ΠΣΕ: Σε κλοιό πιέσεων οι ελληνικές εξαγωγές – Πού εντοπίζεται η μεγαλύτερη πτώση

ΠΣΕ: Σε κλοιό πιέσεων οι ελληνικές εξαγωγές – Πού εντοπίζεται η μεγαλύτερη πτώση
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
"Η επιδείνωση του διεθνούς οικονομικού κλίματος αρχίζει και επηρεάζει τις ελληνικές εξαγωγές", τονίζει η πρόεδρος του Συνδέσμου, Χριστίνα Σακελλαρίδη.

Ορατά είναι τα σημάδια της επιδείνωσης του διεθνούς οικονομικού κλίματος στις ελληνικές εξαγωγές τον Μάρτιο, όπως σημειώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων σε ανάλυση του στα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ.

Οι πολεμικές συγκρούσεις σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία και οι πληθωριστικές πιέσεις σε συνδυασμό με τα υψηλά επιτόκια εξακολουθούν να εμποδίζουν την προσπάθεια των Ελλήνων Εξαγωγέων για ανάπτυξη στις διεθνείς αγορές. Στα θετικά στοιχεία είναι η μείωση του εμπορικού ελλείμματος, το οποίο υποχώρησε κατά 7% τον Μάρτιο, σημειώνει ο ΠΣΕ.

Η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη σχολιάζοντας τα παραπάνω ανέφερε τα εξής: “Η επιδείνωση του διεθνούς οικονομικού κλίματος αρχίζει και επηρεάζει τις ελληνικές εξαγωγές. Τα υψηλά επιτόκια, οι πληθωριστικές πιέσεις αλλά και τα πολεμικά μέτωπα σε Ουκρανία, Ισραήλ και Γάζα, καθώς και οι επιθέσεις των Χούθι λειτουργούν ανασταλτικά στα σχέδια επέκτασης των ελληνικών επιχειρήσεων στη διεθνή αγορά. Επίσης αρνητικές επιπτώσεις καταγράφονται από την ύφεση που φαίνεται να επηρεάζει τις εξαγωγές τόσο προς τους ευρωπαίους εταίρους μας όσο και προς τις Τρίτες Χώρες. Οι Έλληνες εξαγωγείς πάντως προσπαθούν να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα αναπροσαρμόζοντας την στρατηγική τους και αναζητώντας νέες ευκαιρίες ανάπτυξης. Ως ΠΣΕ συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να προτείνουμε λύσεις για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που προκύπτουν. Θεωρούμε πως οι προοπτικές για τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό παραμένουν ευνοϊκές και αισιοδοξούμε πως σύντομα θα επιστρέψει το ανοδικό μομέντουμ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σχετικά με τις μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, το Μάρτιο του 2024 καταγράφονται αυξητικές τάσεις σε 2 μόνο από τους κυριότερους κλάδους.

Πιο συγκεκριμένα, ποσοστιαία αύξηση καταγράφεται στις υψηλές σε αξία κατηγορίες: Πετρελαιοειδή-Καύσιμα (4,9%) και Διάφορα Βιομηχανικά (-8,2%).
Σημαντικά, όμως, μειωμένες εμφανίζονται εκείνες των Τροφίμων (-3,9%), των Βιομηχανικών (-20,9%), των Μηχανημάτων (-22,4%), των Χημικών (-22%), των Πρώτων Υλών (-11,6%), των Ποτών & Καπνού (-11%), των Λαδιών (-57%) και των χαμηλών σε αξία εξαγωγών των Εμπιστευτικών Προϊόντων (-29,5%), σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, υποχώρηση καταγράφει η πορεία των εξαγωγών κατά το μήνα Μάρτιο του 2024 καθώς οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 567,8 εκ. ευρώ ή κατά -11,7% και υποχώρησαν σε 4,28 δισ. ευρώ έναντι 4,85 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2023. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η προαναφερόμενη μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη (-16,2%), με αποτέλεσμα οι εξαγωγές να κατέλθουν σε 3 δισ. ευρώ από 3,58 δισ. ευρώ, δηλαδή περιορίστηκαν κατά 578,4 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: