Οι πέντε παγίδες στο σχέδιο συμφωνίας

Οι πέντε παγίδες στο σχέδιο συμφωνίας

Τα σημεία που πρέπει να προσέξει η ελληνική πλευρά στα προσχέδια της τετραμερούς επιτροπής, που παρουσιάστηκαν στο οικονομικό επιτελείο στο Eurogroup της Δευτέρας.

Στρωμένος με… παγίδες ήταν ο δρόμος μιας ενδεχόμενης συμφωνίας στο Eurogroup της Δευτέρας. Κι αυτό γιατί, στα προσχέδια κειμένων που παρουσίασε η τετραμερής επιτροπή που -αποτελούμενη από τον επικεφαλής Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Γερμανό και τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε και Μπρ. Λεμέρ, αλλά και τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν- τα σημεία που έπρεπε να προσέξει το ελληνικό οικονομικό επιτελείο ήταν αρκετά.

Σύμφωνα με το news247, αυτά είναι τα 5 σημεία-παγίδες για την Ελλάδα στο ανακοινωθέν του Eurogroup:

Πιο συγκεκριμένα:
1. Το Eurogroup θα καλωσόριζε την δέσμευση της Ελλάδας να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022. Από εκεί και πέρα, οι υπουργοί Οικονομικών θα ανέφεραν ότι η χώρα θα έχει μια δημοσιονομική πορεία σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ισχύουν στο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο, με ταυτόχρονη δέσμευση “τουλάχιστον 2,2% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο για την περίοδο από το 2023 έως το 2060.”

2. Οι υπουργοί Οικονομικών θα κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι η ελάφρυνση του χρέους «μπορεί να επιτευχθεί με ή χωρίς τα μέτρα για το χρέος που προέβλεπε το Eurogroup του Μάιου του 2016», με εγγύηση ότι οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας θα περιοριστούν κάτω από το 15% του ΑΕΠ ετησίως μεσοπρόθεσμα και στην συνέχεια κάτω από το 20%, ώστε του ΑΕΠ να διασφαλιστεί ότι το χρέος παραμένει σε καθοδική πορεία.

3. Με βάση τις τρέχουσες εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, «το Eurogroup είναι έτοιμο να εξετάσει, με την επιφύλαξη της τελικής έκθεσης ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους (DSA), την επέκταση των ωριμάνσεων, καθώς και την αναβολή της καταβολής των τόκων του ΕΤΧΣ μεταξύ 0 και 15 ετών, στα πλαίσια της συμφωνίας του Μάιου του 2016. Αυτά τα μέτρα δεν θα οδηγήσουν σε επιπρόσθετο κόστος για τα κράτη μέλη.

Σε αυτό το σημείο, ήταν η παγίδα για την ελληνική πλευρά. Το πρώτο σκέλος το απέρριψε το ΔΝΤ, αφού οι ωριμάνσεις των ελληνικών ομολόγων κατά μέγιστο στα 15 έτη δεν ήταν επαρκείς για τη βιωσιμότητα του χρέους, που απαιτούσε σημαντικά μεγαλύτερη επέκταση των ωριμάνσεων για να κρίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Για τον λόγο αυτό το ΔΝΤ απέρριπτε την αναφορά σε διάστημα 0-15, που θα μπορούσαν να είναι και… μηδέν.

4. Από τα πιο «δύσκολα» σημεία του ανακοινωθέντος ήταν αυτό που αναφερόταν στην έκθεση της ανάλυσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που θα πραγματοποιηθεί από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Σε αυτήν την εκδοχή, έλειπαν τρία… μαγικά γράμματα: ΔΝΤ. Με άλλα λόγια, η πρόταση ανέφερε ότι η μελέτη βιωσιμότητας που θα έκρινε το ελληνικό χρέος ως βιώσιμο, θα αποφασιζόταν χωρίς την «σφραγίδα» του ΔΝΤ.

Η αναφορά όμως αυτή δεν προϋποθέτει ότι το Ταμείο θα άλλαζε την εκτίμησή του για τη βιωσιμότητα που σήμερα είναι αρνητική. Χωρίς την θετική εκτίμηση από το ΔΝΤ της βιωσιμότητας του χρέους είναι σχεδόν αδύνατο να μεταβληθεί η αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Η αξιολόγηση των αγορών και του ΔΝΤ δεν θα επέτρεπαν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αποφανθεί για το αξιόχρεο της Ελλάδας και κατά συνέπεια να την εντάξει στην ποσοτική χαλάρωση (QE).

5. Έτσι φτάνουμε στην μεγαλύτερη παγίδα. To Eurogroup δήλωνε ότι οι επικεφαλής του ΔΝΤ σύντομα θα συστήσουν στο ΔΣ του Ταμείου την έγκριση επί της αρχής του αιτήματος της Ελλάδας για 14μηνo προληπτικό πρόγραμμα (for a 14-month precautionary Standby Arrangement) και το ΔΝΤ θα ήταν δεσμευμένο να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, με απόφαση του ΔΣ στο άμεσο χρονικό διάστημα. Καθώς το ΔΝΤ απέρριψε να δεσμευτεί σε αυτή την προοπτική, εφευρέθηκε η φράση “επί της αρχής να κάνει εισήγηση συμμετοχής στο ΔΣ του”, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αλλάξει απαραίτητα την έκθεση βιωσιμότητας του. Απορίας άξιο είναι γιατί το ΔΝΤ που αποπληρώνεται το 2025 θα έπρεπε να κάνει έκθεση βιωσιμότητας έως το 2060.

Σε αυτά τα σημεία διαφωνίας ο Πρόεδρος του Eurogroup καλείται το επόμενο χρονικό διάστημα να καταφέρει την γεφύρωση των διαφορών των εμπλεκομένων μερών με συναινετικό τρόπο. Ο δρόμος για τις 15 Ιουνίου είναι μακρύς και το έργο του Προέδρου δύσκολο, αλλά είναι βέβαιο από το παρελθόν ότι θα ευοδωθούν οι προσπάθειες του.

Πηγή: news247.gr