Υπεγράφη η συμφωνία Gazprom – ΔΕΠΑ

Υπεγράφη η συμφωνία Gazprom – ΔΕΠΑ

Αναδρομικά και με τη…βούλα η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου από την 1η Ιουλίου.

Την περασμένη Τρίτη υπεγράφη τελικά η συμφωνία μεταξύ της Gazprom Export (εμπορικός βραχίονας της Gazprom) και της ΔΕΠΑ για την τιμή προμήθειας του φυσικού αερίου, που είχε κλείσει από τις 25 Φεβρουαρίου.

Η δημοσιοποίησή της συμφωνίας έγινε μέσω της ιστοσελίδας της ΔΕΠΑ στο Διαδίκτυο. Αναφέρεται σχετικά: «Υπεγράφη σήμερα (σ.σ. 11 Μαρτίου) η συμφωνία μεταξύ της Gazprom Export και της ΔΕΠΑ που περιλαμβάνει αφενός τη μείωση της τιμής προμήθειας του φυσικού αερίου και αφετέρου σειρά ευεργετικών άλλων συμβατικών διατάξεων που είναι ιδιαίτερα σημαντικές και συμφέρουσες για τους πελάτες της ΔΕΠΑ, την ενεργειακή αγορά αλλά και την ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας», αναφέρει η ΔΕΠΑ στην ιστοσελίδα της. Η τιμή προμήθειας, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «μειώνεται κατά 15%, προσεγγίζοντας έτσι τη μέση ευρωπαϊκή τιμή προμήθειας αερίου, με την οποία η Gazprom Export προμηθεύει μέσω μακροχρόνιων συμβάσεων τις χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης».

Τη συμφωνία από ελληνικής πλευράς υπέγραψε ο Χάρης Σαχίνης, ο οποίος μία ημέρα μετά αποχώρησε από την εταιρεία. Καθήκοντα προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου ασκεί προσωρινά ο αντιπρόεδρος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Σπύρος Παλαιογιάννης.

Για το ακριβές επίπεδο της τιμής δεν γίνεται καμία αναφορά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές από τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας, αυτή διαμορφώνεται στα 399,5 δολάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα, έναντι 460 δολάρια τα 1.000 κ.μ. το τρίτο τρίμηνο του 2013.

Η μείωση ισχύει αναδρομικά από την 1η Ιουλίου 2013, δίνοντας τη δυνατότητα επιστροφής ποσών σε όλους τους πελάτες φυσικού αερίου εντός της ελληνικής αγοράς, αναφέρει η ανακοίνωση της ΔΕΠΑ και προσθέτει ότι η συμφωνία επεκτείνει κατά 10 χρόνια τη σύμβαση για προμήθεια φυσικού αερίου.

Διαβάστε περισσότερα: 

Πόσο επωφελούνται οι καταναλωτές από τη μείωση στο φυσικό αέριο

Η Gazprom «εισβάλλει» στην Κριμαία