Η Βoeing, οι μεγάλες απώλειες και οι στενές…σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ

Η Βoeing, οι μεγάλες απώλειες και οι στενές…σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ

Ο κολοσσός δέχεται μεγάλες πιέσεις, κινδυνεύει να χάσει παραγγελίες 57 δισ. δολαρίων, αλλά ο Τραμπ παραμένει στο πλευρό της Boeing.

Τις στενές σχέσεις του Αμερικανού προέδρου με την εταιρεία Boeing δείχνει…σε ρεπορτάζ του το πρακτορείο Reuters. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ καλούσε στο τηλέφωνο τον διευθύνοντα σύμβουλο της Boeing, Ντένις Μούλενμπουργκ, προκειμένου να λάβει διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια του 737 Max, δεν μιλούσε σε κάποιον άγνωστο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι γνωστός λάτρης των αεροπλάνων. Μάλιστα, όπως είναι γνωστό, από το 1989 έως το 1992, διέθετε τη δική του αεροπορική εταιρεία, την Trump Shuttle.

Από την ορκωμοσία του και έπειτα χρησιμοποιεί το προεδρικό Air Force Οne με κάθε ευκαιρία, ενώ οι δεσμοί του με την αεροναυπηγική βιομηχναία έχουν επεκταθεί κατά τη διάρκεια της προεδρίας του και περιλαμβάνουν σχέσεις με πανίσχυρα στελέχη του χώρου, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής της Boeing με τον οποίο έχει συνομιλήσει αρκετές φορές.

Ο Μούλενμπουργκ φέρεται να διαβεβαίωσε τον Τραμπ πως το 737 Max είναι ασφαλές και λίγο αργότερα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δεν θα καθηλώσουν τα αεροσκάφη του συγκεκριμένου μοντέλου- κόντρα στις αποφάσεις της Ευρώπης και αρκετών χωρών ανά τον πλανήτη.

Από τις δέκα χώρες με την υψηλότερη αεροπορική κίνηση στον κόσμο, μόνο οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία δεν έχουν κλείσει τον εναέριό τους χώρο στο συγκεκριμένο μοντέλο. Αρκετοί Αμερικανοί αξιωματούχοι αναρωτιούνται γιατί συμβαίνει αυτό από τη στιγμή που η συντριβή του αεροσκάφους την Αιθιοπικών Αερογραμμών ήταν η δεύτερη αεροσκάφους τέτοιου τύπου σε διάστημα μικρότερο των πέντε μηνών.

Οι δεσμοί ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και την εταιρεία ίσως να παίζουν τον ρόλο τους. Ο Τραμπ είχε προσωπικά διαπραγματευθεί με τον Μούλενμπουργκ την μείωση της τιμής της μελλοντικής εκδοχής του Air Force One. Επιπλέον έχει χρησιμοποιήσει τα προϊόντα της Boeing και τις εγκαταστάσεις της ως «φόντο» για σημαντικές ανακοινώσεις κατά τη διάρκεια της προεδρίας του. Για παράδειγμα, τον Μάρτιο του 2018 αναφέρθηκε στον αντίκτυπο της φορολογικής μεταρρύθμισης κατά την επίσκεψη εργοστασίου της εταιρείας στο Σεντ Λούις.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο εκτελών χρέη υπουργού Άμυνας, Πάτρικ Σάναχαν, ανήκε στο δυναμικό της Boeing επί 31 χρόνια και είχε διατελέσει μεταξύ άλλων γενικός διευθυντής του 787 Dreamliner. Επιπλέον η Boeing έχει προτείνει στην πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλεϊ (η οποία εξακολουθεί να διατηρεί καλές σχέσεις με τον Τραμπ) μία θέση στο διοικητικό της συμβούλιο. Οι μέτοχοι θα αποφασίσουν επί της πρότασης στις 29 Απριλίου.

Είναι τέλος γνωστό ότι ο Τραμπ έχει πιέσει συμμάχους των ΗΠΑ να αγοράσουν αεροσκάφη από την Boeing, δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή αμυντικού εξοπλισμού της χώρας. Εξαιρετικά σημαντικό θεωρείται και το γεγονός ότι η εταιρεία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας των ΗΠΑ στην Κίνα.

Απώλειες δισ. δολαρίων για την Boeing – Kατρακυλά η μετοχή της

Η αξία της μετοχής της Boeing έπεσε κατά 6%, αν και η κατασκευάστρια εταιρία επιμένει ότι έχει κάθε εμπιστοσύνη στα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται και για το συγκεκριμένο αεροσκάφος.

Η μετοχή της Boeing έπεσε 6,1% την Τρίτη, γεγονός που σημαίνει ότι η εταιρεία έχει χάσει 11,15% από τη στιγμή του δυστυχήματος και βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο από τον Ιούλιο του 2009. Οι απώλειες μεταφράζονται σε περίπου 26,65 δισεκατομμύρια δολάρια από την αγοραστική αξία της Boeing.

Ακυρώνουν εισιτήρια οι ταξιδιώτες

Σε ανακοίνωσή της η Boeing αναφέρει πως ναι μεν «κατανοεί» τις χώρες που απαγορεύουν την πτήση των 737 MAX, αλλά διατηρεί την πλήρη εμπιστοσύνη της στα συγκεκριμένα αεροσκάφη, έχοντας πάντα ως πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια.

Στην Αμερική, τρεις εταιρείες χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους και δεν το έχουν αποσύρει από τους στόλους τους, μετά τα πρόσφατα γεγονότα. Πρόκειται για τις Southwest Airlines, American Airlines και United Airlines – που πάντως δέχονται καταιγισμό παραπόνων από επιβάτες που ζητούν να αλλάξουν τις πτήσεις τους ή να ακυρώσουν τα εισιτήριά τους, προκειμένου να μην ταξιδέψουν με το 737 ΜΑX.

Παράλληλα, το σωματείο των πιλότων της United Airlines ανακοίνωσε ότι δεν αντιμετώπισε καμία μηχανική δυσλειτουργία σε περισσότερες από 23.000 ώρες πτήσης με το συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους.

Κινδυνεύει να χάσει παραγγελίες 57 δισ. δολαρίων

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg οι αερομεταφορείς διεθνώς επανεξετάζουν παραγγελίες των 737 Max αξίας περίπου 57 δισ. δολαρίων. Το ποσό αυτό θα μπορούσε μάλιστα να ανέβει αφού η αναβαθισμένη εκδοχή του 737, που έχει βρεθεί στο στόχαστρο, έχει εξασφαλίσει 5.000 παραγγελίες συνολικής αξίας άνω των 600 δισ. δολαρίων. Προς το παρόν έχουν παραδοθεί λιγότερα από 400.

Η VietJet Aviation, η οποία μόλις τον περασμένο μήνα διπλασίασε τις παραγγελίες της στα 200 αεροσκάφη αξίας 25 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσε ότι θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις της μόλις ανακοινωθούν τα επίσημα αίτια της τραγωδίας. Η Kenya Airways επανεξετάζει τιην προσφορά της για αγορά Max και θα μπορούσε να στραφεί στο ανταγωνιστικό Α320 της Airbus, ενώ η ρωσική Utair Aviation επιζητεί εγγυήσεις πριν παραλάβει τα πρώτα 30 αεροσκάφη αξίας 3,65 δισ. δολαρίων.

Η Lion AIr της Ινδονησίας είναι έτοιμη να ακυρώσει την παραγγελία ύψους 737, στρεφόμενη και αυτή στην Airbus, ενώ επισφαλής είναι και η παραγγελία 5,9 δισ. δολαρίων από τη Flyadeal.

Η Boeing έχει δει την μετοχή της να καταγράφει πτώση 12% από την αρχή της εβδομάδας. Σήμερα ανακάμπτει λιγότερο από 1%, αλλά αναλυτές προειδοποιούν πως μπορεί να δεχθεί νέες ισχυρές πιέσεις το προσεχές διάστημα.

Δείτε ακόμη: 

Επίσημη ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για την απαγόρευση πτήσεων των Boeing 737 MAX 

Ο «πονοκέφαλος» της Boeing μόλις ξεκίνησε: Έτοιμη να ζητήσει αποζημιώσεις η Norwegian Air