Ιδού το «Άγιο Δισκοπότηρο» του home-entertainment!

Ιδού το «Άγιο Δισκοπότηρο» του home-entertainment!

Το Fire TV της Amazon που κοστίζει 99 δολάρια και κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, διεκδικεί με αξιώσεις μια θέση στο σαλόνι μας.

του Τζ. Π. Μανγκάλινταν

«Ο,τιδήποτε μπορείς να κάνεις, η Amazon μπορεί να το κάνει καλύτερα – και πιο οικονομικά».

Αυτή φαίνεται να είναι η φιλοσοφία πίσω από την τελευταία συσκευή της εταιρείας, το πολυφημολογούμενο Fire TV: μια συσκευή που κοστίζει 99 δολάρια και μπορεί να προβάλει εικόνα όπως το Roku και το Apple TV. Όμως η εταιρεία κυριαρχεί έναντι του ανταγωνισμού, τουλάχιστον στο κομμάτι του εξοπλισμού, προσφέροντας επεξεργαστή quad-core 1.7 GHz, 2 gigabytes RAM, και 8 gigabytes αποθηκευτικού χώρου.

Με 175+ εφαρμογές και παιχνίδια, το Fire TV προσφέρει περισσότερα από το Apple TV αλλά υπολείπεται των 1000+ παιχνιδιών που προσφέρει το Roku. Προσφερόμενα κανάλια είναι το Netfix και το Hulu που είναι σε προσφορά, καθώς και το Pandora και το iHeartRadio. Εκκρεμούν τα ΗΒΟ GO, Major League Baseball, ABC και Disney Channel που σύντομα θα είναι διαθέσιμα.

Το Fire TV προσφέρει περισσότερες υπηρεσίες σε όσους αγοράσουν ετήσια συνδρομή στην Amazon, που επίσης κοστίζει 99 δολάρια. Τότε θα μπορούν να κατεβάσουν 40.000+ τίτλους ταινιών και τηλεοπτικών σειρών που προσφέρει η Amazon Prime.

Για τον έλεγχο της συσκευής, η Amazon χρησιμοποιεί ένα πρόγραμμα αναγνώρισης φωνής: απλά πατάς το κουμπί και μιλάς στο μικρόφωνο λέγοντας την ταινία, την τηλεοπτική σειρά ή τον ηθοποιό που ψάχνεις και το Fire TV εμφανίζει τις διαθέσιμες επιλογές.

Η συσκευή, όμως, δεν προσφέρει μόνο την προβολή εικόνας· λειτουργεί και σαν παιχνιδομηχανή. Υπάρχουν περίπου 100 παιχνίδια, κάποια προσφέρονται δωρεάν και κάποια κοστίζουν 1,85 δολάρια κατά μέσο όρο. Τα καλύτερα παιχνίδια κοστίζουν λίγο περισσότερο, όπως το Minecraft: Pocket Edition (6,99 δολάρια) ή το Sev Zero (6,99 δολάρια). Τα γραφικά της συσκευής είναι σε αντίστοιχο επίπεδο με τα γραφικά που συναντάμε στα καλύτερα παιχνίδια που κυκλοφορούν για tablet, όπως το Infinity Blade. Δεν μπορούν να συγκριθούν, όμως, με το PlayStation 4 ή το Xbox One, αλλά για τους περιστασιακούς χρήστες είναι μια χαρά.

Πράγματι, από όλες τις γενικές συσκευές προβολής εικόνας που κυκλοφορούν στη αγορά,  το Fire TV έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνει και επιτυχημένη παιχνιδομηχανή. Σύμφωνα με την Amazon, μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα θα υπάρχουν «χιλιάδες» διαθέσιμα παιχνίδια από εταιρείες όπως η Disney, η Electronic Arts, η Sega και η Ubisoft.

Παρατήρησα ορισμένες δυσλειτουργίες όταν δοκίμασα το Fire TV, όπως το περιστασιακό αναβόσβησμα της οθόνης πριν φορτώσει μια ταινία, ή σπανίως, πατώντας το κουμπί για προφορική εντολή η συσκευή να μην ανταποκρίνεται. Όμως η αναβάθμιση του λογισμικού λογικά θα πρέπει να τα αντιμετωπίσει αυτά με επιτυχία.

Το Fire TV έχει πολλά να προσφέρει, αρκεί να είσαι συνδρομητής στο Amazon Prime. Η Amazon έχει σχεδιάσει ένα εξαιρετικό μηχάνημα για να προσφέρει τις υπηρεσίες της στο καταναλωτικό κοινό. Δεν έχει ακόμα τις τεράστιες επιλογές όπως το Roku και δεν προσφέρει πρόσβαση σε πολυμέσα όπως το iTunes του Apple TV, αλλά αυτό μάλλον δεν θα ενοχλήσει τους χρήστες του Fire TV. Η συσκευή έχει άριστη ποιότητα κατασκευής και την προοπτική να γίνει ακόμα καλύτερη.

Διαβάστε ακόμη:

Νέα συσκευή streaming από την Amazon

Η Amazon ανεβάζει τις τιμές

Επόμενο «θύμα» στη λίστα της Amazon: το Youtube

Μονόδρομος για την Amazon να αναπτύξει κονσόλα παιχνιδιών