Ιδού πού αποτυγχάνουν οι περισσότερες startup

Ιδού πού αποτυγχάνουν οι περισσότερες startup

Τα κρίσιμα σημεία που μια εταιρεία βλέπει ότι έχει απομακρυνθεί από τους βασικούς της στόχους.

του Σαράτ Σαράν

Αν νομίζετε ότι το στήσιμο μιας startup είναι δύσκολο, δοκιμάστε να μετατρέψετε μία startup σε κανονική εταιρεία. Πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες κατά τη διάρκεια της φάσης έναρξης μιας νεοφυούς επιχείρησης μπορούν εύκολα να ξεπεραστούν με ένα συνδυασμό αφοσίωσης, ικανότητας και πόρων. Αλλά το να πάρεις τη startup στο επόμενο επίπεδο απαιτεί όλα αυτά και πολλά άλλα ταυτόχρονα. Για να το κάνετε, θα χρειαστείτε υπομονή, εμπειρία, αποφασιστικότητα και κάτι που ονομάζω πνευματική ευκινησία.

Ας επικεντρωθούμε στο τελευταίο αυτό στοιχείο, την πνευματική ευκινησία, καθώς είναι το λιγότερο προφανές από τα χαρακτηριστικά αυτά. Η πνευματική ευκινησία είναι η ικανότητα ενός ατόμου να είναι ευκίνητος και προσαρμοστικός μπροστά σε μεγάλες αντιξοότητες. Αυτό μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες σχεδόν τις πτυχές μιας αναπτυσσόμενης επιχείρησης, από την πρόσληψη και την απόλυση εργαζομένων μέχρι τη μίσθωση γραφείων. Το μυαλό σας δεν μπορεί να κολλήσει προς μία κατεύθυνση· πρέπει να είναι ευκίνητο και πρόθυμο να αποκλίνει από την αρχική πορεία.

Είναι φυσιολογικό για μια startup να κάνει τουλάχιστον μία βασική μεταστροφή κατά τη διάρκεια της ζωής της· για την ακρίβεια, και δύο ή τρεις μεγάλες μεταστροφές δεν είναι τόσο ασυνήθιστες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας, όπου οι τάσεις της αγοράς κινούνται με την ταχύτητα του φωτός. Εάν η επιχείρησή σας θέλει να συμβαδίσει, οι πιθανότητες είναι ότι θα καταλήξετε να κάνετε μια μεταστροφή κάποια στιγμή.

Αυτό συνέβη με την Kabam, τη startup για κινητά παιχνίδια. Έχοντας αρχικά την ονομασία Watercooler, άρχισε να ασχολείται με την τρέλα της κοινωνικής δικτύωσης στα μέσα της δεκαετίας του 2000 ως ένα κοινωνικό δίκτυο ειδικά προσαρμοσμένο στους θαυμαστές των σπορ και της τηλεόρασης. Αν και η Watercooler γνώρισε μια κάποια επιτυχία, κατέστη σαφές στον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης, Kevin Chou, ότι η εταιρεία δεν θα ήταν σε θέση να φτάσει τη Facebook και τη LinkedIn στον αγώνα για τα δολάρια των διαφημίσεων.

Έτσι, αντί να χτυπήσει το κεφάλι του στον τοίχο, ο Kevin αποφάσισε να κάνει μία μεγάλη μεταστροφή. Πήρε την τεχνολογία της εταιρείας και την εστίασε εκ νέου για να εξυπηρετήσει μια αναδυόμενη αγορά που είχε προκύψει χάρη στην κοινωνική δικτύωση: το κοινωνικό video gaming. Το στοίχημα του Kevin αποδείχθηκε εξαιρετικά επιτυχημένο και οι πρώτοι τίτλοι παιχνιδιών της εταιρείας εξαπλώθηκαν σαν κύμα μέσω του τεράστιου κοινωνικού δικτύου του Facebook. Αλλά αφού το Facebook τροποποίησε τους όρους και άρχισε να παίρνει το 30% των εσόδων των προγραμματιστών παιχνιδιών το 2011, η εταιρεία δεν ήταν πλέον κερδοφόρα. Αυτό οδήγησε στην επόμενη μεγάλη μεταστροφή του Kevin στο mobile gaming, η οποία αποδείχθηκε ότι ήταν η καλύτερη κίνηση. Ο Kevin επικεντρώθηκε στην οικοδόμηση του ταλέντου και της επιχείρησής του για τα κινητά παιχνίδια και τον Δεκέμβριο του 2016 συμφώνησε να πουλήσει το πιο κερδοφόρο στούντιό του στη Netmarble για 800 εκατομμύρια δολάρια.

Εξάλλου, υπάρχει και η ON24, η εταιρεία τεχνολογίας μάρκετινγκ που ίδρυσα πριν από περίπου 15 χρόνια. Ενισχύουμε τις επιχειρήσεις ώστε να προσελκύουν τους πελάτες και να διευρύνουν τις προοπτικές τους σε μεγάλη κλίμακα μέσω της πλατφόρμας webinars προώθησης. Αλλά αν μου λέγατε όταν ξεκινούσα την εταιρεία πριν από χρόνια ότι θα ηγούμουν μιας εταιρείας που επιτρέπει σε άλλες εταιρείες να δημιουργούν webinars, το πιθανότερο είναι ότι θα ρωτούσα: «Τι είναι ένα webinar;».

Αυτό συμβαίνει επειδή η ON24 ξεκίνησε ως μια ειδησεογραφική πλατφόρμα πολυμέσων, η οποία επικεντρώθηκε στον επενδυτή λιανικής, σαν μια ηλεκτρονική έκδοση του CNBC. Όλα πήγαιναν υπέροχα για την εταιρεία – μέχρι που οι αγορές κατέρρευσαν. Η φούσκα του dot-com στα τέλη της δεκαετίας του ’90 μας ανάγκασε να παρεκκλίνουμε από την αρχική πορεία μας. Αναρωτηθήκαμε: «Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε με αυτή την τεχνολογία streaming εκτός από κάτι που να σχετίζεται με τα μέσα ενημέρωσης;». Καταλάβαμε ότι ο ίδιος ψηφιακός μετασχηματισμός που αναδιαμόρφωνε τη βιομηχανία ειδήσεων επηρέαζε επίσης και τις παραδοσιακές επιχειρηματικές επικοινωνίες. Εκεί γεννήθηκε η ιδέα για ένα webcast προώθησης και αποφασίσαμε να επικεντρωθούμε στο να βοηθήσουμε τις εταιρείες να δημιουργήσουν ψηφιακές εμπειρίες μέσω του Διαδικτύου για να συνεργαστούν με τους πελάτες τους.

Εκεί όπου οι περισσότερες επιχειρήσεις αποτυγχάνουν είναι όταν στρέφονται πολύ μακριά από τη βασική τους δραστηριότητα. Φανταστείτε έναν διευθύνοντα σύμβουλο μιας εταιρείας άνθρακα που στρέφει την επιχείρησή του μακριά από την εξόρυξη άνθρακα, προς την κατασκευή ανεμογεννητριών. Ενώ και οι αιολικές εγκαταστάσεις και ο άνθρακας παράγουν ενέργεια, οι δύο κλάδοι μοιράζονται πολύ λίγα κοινά χαρακτηριστικά και απαιτούν πολύ διαφορετικές δεξιότητες και εργατικό δυναμικό.

Μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους μιας μεταστροφής, εφαρμόζοντας τις βασικές γνώσεις και το ταλέντο σας σε μια διαφορετική χρήση. Οι υπάλληλοι της Kabam πήραν την εμπειρία που απέκτησαν δημιουργώντας το δικό τους κοινωνικό δίκτυο για να φτιάξουν ένα προϊόν – παιχνίδια κοινωνικής δικτύωσης – ειδικά σχεδιασμένο για να εξυπηρετήσει αυτή την αγορά. Στην ON24, πήραμε ένα προϊόν που αναπτύχθηκε για ειδήσεις και επεκτείναμε την αξία του στο marketing.

Η εκ νέου ανακάλυψη του τροχού είναι δαπανηρή και χρονοβόρα· το να κάνεις μια μεταστροφή δεν χρειάζεται να είναι, όμως. Η εταιρεία σας είναι γεμάτη από ταλαντούχους ανθρώπους που μπορούν να παραδώσουν περισσότερα από απλώς ένα προϊόν για μια αγορά. Μην φοβάστε να αποκλίνετε από το αρχικό επιχειρηματικό σας σχέδιο εάν τα πράγματα δεν λειτουργούν – οι επενδυτές σας θα το καταλάβουν και οι εργαζόμενοί σας θα ανταποκριθούν στην πρόκληση.

Πηγή: fortune.com