Η ώρα για την ιστορική εκτόξευση που μπορεί να μας φέρει πιο κοντά στον Άρη έφτασε

Η ώρα για την ιστορική εκτόξευση που μπορεί να μας φέρει πιο κοντά στον Άρη έφτασε
epa06470658 A handout photo made available by SpaceX on 24 January 2018 shows the company's Falcon Heavy rocket standing at a launchpad in of Cape Canaveral, USA, 28 December 2017. A Falcon Heavy rocket of US rocket company SpaceX has arrived on 22 January 2018 at a launchpad in Cape Canaveral, ready to be launched for a demonstration flight within the coming weeks. The Falcon Heavy is the most powerful transport rocket of today yet will carry only a Tesla Roadster for the demonstration flight. EPA/SPACEX / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo:

Το μόνο που θέλει ο Elon Musk για τον πύραυλο Falcon Heavy είναι να μην εκραγεί.

 

Η εκτόξευση του Falcon Heavy, του μεγαλύτερου και ισχυρότερου πυραύλου της εταιρείας Space Exploration Technologies Corp, θα θεωρηθεί επιτυχημένη αν ο πύραυλος δεν εκραγεί στην πλατφόρμα εκτόξευσης.

Αυτό, τουλάχιστον, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ο γνωστός μας Elon Musk.

«Πρόκειται για δοκιμαστική αποστολή, και άρα δεν προσδοκούμε να αγγίξουμε την τελειότητα» είπε ο Musk μιλώντας με συντάκτες που θα καλύψουν την αποψινή εκτόξευση. «Θα την θεωρήσω επιτυχημένη αρκεί ο πύραυλος να σηκωθεί από την πλατφόρμα».

Η εκτόξευση θα πραγματοποιηθεί απόψε στις 20.30 ώρα Ελλάδος, από το Διαστημικό Κέντρο Kennedy της NASA στη Φλόριντα.

Ο πύραυλος είναι ένα επαναχρησιμοποιούμενο όχημα εκτόξευσης «βαρέων βαρών» που θα επιτρέψει στην εταιρεία να διεκδικήσει συμβόλαια μεταφοράς μεγαλύτερων φορτίων από τους κρατικούς και εμπορικούς πελάτες της. Η χωρητικότητά του είναι διπλάσια εκείνης του μεγάλου ανταγωνιστή του, του Delta IV Heavy της United Launch Alliance.

Εννοείται ότι οι ανταγωνιστές παρακολουθούν στενά την πορεία προς την εκτόξευση, ενώ τόσο ο Jeff Bezos της Blue Origin όσο και ο Tory Bruno της ULA ευχήθηκαν στον Musk καλή τύχη μέσω του Twitter.

Σχεδιαστικά, το Falcon Heavy δεν είναι τίποτε άλλο παρά τρεις πύραυλοι Falcon 9 της SpaceX συνδεδεμένοι μεταξύ τους. Κάθε Falcon 9 διαθέτει εννέα κινητήρες Merlin, ενώ το Falcon Heavy έχει συνολικά 27. Πρόθεση της εταιρείας είναι να υπάρξει απόπειρα προσγείωσης και των τριών πυραύλων για επαναχρησιμοποίηση σε επόμενη εκτόξευση.

Αν η δοκιμαστική πτήση πάει καλά, είπε ο Musk, η SpaceX σχεδιάζει να πραγματοποιήσει την πρώτη εκτόξευση του πυραύλου με εμπορικό φορτίο μέσα στους επόμενους 3 έως 6 μήνες.

Αν όμως τα πράγματα …στραβώσουν και υπάρξει κάποια έκρηξη που θα καταστρέψει την πλατφόρμα, ίσως απαιτηθεί έως και ένας χρόνος για να μπορέσει να ξαναγίνει εκτόξευση στον χώρο. Η παραγωγή των πυραύλων, όμως, θα συνεχιστεί κανονικά.

«Θα είναι μεγάλη απογοήτευση αν εκραγεί» είπε ο Musk. «Αν κάτι πάει στραβά, ελπίζω τουλάχιστον αυτό να συμβεί όχι στο αρχικό στάδιο της εκτόξευσης αλλά πιο μετά ώστε να μάθουμε όσα μπορούμε περισσότερα από αυτή την εμπειρία».

Το φορτίο για την πρώτη, δοκιμαστική πτήση του Falcon Heavy είναι ένα κόκκινο Tesla Roadster. Και ναι, μαντέψατε σωστά, πρόκειται για το αυτοκίνητο του ίδιου του Musk που, αν όλα πάνε καλά, θα μπει σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Άρη!