Η μεγαλύτερη ανησυχία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην Κίνα

Η μεγαλύτερη ανησυχία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην Κίνα

Η πρόοδος των οικονομικών μεταρρυθμίσεων είναι «εξαιρετικά απογοητευτική», λέει το λόμπι των ευρωπαϊκών εταιρειών.

Μια κορυφαία οργάνωση lobbying των ευρωπαϊκών εταιρειών προειδοποίησε την Κίνα ότι διακινδυνεύει μια αντίδραση υπέρ του προστατευτισμού αν δεν ανοίξει ταχύτερα τις αγορές της προς τις ξένες επενδύσεις. Και προσέθεσε ότι η τρέχουσα μη ισορροπημένη πρόσβαση των ξένων εταιρειών «δεν είναι πολιτικά βιώσιμη».

Η πρόοδος των οικονομικών μεταρρυθμίσεων είναι «εξαιρετικά απογοητευτική», αναφέρει το Ευρωπαϊκό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Κίνα στην ετήσια έκθεσή του, η οποία δημοσιεύτηκε ενώ η Κίνα προετοιμαζόταν να υποδεχτεί τους ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου στη σύνοδο G20.

Η Κίνα θύμωσε από το πρόσφατο μπλοκάρισμα της ύψους 7,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων πώλησης του μεγαλύτερου δικτύου ενέργειας της Αυστραλίας σε Κινέζους διεκδικητές, καθώς κι από την καθυστέρηση του ύψους 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων πρότζεκτ ενός πυρηνικού εργοστασίου στη Βρετανία – μια κινεζική επένδυση -, λέγοντας ότι τα εμπόδια αυτά οφείλονται στον προστατευτισμό.

Αλλά ευρωπαϊκές εταιρείες και δυτικοί αξιωματούχοι σημειώνουν ότι οι περιορισμοί που αντιμετωπίζουν οι ξένες εταιρείες σε κλάδους της κινεζικής οικονομίας, όπως οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, η υγεία, και η διοικητική μέριμνα, είναι συχνά πολύ μεγαλύτεροι από τους αντίστοιχους που αντιμετωπίζουν οι κινεζικές εταιρείες στο εξωτερικό.

«Αυτή η μη ισορροπημένη κατάσταση δεν είναι πολιτικά βιώσιμη και, για το δικό της όφελος, η Κίνα θα πρέπει να αρχίσει να ανταποδίδει ανοίγοντας τις αγορές της και επιτρέποντας στις ευρωπαϊκές εταιρείες να συμβάλλουν περισσότερο στην οικονομία της» ανέφερε το Επιμελητήριο.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιοργκ Βούτκε είπε ότι ανησυχεί για τα αισθήματα προστατευτισμού που αρχίζουν να καλλιεργούνται σε Ευρωπαίους αξιωματούχους, ως αποτέλεσμα της αργής προόδου που επιδεικνύει η Κίνα στο άνοιγμα των αγορών της.

«Ανησυχούμε ότι η Κίνα ίσως απελευθερώσει δυνάμεις υπέρ του προστατευτισμού, τις οποίες κανένας από μας δεν θα ήθελε να δει» σημείωσε ο Βούτκε μιλώντας σε δημοσιογράφους.