Η σκυτάλη στους βουλευτές

Η σκυτάλη στους βουλευτές

Αισιοδοξία επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου που ξεκινά συντονισμένη «επιχείρηση ενημέρωσης» σε κόμμα και βουλευτές.

Αντώνης Αντζολέτος

Χαμόγελα επικρατούν στο Μέγαρο Μαξίμου από το αποτέλεσμα του Eurogroup και αυτό επιβεβαιώθηκε και από τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας στην Κουμουνδούρου, όπου Αλέξης Τσίπρας και Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσαν τα μέλη του κόμματος για τις βασικές αρχές της πολιτικής συμφωνίας.

Η συνεδρίαση διήρκεσε περίπου 4 ώρες και είχε προηγηθεί τηλεφώνημα του πρωθυπουργού με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ενόψει και της σημερινής συνάντησης στο Βερολίνο με την Άνγκελα Μέρκελ και την Κριστίν Λαγκάρντ. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, ο πρόεδρος της Κομισιόν εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Στο Μαξίμου είναι σαφές πως έχουν περάσει ήδη στην επικοινωνιακή διαχείριση της συμφωνίας, αναδεικνύοντας τα κέρδη που έχει να αποκομίσει η κυβέρνηση από τη συνεδρίαση του Eurogroup. Αυτό το οποίο τονίζεται είναι πως δίνεται, πλέον τέλος στο κλίμα αβεβαιότητας που είχε προκληθεί, ενώ δείχνει τη βούλησή της να προχωρήσει μέχρι το 2019 βάζοντας τέλος στα σενάρια πρόωρων εκλογών που θέλει να συντηρεί η αξιωματική αντιπολίτευση.

Τα στελέχη της Ηρώδου Αττικού ευελπιστούν πως με την πολιτική συμφωνία θα σταματήσει να υπάρχει ένας κύκλος εσωστρέφειας που είχε ξεκινήσει μέσα στο κόμμα και στην κοινοβουλευτική ομάδα από τη στιγμή μάλιστα που είναι πιο ορατή η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Βασικό πολιτικό κέρδος που θα προβληθεί το επόμενο διάστημα θα είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Μέσα στις επόμενες ημέρες από το κυβερνητικό στρατόπεδο θα επιχειρήσουν να ξεκαθαρίσουν μια σειρά από ζητήματα με τους δανειστές που έχουν να κάνουν με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τη διάρκεια και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, με το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών να επιμένει στο 3,5% για 10 χρόνια, αλλά και την επίτευξη του Staff Level Agreement για τα ανοιχτά θέματα που είναι τα εργασιακά, το δημοσιονομικό κενό του 2018 και τα ενεργειακά.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών απάντησαν σε ερωτήσεις των στελεχών του κόμματος σε σχέση με τα αντισταθμιστικά μέτρα που έχει προτείνει η κυβέρνηση και με ποιόν τρόπο αυτά θα «ισοφαρίσουν» τις επιβαρύνεις που έχει κληθεί να προνομοθετήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες ιδιαίτερη σημασία φέρεται να δίνεται στην μείωση και τον επανασχεδιασμό του ΕΝΦΙΑ με επανένταξη του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, στη μείωση του ΦΠΑ σε μια σειρά από κατηγορίες όπως οι μεταφορές, η εστίαση και κάποια είδη διατροφής, οι φοροελαφρύνσεις σε ελεύθερους επαγγελματίες, η μεταφορά σε μικρότερο συντελεστή ΦΠΑ ενεργειακών τιμολογίων, αλλά και η αύξηση δαπανών για το κοινωνικό κράτος σε περίπτωση που υπάρχει μείωση των εσόδων για την κοινωνική ασφάλιση.

Η συζήτηση τόσο στο κόμμα όσο και στην κοινοβουλευτική ομάδα αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, καθώς από τα Μαξίμου επιθυμούν να διαλύσουν οποιοδήποτε «σύννεφο αμφισβήτησης» υπάρχει για τη συμφωνία που ετοιμάζεται.

Στην κυβέρνηση ευελπιστούν ακόμα και στην πραγματοποίηση ενός έκτακτου Eurogroup πριν από το προγραμματισμένο στις 20 Μαρτίου προκειμένου όλα να συμφωνηθούν σε μικρό χρονικό διάστημα μετά την έλευση των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη. Το πακέτο μέτρα – αντίμετρα θα κατατεθεί ως ένα σώμα στη Βουλή προς ψήφιση και θα ισχύουν από την 1-1-2019, όπως δήλωσε χθες στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Το βλέμμα του Αλέξη Τσίπρα είναι στραμμένο σήμερα στις συναντήσεις Μέρκελ, Λαγκάρντ, Γιουνκέρ στο Βερολίνο, οι οποίες θα κρίνουν σε σημαντικό βαθμό που θα κινηθούν οι συζητήσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, αλλά και το ζήτημα του μεσοπρόθεσμου χρέους.

Πηγή: news247.gr