Οι τέσσερις δυνάμεις που φέρνουν την επανάσταση στο μάρκετινγκ

Οι τέσσερις δυνάμεις που φέρνουν την επανάσταση στο μάρκετινγκ
Brand Branding Marketing Strategy Identity Concept

Τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά σε σχέση με αυτό που ξέραμε πριν από λίγα μόλις χρόνια.

του Άλαν Μάρεϊ

Τα διευθυντικά στελέχη μάρκετινγκ είναι αντιμέτωπα μ’ έναν κόσμο που διαφέρει ριζικά από τον κόσμο που γνωρίζαμε πριν από μία δεκαετία, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που πραγματοποιήθηκε στο συνέδριο Brainstorm Tech του Fortune, στο Άσπεν του Κολοράντο.

Η κουβέντα κατέληξε σε τέσσερις βασικές δυνάμεις οι οποίες καθοδηγούν σήμερα τον κλάδο του μάρκετινγκ.

Πολυπλοκότητα

Σύμφωνα με τον Στιβ Λούκας, CEO της Marketo, «η νούμερο 1 πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα το μάρκετινγκ είναι η πολυπλοκότητα. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι πελάτες της εταιρείας είναι μπερδεμένοι εξαιτίας των άπειρων επιλογών που έχουν πλέον στη διάθεσή τους για να προσεγγίσουν τους πελάτες. «Δεν πρόκειται για έλλειψη επιλογών· το πρόβλημα είναι ότι οι επιλογές είναι τόσες πολλές».

Ταχύτητα της αλλαγής

Ο Τζέι Μπι Όσμπορν, διευθύνων σύμβουλος της Red Antler, είπε ότι στα πρώτα πέντε χρόνια λειτουργίας της εταιρείας του «βλέπαμε τις τάσεις να παγιώνονται σε βάθος ενός έτους. Τώρα, αυτή η περίοδος δεν ξεπερνάει τις μερικές εβδομάδες ή τον έναν μήνα».

Τεχνητή νοημοσύνη

Ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης εστίασε στο πώς είναι δυνατή η εύρεση χρήσιμων σημάτων μέσα στο πλήθος δεδομένων που αντλούν οι εταιρείες. Ο Λούκας είπε ότι αυτό θα ωθήσει τις εταιρείες να βασίζονται ακόμα περισσότερο στην τεχνητή νοημοσύνη, που είναι κάτι που οι περισσότεροι επαγγελματίες του μάρκετινγκ δεν κατανοούν. «Η μεγαλύτερη πρόκληση, μετά την πολυπλοκότητα, είναι η τεχνητή νοημοσύνη» είπε ο Λούκας. «Δεν ήταν ένα από τα μαθήματα που έκαναν στο σχολείο».

Το μάρκετινγκ δεν τελειώνει με την αγορά

Σ’ έναν κόσμο κοινωνικών μέσων, η δουλειά του διευθυντή μάρκετινγκ δεν είναι μόνο η προώθηση των πωλήσεων, αλλά και η δημιουργία πραγματικών θαυμαστών του εμπορικού σήματος. «Ο υπεύθυνος μάρκετινγκ είναι αναγκασμένος να αναλάβει την ευθύνη της εμπειρίας του πελάτη» λέει ο Ράγκι Τόμας, CEO της Sprinklr. Έτσι, οι υπεύθυνοι μάρκετινγκ συχνά γίνονται οι υποστηρικτές του ψηφιακού μετασχηματισμού της εταιρείας, ώστε η τεχνολογία να χρησιμοποιηθεί για την εμπλοκή και τη διατήρηση των τελικών χρηστών.

Πηγή: fortune.com