ΗΡ: Έως και 10.000 δολάρια σε όποιον καταφέρει να χακάρει τους εκτυπωτές της

ΗΡ: Έως και 10.000 δολάρια σε όποιον καταφέρει να χακάρει τους εκτυπωτές της

Το θέμα της ασφάλειας των εκτυπωτών επηρεάζει ιδιαίτερα την HP, που είναι ο κορυφαίος κατασκευαστής εκτυπωτών, με ποσοστό περίπου 40% της παγκόσμιας αγοράς.

του Kevin Helleher

Καθώς οι παραβιάσεις ασφαλείας έχουν γίνει ολοένα και πιο συνηθισμένες τα τελευταία χρόνια, οι εταιρείες έχουν επιλέξει να προσφέρουν αμοιβές, ελπίζοντας ότι η κοινότητα των ερευνητών ασφαλείας θα μπορέσει να βοηθήσει στον εντοπισμό τρωτών σημείων πριν το κάνουν οι κακοποιοί χακερ. Έτσι, η HP καλεί τους ερευνητές ασφαλείας να…χακάρουν τους εκτυπωτές της και όποιος τα καταφέρει θα κερδίσει έως και 10.000 δολάρια.

Η HP ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ένα πρόγραμμα αμοιβών, το οποίο όπως λέει η εταιρεία είναι το πρώτο που κάνει την εμφάνισή του στον κλάδο των εκτυπωτών. Η HP συνεργάζεται με τη Bugcrowd, μια εταιρεία που προσφέρει υπηρεσίες ασφάλειας μέσω crowdsourcing, για να βοηθήσει στη διαχείριση του προγράμματος αμοιβών. Όσοι ανακαλύπτουν σφάλματα σε εκτυπωτές θα ειδοποιούν τη Bugcrowd, η οποία θα τα επαληθεύει και θα προσφέρει χρηματικά βραβεία έως και 10.000 δολάρια, ανάλογα με τη βαρύτητα της κάθε απειλής ασφαλείας.

Η Bugcrowd δήλωσε ότι παρατήρησε αύξηση κατά 21% κατά το τελευταίο έτος σε ευπάθειες ασφαλείας σε συνδεδεμένες στο ίντερνετ συσκευές, όπως εκτυπωτές, φορητοί υπολογιστές και smartphones. «Οι εταιρείες, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, και οι κυβερνητικές και εκπαιδευτικές οργανώσεις έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν πόσο πραγματική είναι η απειλή, αλλά οι πόροι που διαθέτουν είναι πεπερασμένοι και συρρικνώνονται», δήλωσε η Bugcrowd σε ανάρτηση ιστολογίου όπου ανακοίνωσε τη δημοσιοποίηση της έκθεσης Bug Bounty Report για το 2018. «Ο αριθμός των τρωτών σημείων εκεί έξω ξεπερνά την ικανότητά μας να τα εντοπίσουμε και να τα διορθώσουμε».

Ενώ πολλές εταιρείες εστιάζουν τις προσπάθειές τους για την ασφάλεια δικτύων σε διακομιστές και φορητούς υπολογιστές, οι εκτυπωτές αποτελούν ένα συχνά αγνοημένο σημείο εισόδου σε δίκτυα εταιρειών. Μια έκθεση Γερμανών ερευνητών πέρυσι εξέτασε 20 εκτυπωτές από διαφορετικούς κατασκευαστές και διαπίστωσε ευπάθειες σε όλους. Αυτά τα τρωτά σημεία μπορούν να οδηγήσουν σε αποκάλυψη ευαίσθητων πληροφοριών μέσω των εκτυπωτών.

Έτσι, το θέμα της ασφάλειας των εκτυπωτών επηρεάζει ιδιαίτερα την HP, που είναι ο κορυφαίος κατασκευαστής εκτυπωτών, με ποσοστό περίπου 40% της παγκόσμιας αγοράς, σύμφωνα με την IDC.