Η μεγαλύτερη άνοδος των κινεζικών μετοχών εδώ και δύο χρόνια οδηγεί θετικά τις διεθνείς αγορές

Η μεγαλύτερη άνοδος των κινεζικών μετοχών εδώ και δύο χρόνια οδηγεί θετικά τις διεθνείς αγορές

Άνοδο σημείωσε προσωρινά και η τουρκική λίρα που χθες σημείωσε τη χειρότερη συναλλαγματική επίδοση της τελευταίας δεκαετίας.

Σε θετικό έδαφος κινούνταν οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές ύστερα από τη μεγαλύτερη άνοδο των κινεζικών μετοχών εδώ και πάνω από δύο χρόνια και το θετικό άνοιγμα της Ευρώπης μετά το καλύτερο κλείσιμο της Wall Street από τον Ιανουάριο.

Η άνοδος καταγράφεται παρά το γεγονός ότι παγκοσμίως ελλοχεύουν διαμάχες και προβλήματα. Οι τιμές πετρελαίου αυξήθηκαν καθώς οι ΗΠΑ επιβάλλουν εκ νέου κάποιες κυρώσεις στο Ιράν, ενώ η τουρκική λίρα ανέκαμψε νωρίτερα σήμερα από τη χειρότερη ημέρα των τελευταίων 10 ετών, μια επίδοση που προκάλεσε η διαμάχη της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον.

Το κλίμα βελτιώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς οι κινεζικές μετοχές ανέκαμψαν κατά 2,7% εν μέσω ελπίδων για πρόσθετες κρατικές δαπάνες, ύστερα από ένα τετραήμερο ξεπούλημα που τις οδήγησε σε πτώση κατά 6%.

Το Λονδίνο, το Παρίσι και η Φρανκφούρτη ακολούθησαν με άνοδο 0,6-0,9%, καθώς οι Ευρωπαίοι επενδυτές υποδέχθηκαν θετικά τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας UniCredit, ενώ οι πετρελαϊκές και οι μεταλλευτικές μετοχές σημείωσαν άνοδο μετά την αύξηση των τιμών του αργού.

Οι αγορές συναλλάγματος παρέμειναν ευμετάβλητες, αν και λιγότερο ασταθείς σε σχέση με τις πρόσφατες συνεδριάσεις, καθώς το δολάριο υποχώρησε.

Το ευρώ ανέκαμψε στο 1,1583 δολάριο από το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν έξι εβδομάδων παρά τη δεύτερη ημέρα απογοητευτικών οικονομικών στοιχείων από τη Γερμανία, ενώ η βρετανική λίρα ανέκτησε κάποιο από το έδαφος που έχασε λόγω των ανησυχιών για το Brexit, που την οδήγησαν σε χαμηλό 11 μηνών.

Η τουρκική λίρα ανέκαμψε νωρίς σήμερα – πριν υποχωρήσει και πάλι- από τις χθεσινές απώλειες. Τη Δευτέρα, το νόμισμα υποχώρησε κατά 5,5% στο επίπεδο των 5,4250 λιρών ανά δολάριο, που αποτελεί ιστορικά χαμηλό επίπεδο και τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή πτώση εδώ και σχεδόν μία δεκαετία, αφού η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι επενεξετάζει την αδασμολόγητη πρόσβαση στις αμερικανικές αγορές για κάποιες τουρκικές εξαγωγές. Η είδηση που μετέδωσε χθες το δίκτυο CNN Turk, ότι Τούρκοι αξιωματούχοι θα μεταβούν στην Ουάσινγκτον για να συζητήσουν τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, συνέβαλε στην ανάκαμψή της νωρίς σήμερα, αν και η λίρα παραμένει κοντά στα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.

Στις 13:29 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία της διαμορφώθηκε στις 5,3120 λίρες ανά δολάριο και στις 6,1503 λίρες έναντι του ευρώ. Οι αποδόσεις των 10ετών τουρκικών κρατικών ομολόγων ανήλθαν στο 20,09%, το υψηλότερο ιστορικά επίπεδό τους.

Με τον πληθωρισμό στην Τουρκία να βρίσκεται σε υψηλό 14 ετών κοντά στο 16% και την κεντρική τράπεζα να υφίσταται πολιτικές πιέσεις να μην αυξήσει τα επιτόκια, οι απώλειες της λίρας από τις αρχές του έτους αγγίζουν το 30% καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τις πληρωμές χρέους σε ξένο νόμισμα.

«Επί του παρόντος ο αντίκτυπος από την υποχώρηση της λίρας περιορίζεται κυρίως εντός της χώρας. Ωστόσο οι φόβοι για μια χρεοκοπία θα αρχίσουν να εντείνονται εάν το νόμισμα συνεχίσει να υποτιμάται», δήλωσε ο Κότα Χιραγιάμα, επικεφαλής οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στη χρηματιστηριακή εταιρία SMBC Nikko Securities. «Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να επηρεάσει κάποια ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα», πρόσθεσε.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το πετρέλαιο επέκτεινε το ράλι της προηγούμενης ημέρας καθώς σήμερα τέθηκαν σε ισχύ οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ αντέστρεψαν τις προηγούμενες απώλειές του και σημείωσαν νωρίτερα άνοδο κατά 0,33% στα 73,99 δολάρια το βαρέλι. Χθες, ενισχύθηκαν κατά 0,75% αφού πηγές του ΟΠΕΚ δήλωσαν ότι η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας μειώθηκε απρόσμενα τον Ιούλιο.