνο, Βερολίνο και Παρίσι

Η γερμανική κυβέρνηση διαμήνυσε ότι δεν αναγνωρίζει την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο τύπου της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

«Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία την επιδείνωση της κατάστασης στην Καταλονία. Η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας είναι και παραμένουν απρόσβλητες», επομένως, η κυβέρνηση «δεν αναγνωρίζει αυτού του είδους την ανακήρυξη ανεξαρτησίας» τόνισε σε μήνυμά του στο Twitter ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Η κυβέρνηση στηρίζει τη σαφή θέση του πρωθυπουργού της Ισπανίας στη βούλησή του να εγγυηθεί και να αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη» συνέχισε ο Γερμανός αξιωματούχος. Το Βερολίνο διατυπώνει την ελπίδα «όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να προωθήσουν τον διάλογο με στόχο την άμβλυνση της κατάστασης».

Ανακοίνωση εξέδωσε και η βρετανική κυβέρνηση, γνωστοποιώντας πως δεν θα αναγνωρίσει τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας από την Καταλονία, διατυπώνοντας έτσι τη βούλησή της για τη «διαφύλαξη της ενότητας της Ισπανίας».

«Η Βρετανία δεν αναγνωρίζει και δεν θα αναγνωρίσει τη μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας από το περιφερειακό κοινοβούλιο της Καταλονίας» επισήμανε ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η κήρυξη αυτή «στηρίζεται σε μια ψηφοφορία που είχε κριθεί παράνομη από τα ισπανικά δικαστήρια. Συνεχίζουμε να επιθυμούμε τη διαφύλαξη του κράτους Δικαίου, τον σεβασμό του ισπανικού Συντάγματος και τη διαφύλαξη της ενότητας της Ισπανίας».

Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Σκωτίας εμφανίστηκε περισσότερο θετικά διακείμενη προς την Καταλονία, χωρίς εντούτοις να αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της περιφέρειας. «Κατανοούμε και σεβόμαστε την θέση της καταλανικής κυβέρνησης» δήλωσε σήμερα η Φιόνα Χίσλοπ, η υπουργός Εξωτερικών της Σκοτίας, στέλεχος του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP). «Ενώ η Ισπανία έχει το δικαίωμα να αντιτίθεται στην ανεξαρτησία, ο λαός της Καταλονίας πρέπει να έχει τη δυνατότητα να καθορίζει το ίδιο του το μέλλον» τόνισε. Η Σκωτσέζα υπουργός απηύθυνε έκκληση για τη διεξαγωγή «διαλόγου με στόχο την εύρεση μιας λύσης που θα σέβεται τη δημοκρατία» εκτιμώντας ότι το να τεθεί σε καθεστώς κηδεμονίας η περιφέρεια από την κεντρική διοίκηση «δεν μπορεί να είναι η λύση».

Τέλος, και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι έχει την “πλήρη στήριξή του”.

Γιούνκερ: Η ΕΕ δεν έχει ανάγκη από άλλα ρήγματα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν έχει ανάγκη από άλλες ρωγμές, άλλα ρήγματα» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στην κήρυξη ανεξαρτησίας από την Καταλονία.

«Δεν είναι απαραίτητο να εμπλακούμε σε αυτήν τη διαμάχη στο εσωτερικό της Ισπανίας όμως δεν θέλω αύριο η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτελείται από 95 κράτη μέλη» είπε σε δημοσιογράφους ο Γιούνκερ, που βρίσκεται στη Γαλλική Γουιάνα μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Κάλεσμα Πουτζντεμόν στους Καταλανούς να παραμείνουν ειρηνικοί

O πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν απηύθυνε έκκληση στους πολίτες της Καταλονίας να παραμείνουν ειρηνικοί και πιστοί στην πολιτική τους συνείδηση.

«Έρχονται ώρες κατά τις οποίες πρέπει να διατηρήσουμε την ορμή αυτής της χώρας (σ.σ της Καταλονίας) και να παραμείνουμε ειρηνικοί, (να επιδείξουμε) πολιτική συνείδηση και αξιοπρέπεια» επισήμανε ο Καταλανός πρόεδρος μιλώντας στο κοινοβούλιο σε βουλευτές και αυτονομιστές δημάρχους.

Την ίδια ώρα πολλές δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της ανεξαρτησίας που είχαν κατακλύσει το πάρκο έξω από το καταλανικό κοινοβούλιο στη Βαρκελώνη υποδέχθηκαν με επιφωνήματα χαράς την ανακοίνωση κήρυξης της ανεξαρτησίας, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η συνεδρίαση του κοινοβουλίου αναμεταδόθηκε ζωντανά σε μεγάλες οθόνες που είχαν εγκαταστήσει οι αρχές έξω από το πάρκο Σιουταντέλα, στην καρδιά της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ισπανίας.

Χειροκροτήματα και κραυγές ενθουσιασμού αντήχησαν όπως και το σύνθημα «Ανεξαρτησία» στα καταλανικά, την ώρα που ανακοινωνόταν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.