ΥΠΟΙΚ: Ψευδέστατο το δημοσίευμα των Financial Times

ΥΠΟΙΚ: Ψευδέστατο το δημοσίευμα των Financial Times

Διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών το δημοσίευμα των Financial Times ότι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από το ΔΝΤ μετάθεση της καταβολής της δόσης του Μαίου.

Ψευδέστατο χαρακτηρίζει το υπουργείο Οικονομικών το δημοσίευμα των Financial Times σύμφωνα με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από το ΔΝΤ μετάθεση της καταβολής της δόσης του Μαίου.

Ακόμη δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, δήλωσε ότι: «Η Ελλάδα δεν ζήτησε ποτέ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αναβληθεί η πληρωμή των δόσεων».

Το ρεπορτάζ αυτό του Bloomberg έρχεται να διαψεύσει δημοσίευμα των Financial Times.

Η βρετανική εφημερίδα ανέφερε σήμερα ότι το ΔΝΤ χαρακτήρισε αδύνατη την αναβολή πληρωμής δόσεων, απαντώντας σε σχετική ανεπίσημη κρούση από έλληνες αξιωματούχους, με αίτημα την καθυστέρηση αποπληρωμής των δόσεων προς το Ταμείο.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη αξιωματούχους που έχουν λάβει γνώση της προόδου στις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, σημειώνει ότι η Αθήνα πείσθηκε να μην προχωρήσει σε επίσημο αίτημα αναβολής αποπληρωμής των δόσεων προς το ΔΝΤ, στο οποίο οφείλει περί το 1 δισ. ευρώ το οποίο πρέπει να δοθεί σε δύο δόσεις μέσα τον Μάιο.

Διαψεύδει και η Λαγκάρντ

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σχολίασε επίσης πως δεν θα υπάρξουν αναβολές των πληρωμών της Ελλάδας προς τους πιστωτές της. «Είναι σαφώς ένας δρόμος που δεν θα ήταν ο κατάλληλος ούτε αυτός που θα συνιστούσα», δήλωσε η Κ. Λαγκάρντ σε συνέντευξη Τύπου κατά την έναρξη της κοινής συνεδρίασης του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ είχε ερωτηθεί σχετικά με δημοσιογραφικές πληροφορίες που έκαναν λόγο περί ελληνικού αιτήματος να αναβληθούν οι πληρωμές που πρέπει να πραγματοποιήσει η Αθήνα στους πιστωτές της.

Η Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε πως οι αναβολές των πληρωμών αποτελούν εξαιρέσεις στην ιστορία του ΔΝΤ «και ουδέποτε είχαν παραγωγικά αποτελέσματα».

Σύμφωνα με την Κ. Λαγκάρντ, τέτοιες αναβολές δεν δόθηκαν ποτέ σε προηγμένες  οικονομίες και δίνονταν πάντα σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Η γενική διευθύντρια διευκρίνισε στη συνέχεια πως το ΔΝΤ το είχε υπενθυμίσει στη διάρκεια συνομιλιών με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για να συμμετάσχει στη σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.