Το «Internet of Things» είναι το νέο οικονομικό «Ελ Ντοράντο»

Το «Internet of Things» είναι το νέο οικονομικό «Ελ Ντοράντο»

Εννέα δισεκατομμύρια καθημερινές συσκευές θα είναι διασυνδεδεμένες ως το 2018 - περισσότερες από όλα τα PC, τα τηλέφωνα και τις ταμπλέτες μαζί!

Την προηγούμενη δεκατία όλες οι προφητείες του ψηφιακού μας μέλλοντος μιλούσαν για τη «σύγκλιση», δηλαδή τη στιγμή κατά την οποία ο ψηφιακός κόσμος θα έβρισκε εφαρμογή στις καθημερινές μας συσκευές, εννοώντας κυρίως το τηλέφωνο. Τώρα που η λέξη έχει πάρει πια άλλη έννοια και το τηλέφωνο -και σύντομα τα ρολόγια- ενσωματώνουν όλο και περισσότερες λειτουργίες, το επόμενο βήμα είναι η διασύνδεση κάθε αντικειμένου που χρησιμοποιεί ηλεκτρικό ρεύμα. Από θερμοστάτες μέχρι παρκόμετρα. Οι αναλύσεις μιλούν ήδη για μια αγορά τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι προ 15ετίας προβλέψεις μιλούσαν για ψυγεία που θα ξέρουν πότε τελείωσε το γάλα και θα το παραγγέλνουν μόνα τους από το σούπερ μάρκετ ή θα προσθέτουν αυτόματα στη λίστα σας για τα ψώνια. Σήμερα η λίστα περιλαμβάνει εφαρμογές που δεν θα φανταζόταν κανείς, κάποιες λειτουργούν ήδη, τις οποίες βρίσκει κανείς τόσο στα σπίτια όσο -πολύ περισσότερο- στις business to business υπηρεσίες.

Η εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού δικτύων Cisco προβλέπει πως μια από τις πιο κερδοφόρες εφαρμογές του Internet των Πραγμάτων θα είναι διαφημιστικές πινακίδες που θα είναι μόνιμα online. Εξίσου αποδοτικές θα είναι εφαρμογές λειτουργίας και παρακολούθησης της παραγωγής σε «έξυπνα» εργοστάσια που θα «μιλούν» με τις αποθήκες, τα φορτηγά κ.λπ. επιτυγχάνοντας καλύτερη ροή και διάθεση των προϊόντων.

Η εταιρεία ερευνών και συμβούλων Machina διεξήγαγε πρόσφατα μια έρευνα, σύμφωνα με την οποία το 2020 εφαρμογές όπως τα διόδια και η ελεγχόμενη κυκλοφορία θα αντιπροσωπεύουν μια αγορά αξίας $100 δισ., ενώ άλλα $30 δισ. υπολογίζεται ότι θα είναι η αγορά διαχείρισης «έξυπνων» παρκομέτρων που θα «εκπέμπουν» τη θέση τους στο διαδίκτυο.

Στο Σινσινάτι των ΗΠΑ τοποθετήθηκαν πρόσφατα αισθητήρες στους κάδους σκουπιδιών και ανακύκλωσης και μπήκε σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα χρέωσης ανάλογα με τον όγκο των απορριμμάτων του κάθε σπιτιού. Το αποτέλεσμα; Τα απορρίμματα μειώθηκαν κατά 17% και η ανακύκλωση αυξήθηκε κατά 49%, με το οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος να είναι προφανές.

Την ίδια ώρα, πόλεις όπως η Ντόχα του Κατάρ, το Σάο Πάολο στη Βραζιλία και το Πεκίνο στην Κίνα τοποθετούν ήδη αισθητήρες στο σύστημα ύδρευσης για την έγκαιρη ανίχνευση των διαρροών και την άμεση ειδοποίηση σε περίπτωση που κάποιος αγωγός σπάσει ή υποστεί ζημιά. Έχουν πετύχει μείωση 50% του νερού που χάνεται από διαρροές.

Το ίδρυμα ερευνών McKinsey Global Institute έχει υπολογίσει πως με τη χρήση «έξυπνων» δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας που θα αυξομειώνουν την τιμή και τη διάθεση ανάλογα με τη ζήτηση, το όφελος θα κυμαίνεται από 200 έως $500 δισ. ετησίως από το 2025 και μετά!

Διαβάστε ακόμη:

Πώς το Internet of Things ήδη μεταμορφώνει το σπίτι μας

Το σπίτι που σας… νιώθει

Γιατί η Google έδωσε τόσα χρήματα για την εξαγορά της Nest