Υπέρ της αυτονομίας από το Κίεβο ψήφισε η ανατολική Ουκρανία

Υπέρ της αυτονομίας από το Κίεβο ψήφισε η ανατολική Ουκρανία

Σημαντική «νίκη» στο δημοψήφισμα με 90% ανακοίνωσαν οι φιλορώσοι αυτονομιστές, που δηλώνουν πως δεν θα συμμετάσχουν στις επίσημες εκλογές της 25ης Μαΐου.

«Το 89% ψήφισε υπέρ», δήλωσε ο  επικεφαλής της αυτονομιστικής εκλογικής επιτροπής στο Ντόνετσκ, Ρομάν Λιάγκιν, ανακοινώνοντας τηλεφωνικά το αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα στην επαρχία του στην ανατολική Ουκρανία, που τόσο η ουκρανική κυβέρνηση, όσο και οι ΗΠΑ και η ΕΕ χαρακτήρισαν ως παράνομα, τονίζοντας πως σε καμία περίπτωση δεν θα κάνουν αποδεκτά τα αποτελέσματά τους. Μάλιστα, το υπουργείο Εσωτερικών στο Κίεβο χαρακτήρισε χθες τα δημοψηφίσματα παράνομα και επεσήμανε ότι τα ψηφοδέλτια είναι «εμποτισμένα με αίμα».

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν ότι επικράτησαν στα δημοψηφίσματα που διοργανώθηκαν στην επαρχία του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, με το θετικό για τους αυτονομιστές αποτέλεσμα να σημαίνει για κάποιους την ανεξαρτησία της περιοχής και για κάποιους άλλους την ενδεχόμενη ένωση με τη Ρωσία. Οι διοργανωτές του δημοψηφίσματος ανακοίνωσαν ότι σχεδόν το 90% των πολιτών ψήφισαν υπέρ της απόσχισης.

«Απαιτούμε το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και θα το κατακτήσουμε», συνέχισε ο Λιάγκιν επισημαίνοντας ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σήμαινε ότι οι προγραμματισμένες για τις 25 Μαΐου προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας δεν θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή του Ντόνετσκ.

Από την δική τους πλευρά οι αυτονομιστές στο Λουγκάνσκ την άλλη περιοχή όπου επίσης διεξήχθη δημοψήφισμα ανέφεραν ότι μόνο ένα ποσοστό 5% καταψήφισε την πρόταση για την απόσχιση από την Ουκρανία.

«Πρόκειται για μια φάρσα προπαγάνδας χωρίς νομικά αποτελέσματα», δήλωσε σήμερα ο μεταβατικός Πρόεδρος της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, ενώ εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας δήλωσε πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα διαμορφώσει την αντίδρασή του στα δημοψηφίσματα για την ανεξαρτησία που διεξήχθησαν στην ανατολική Ουκρανία «αναλόγως του αποτελέσματος».

«Η φάρσα που οι τρομοκράτες αποκαλούν δημοψήφισμα δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα κάλυμμα προπαγάνδας για τους φόνους, τις απαγωγές, τις βιαιότητες και άλλα σοβαρά εγκλήματα», δήλωσε ο Τουρτσίνοφ απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση «θα συνεχίσει τον διάλογο με αυτούς που στην ανατολική Ουκρανία δεν έχουν αίμα στα χέρια και είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τους στόχους τους με νόμιμο τρόπο».

Στο μεταξύ στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται σήμερα από την εφημερίδα Κομερσάντ, διευκρίνισε πως ο Ρώσος πρόεδρος θα αντιδράσει στα δημοψηφίσματα «αναλόγως του αποτελέσματος» και πως «είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς εκ των προτέρων ποια θα είναι η αντίδραση αυτή». Ο Πεσκόφ χαρακτήρισε επίσης «απόλυτη βλακεία» τις δυτικές επικρίσεις για τη στάση της Μόσχας στην ουκρανική κρίση.

Λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες χθες ένας αυτονομιστής ηγέτης είπε ότι η περιοχή μετά το δημοψήφισμα θα σχηματίσει τους δικούς της κρατικούς φορείς και τη δική της στρατιωτική δύναμη, επισημοποιώντας την απόσχιση η οποία ξεκίνησε με την ένοπλη κατάληψη των κρατικών κτιρίων σε δώδεκα πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας τον περασμένο μήνα. Ένας άλλος είπε ότι η ψηφοφορία έδειξε απλά ότι η «ανατολή» ήθελε να αποφασίσει για την τύχη της είτε μέσα στην Ουκρανία , είτε σαν ανεξάρτητη περιοχή, είτε ως μέρος της Ρωσίας .

Σε πολλά πρόχειρα εκλογικά τμήματα η ατμόσφαιρα ήταν εορταστική, αλλά σε άλλες περιπτώσεις , ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των αυτονομιστών και των ουκρανών Στο νοτιοανατολικό λιμάνι της Μαριούπολης , όπου σημειώθηκαν σκληρές μάχες την περασμένη εβδομάδα , υπήρχαν μόνο οκτώ εκλογικά κέντρα για περίπου μισό εκατομμύριο πολίτες.

Τα δημοψηφίσματα διενεργήθηκαν παρά την έκκληση του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν την Τετάρτη να αναβληθούν, μια κίνηση που δημιούργησε κάποιες ελπίδες για την εκτόνωση της κρίσης. Δυτικοί ηγέτες έχουν κατηγορήσει τον Πούτιν για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας, κάτι που σαφώς αρνείται η Μόσχα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι το δημοψήφισμα είναι παράνομο και είναι έτοιμη να αυξήσει την πίεση προς τη Ρωσία τη Δευτέρα κάνοντας ένα ακόμη βήμα προς την επέκταση των κυρώσεων σε επιχειρήσεις, αλλά και σε μεμονωμένα άτομα που συνδέονται με την προσάρτηση της περιοχής της Κριμαία στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διαβάστε ακόμη:

«Ματωμένες» κάλπες…

Εν αναμονή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος στην Ουκρανία

Άμεσο σχηματισμό θεσμών και στρατού επιδιώκουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές

Η κρίση στην Ουκρανία χτυπά τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις