Intel: Ο προσωρινός CEO Robert Swan αναλαμβάνει επίσημα την ηγεσία της

Intel: Ο προσωρινός CEO Robert Swan αναλαμβάνει επίσημα την ηγεσία της
Bob Swan, Intel Chief Financial Officer

«Η λειτουργικότητά μας πρέπει να βελτιωθεί. Και αυτό θα γίνει. Οι πελάτες μας βασίζονται σ’ εμάς», δήλωσε ο ίδιος.

του Aaron Pressman

Η Intel πέρασε επτά μήνες αναζητώντας έναν νέο διευθύνοντα σύμβουλο μόνο και μόνο για να τερματίσει τη διαδικασία ακριβώς εκεί που την είχε αρχίσει. Ο γίγαντας της κατασκευής τσιπ δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ότι ο επόμενος διευθύνων σύμβουλος- μόλις ο έβδομος στην 50χρονη ιστορία της εταιρείας- θα είναι ο Bob Swan, ο οποίος ηγήθηκε της Intel προσωρινά μετά την ξαφνική αποχώρηση του προκάτοχού του, Brian Krzanich, τον Ιούνιο.

Η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Intel σηματοδοτεί μια αλλαγή σε σχέση με τους έξι προηγούμενους διευθύνοντες συμβούλους, όλοι εκ των οποίων είχαν μια μακρά σταδιοδρομία στην εταιρεία και στενούς δεσμούς με την εταιρεία ημιαγωγών. Ο 58χρονος Swan είναι ένας «ξένος» που εισήλθε στην εταιρεία μόλις το 2016 ως οικονομικός διευθυντής μετά από μια μακρά σταδιοδρομία στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, σε πολλές γνωστές εταιρείες.

Η πρόσληψη ήταν «πιθανότατα η ασφαλέστερη επιλογή ύστερα από μια προφανώς δύσκολη αναζήτηση», σημείωσε ο αναλυτής της Bernstein Research, Stacy Rasgon. Αν και δεν φαίνεται να ενθουσιάστηκε από την επιλογή, ο Rasgon χαρακτήρισε τον Swan ως «ένα ικανό στέλεχος που κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να βελτιώσει τις επιδόσεις της εταιρείας».

Ο Swan αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο το 1983 με πτυχίο διοίκησης επιχειρήσεων, ενώ ήταν επίσης και ταλαντούχος παίκτης του ράγκμπι εκεί. Στη συνέχεια πρόσθεσε έναν μεταπτυχιακό τίτλο MBA στο βιογραφικό του, από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης το 1985 και στη συνέχεια βρέθηκε σε μία από τις κορυφαίες εταιρείες της εποχής, τη General Electric. Κατά τη διάρκεια της 15ετούς θητείας του εκεί, ανήλθε γρήγορα στην ιεραρχία της εταιρείας και υπηρέτησε ως οικονομικός διευθυντής της GE Transportation Systems, της GE Medical Systems και της GE Lighting. «Η ιδέα που μου εντυπώθηκε από την αρχή της καριέρας μου στη GE ήταν ότι ο ρόλος του τμήματος χρηματοοικονομικών δεν είναι να μετράει τα κουκιά- αλλά να συμβάλει στην αύξησή τους», εξήγησε ο Swan κάποια χρόνια αργότερα.

Το 1999, ο ενθουσιασμός για ένα νέο πράγμα που ονομαζόταν «διαδίκτυο» απομάκρυνε τον Swan από την άνεση της GE, και τον οδήγησε να γίνει επικεφαλής λειτουργιών της υπηρεσίας παράδοσης ειδών παντοπωλείου Webvan. Ο ίδιος ανέλαβε για λίγο και καθήκοντα CEO το 2001, λίγο πριν η εταιρεία πτωχεύσει.

Στη συνέχεια, επέστρεψε σε μερικά από τα κλασσικά ονόματα της εταιρικής Αμερικής, υπηρετώντας ως οικονομικός διευθυντής στην εταιρεία εξαρτημάτων αυτοκινήτων και αεροδιαστημικής TRW και στον κολοσσό της συμβουλευτικής για τον τεχνολογικό κλάδο EDS μέχρι το 2006. Στη συνέχεια, η CEO του eBay, Meg Whitman, προσέλαβε τon Swan ως οικονομικό διευθυντή. Μερικά χρόνια αργότερα, καθώς εκείνη παραιτήθηκε για να είναι υποψήφια σε πολιτικό αξίωμα, ο Swan πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της θητείας του βοηθώντας τον επόμενο διευθύνοντα σύμβουλο, John Donahoe, κατά τη διάρκεια μιας έντονης περιόδου ανάπτυξης για την εταιρεία που τροφοδοτείτο από εξαγορές.

Η ομάδα αγόρασε δεκάδες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Bill Me Later για περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια και της GSI Commerce για 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Η διορατικότερη εξαγορά ήταν της startup πληρωμών Braintree το 2013 για 800 εκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για την εταιρεία που ανέπτυξε τη δημοφιλή, πλέον, εφαρμογή Venmo και αργότερα εντάχθηκε στην PayPal. Από το 2006, το έτος που ο Swan εντάχθηκε στην εταιρεία, μέχρι το 2014, έναν χρόνο πριν την αποχώρησή του, τα έσοδα του eBay υπερ-τριπλασιάστηκαν σε σχεδόν 18 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τελικά, η εκτελεστική ομάδα του eBay έβαλε τέλος στα σχέδια επέκτασης της εταιρείας αφότου ο δισεκατομμυριούχος Carl Icahn άρχισε να υποστηρίζει την αναδιοργάνωσή της. Μετά από μια αρχική αντίσταση, οι Donahoe και Swan ενέδωσαν στο αίτημα του Icahn να διαχωριστεί το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα πληρωμών της εταιρείας- το PayPal- σε μια ξεχωριστή εταιρεία.

Οι δύο ηγέτες και ένα μεγάλο μέρος της εκτελεστικής τους ομάδας έφυγαν κατά τη διάρκεια του εταιρικού διαχωρισμού, το 2015.

Η επόμενη κίνηση του Swan τον οδήγησε στη General Atlantic, μια επενδυτική εταιρεία γνωστή για την υποστήριξή της προς μεγάλες startup όπως η Uber και η Airbnb. Εκεί, συναντήθηκε εκ νέου με τον πρώην επικεφαλής πληροφοριών της GE, Gary Reiner, με τον οποίο είχε καταφέρει να επιτύχει τεράστια εξοικονόμηση πόρων στη GE τη δεκαετία του 1990 μέσω της ανάθεσης έργου σε εξωτερικούς συνεργάτες. Στη General Atlantic, συμβούλευαν εταιρείες στις οποίες επένδυε η εταιρεία, σε θέματα όπως η χρηματοδότηση, οι συγχωνεύσεις και εξαγορές, και η χρήση της τεχνολογίας.

Με τον τρόπο αυτό δόθηκε επίσης η ευκαιρία στον Swan να συνεργαστεί ξανά με μικρότερες startup. Ο ίδιος υπηρέτησε στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ανάπτυξης λογισμικού AppDynamics, αφότου βοήθησε να εξασφαλιστεί μια χρηματοδότηση ύψους 158 εκατομμυρίων δολαρίων για την εταιρεία. Έναν χρόνο μετά την αποχώρηση του Swan, η AppDynamics προετοίμαζε μια αρχική δημόσια προσφορά όταν ξαφνικά η Cisco Systems κατέθεσε προσφορά εξαγοράς ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο πρώην CEO της Intel, Krzanich, έφερε τον Swan πίσω στο ρόλο του οικονομικού διευθυντή το 2016, σε μια στιγμή που ο τότε οικονομικός διευθυντής Stacy Smith ήθελε να μεταβεί σε έναν επιχειρησιακό ρόλο. Το πακέτο απολαβών του Swan αποτιμάτο στα 23 εκατομμύρια δολάρια- υψηλό για τα δεδομένα των οικονομικών διευθυντών- αλλά 2 εκατομμύρια δολάρια λιγότερα απ’ όσα είχε ξοδέψει ο Krzanich το προηγούμενο έτος για να δελεάσει τον συν-πρόεδρο της Qualcomm, Venkata «Murthy» Renduchintala, για να έρθει στην Intel.

Αν και ο Swan διατήρησε τα οικονομικά της Intel σε τάξη, ο Krzanich δυσκολεύτηκε να εξασφαλίσει μια εύρυθμη παραγωγική λειτουργία. Η εταιρεία προσπαθούσε να αναβαθμιστεί παράγοντας μικρότερους και αποδοτικότερους μικροεπεξεργαστές, αλλά η διάθεση των πιο προηγμένων προϊόντων της καθυστέρησε για χρόνια – και πολλά δεν είναι ακόμα διαθέσιμα σε μεγάλες ποσότητες. Και η Intel εξακολουθεί να μην είναι μεγάλος παίκτης στα τσιπ για κινητά, ενώ η ισχυρή της θέση στα τσιπ για διακομιστές απειλείται.

Τώρα εναπόκειται στον Swan να επιλύσει τα προβλήματα της Intel, τη στιγμή που οι αντίπαλοί της, Advanced Micro Devices και Nvidia, προελαύνουν. Οι εταιρείες αυτές βασίζονται σε εξωτερικούς κατασκευαστές όπως η Stacy Rasgon, που έχουν ξεπεράσει την Intel ως προς τον ρυθμό παραγωγής.

Τα τελευταία τρία χρόνια- μία περίοδο άνθησης των κατασκευαστών τσιπ- οι μετοχές της Intel αυξήθηκαν κατά 65%. Όμως, αυτό το φαινομενικά καλό ποσοστό είναι αναιμικό σε σύγκριση με την άνοδο κατά 400% της μετοχής της Nvidia και τον δεκαπλασιασμό της τιμής της μετοχής της AMD σε σχέση με πριν από τρία χρόνια.

Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς όλο το προσωπικό την Πέμπτη, ο Swan υπαινίχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα χωρίς να αναφερθεί ευθέως στο τι θα κάνει για να τα διορθώσει. «Η λειτουργικότητά μας πρέπει να βελτιωθεί», έγραψε. «Και αυτό θα γίνει. Οι πελάτες μας βασίζονται σ’ εμάς».

Φωτογραφία: Intel