Οικολογική «απειλή» στην κυβερνητική πλειοψηφία

Οικολογική «απειλή» στην κυβερνητική πλειοψηφία

Η οργάνωση Αττικής των Οικολόγων Πράσινων ζητά από τους δύο βουλευτές της να δηλώσουν διακριτή συμμετοχή στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ή αλλιώς να ανεξαρτητοποιηθούν.

Σε δημόσια δήλωση περί διακριτής συμμετοχής στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ή αλλιώς ανεξαρτητοποίηση (με ό,τι αυτό θα συνεπάγετο για την κυβερνητική πλειοψηφία) καλεί τους δύο βουλευτές των Οικολόγων Πράσινων, Γιάννη Τσιρώνη και Γιώργο Δημαρά, η οργάνωση Αττικής του κόμματος. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πληθυσμιακά οργάνωση των Οικολόγων Πράσινων, η οποία στην εισήγηση της εν όψει του συνεδρίου του κόμματος στις 28-20 Ιανουαρίου, καλεί τους δύο βουλευτές “να προχωρήσουν σε δημόσια δήλωση προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων όπου θα δηλώνουν τη διακριτή συμμετοχή τους στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ” και ζητά οι Οικολόγοι Πράσινοι να δηλώσουν ότι διατηρούν “το αναφαίρετο δικαίωμα να ζητήσουμε από τους δύο βουλευτές μας να ανεξαρτητοποιηθούν πλήρως από τον ΣΥΡΙΖΑ, εάν το κρίνει πολιτικά απαραίτητο το κόμμα μας.”

Η εισήγηση της οργάνωσης Αττικής αναφέρει επίσης: “Οι Οικολόγοι Πράσινοι βουλευτές εξελέγησαν στο ελληνικό Κοινοβούλιο ως αντανάκλαση της επιρροής των ΟΠ στην ελληνική κοινωνία κι όχι ως χορηγία κάποιου φιλεύπλαχνου δωρητή. Απειλές περί παραίτησης δυστυχώς παραπέμπουν σε ατομοκεντρικές λογικές παλαιοκομματικού τύπου” και προτείνει αυτόνομη κάθοδο του κόμματος στις επόμενες εκλογές.

Φαίνεται όμως σύμφωνα με πληροφορίες ότι υπάρχει και εσωκομματικός λόγος πίσω από τη νέα… οικολογική απειλή. Ειδικότερα τα διαμαρτυρόμενα στελέχη λένε ότι υπάρχει στο καταστατικό των Οικολόγων Πράσινων όρος για τη συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ ήταν η προϋπόθεση εναλλαγής βουλευτών ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Πλήν όμως οι Γιάννης Τσιρώνης και Γιώργος Δημαράς (αμφότεροι έχουν εκλεγεί στη Β’ Αθηνών το Σεπτέμβριο του 2015, δηλαδή με λίστα) δεν έχουν δεχτεί να παραιτηθούν.

Υπάρχουν όμως προφανώς και δυσαρέσκειες για το ρόλο των Οικολόγων στην κυβέρνηση. “Ειλικρινά απορούμε για την έλλειψη εμπιστοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ προς τους ΟΠ, που πυροδοτεί αντίστοιχη έλλειψη από πλευράς ΟΠ προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός πως σε αντίθεση με τους άλλους κυβερνητικούς εταίρους, όπου υπήρξε σαφής καθορισμός αποκλειστικής κυβερνητικής ευθύνης (πχ για τους ΑΝΕΛΛ η εθνική άμυνα κι ο τουρισμός και για την κίνηση «Πράττω» η εξωτερική πολιτική και η δημόσια ασφάλεια) στην περίπτωση των ΟΠ ο Οικολόγος Πράσινος υπουργός είχε πάντα πολιτικό προϊστάμενο οδηγώντας τον ίδιο και τους ΟΠ σε μια αρχική διαπραγμάτευση αρμοδιοτήτων εν μέσω δυσπιστίας και ανταγωνισμού για να καταλήξει να έχει μόνιμη αναφορά σε κάποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ (Λαφαζάνης, Σκουρλέτης, Αποστόλου)”, αναφέρει χαρακτηριστικά η εισήγηση της οργάνωσης Αττικής. Χρησιμοποιεί μάλιστα σκληρά λόγια ειδικά για τον Πάνο Καμμένο, τον οποίο αποκαλεί εθνοκάπηλο.

Υπενθυμίζεται ότι η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ- Οικολόγων Πράσινων είχε ανακοινωθεί πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν 22 υποψήφιοι των Οικολόγων Πράσινων.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο το πολιτικό συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων είχε ανακοινώσει ότι θα καταψήφιζε τη διάταξη στο πολυνομοσχέδιο που αφορούσε στη μεταβίβαση των μετοχών του Δημοσίου της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο νέο υπερ-ταμείο. Τσιρώνης και Δημαράς είχαν συναντηθεί αρχικά με τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Στη συνέχεια είχαν συναντήσει και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα και είχαν πεισθεί να μην καταψηφίσουν, αποδεχόμενοι πως δεν ιδιωτικοποιείται το νερό διότι το 51% των μετοχών των οργανισμών ύδρευσης παραμένει στον έλεγχο του δημοσίου.

Δείτε το πλήρες κείμενο στο news247.gr