Η Ryanair απειλεί την Ελλάδα με μείωση πτήσεων

Η Ryanair απειλεί την Ελλάδα με μείωση πτήσεων
Photo:

Ο εμπορικός διευθυντής της αεροπορικής εταιρείας τα βάζει με όλους και με όλα.

Την απόφαση να τερματίσει κατά δύο μήνες το καλοκαιρινό πρόγραμμα πτήσεων στη χώρα μας «εξαναγκάζεται να προχωρήσει» η Ryanair, πήρε ο εμπορικός διευθυντής της Ryanair, Ντέιβιντ Ο’ Μπράιεν, όπως αποκάλυψε στο «Βήμα της Κυριακής».

Όπως είπε ο ίδιος, ρόλο σε αυτή την εξέλιξη παίζει και η πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει νέους φόρους στο τουριστικό προϊόν, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση.

Ο Ο’ Μπράιεν υποστηρίζει ότι οι προτάσεις του προς την πολιτεία με σχέδιο αύξησης της επιβατικής κίνησης αγνοούνται από το 2014.

Κατηγόρησε, μάλιστα, την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά ότι η απάντησή της στις προτάσεις της Ryanair για αύξηση των επισκεπτών κατά 5 εκατ. σε ορίζοντα τριετίας «δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της».

Ουσιαστική απάντηση επί των «επιχειρηματικών», όπως τις χαρακτηρίζει ο Ο’ Μπράιεν, προτάσεων δεν υπήρξε. «Τακτική με την οποία η ελληνική αγορά χάνει οκτώ πτήσεις την ημέρα δύο μήνες νωρίτερα. Ίσως επειδή η υπουργός ήταν πολύ απασχολημένη με την έκθεση στο Μαϊάμι».

Η αεροπορική εταιρεία ζήτησε μειωμένα τέλη και φόρους κατά τους μήνες εκτός high season, με απαλλαγή των ναύλων για τα μικρά αεροδρόμια από το Τέλος Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αεροδρομίων, που ανέρχεται σε 12 ευρώ ανά επιβάτη, καθώς και μείωσή του κατά 50% στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Εφόσον τα κίνητρα αυτά ισχύσουν για πέντε χρόνια, η Ryanair θα δεσμευόταν να φέρει επιπλέον 2 εκατ. επιβάτες στην Αθήνα και ακόμη 3,5 εκατ. στα περιφερειακά αεροδρόμια, εκ των οποίων τα 2 εκατ. στη χαμηλής ζήτησης περίοδο ως το 2018.

Όσον αφορά τα περιφερειακά αεροδρόμια, μία από τις προτάσεις της Ryanair ήταν η χρηματοδότηση μελέτης σχετικά με τη χωρητικότητά τους, δεδομένου ότι βασικό επιχείρημα της ιδιωτικοποίησης ήταν οι απαιτήσεις αυξημένης δυναμικότητας. «Οι Γερμανοί αυτό που θα κάνουν θα είναι να αυξήσουν τις υποδομές, οι οποίες εκτός υψηλής σεζόν θα είναι άδειες. Κατόπιν, ως μονοπώλιο, θα αυξήσουν τα τέλη των αεροδρομίων. Αυτοί θα καταστρέψουν τον τουρισμό των νησιών προσελκύοντας περισσότερους tour operators μόνο για δύο μήνες, ενώ αυτό που πραγματικά χρειάζονται τα νησιά είναι περισσότερους επιβάτες για περισσότερους μήνες» λέει ο κ. Ο’ Μπράιεν στο «Βήμα».

Τι απάντησε για τις απεργίες

Ως «παρανόηση» χαρακτήρισε στην ίδια συνέντευξη ο Ο’ Μπράιεν την καμπάνια της Ryanair κατά των απεργιών που ακυρώνουν πτήσεις. Όπως είπε, θέση της εταιρείας είναι ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να προωθούν τα αιτήματά τους μέσω διαμεσολάβησης ή δεσμευτικής διαιτησίας που δεν συνεπάγονται «κλειστούς ουρανούς» στην Ευρώπη. Εναλλακτικά, προτείνεται να αναλαμβάνουν τον έλεγχο οι υπηρεσίες γειτονικών χωρών στη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Πηγή: Το Βήμα της Κυριακής