Ισχυρός σεισμός 5,9 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά

Ισχυρός σεισμός 5,9 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά

Μεγάλη διάρκεια είχε το «χτύπημα» του Εγκέλαδου που έγινε αισθητό σε μεγάλο μέρος της χώρας - Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

Τελευταία ενημέρωση: 20:44

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 15:55 το απόγευμα περίπου 11 χιλιόμετρα από το Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, σύμφωνα με πρώτη μέτρηση του Ευρωμεσοαγειακού Σεισμολογικού Κέντρου.

Το επίκεντρο της δόνησης βρίσκεται περίπου 292 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 116 χιλιόμετρα από την Πάτρα. Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Πελοπόννησο, σε πολλές πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας, στην Αθήνα, την Καρδίτσα και τη Λάρισα.

Λίγα λεπτά αργότερα, στις 16:08 ακολούθησε νέα δόνηση 4,4 βαθμών, με το ίδιο περίπου επίκεντρο, 6 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου και το ίδιο εστιακό βάθος.

«Δεν μπορούμε απο τα μέχρι τώρα στοιχεία να πούμε οτι πρόκειται για τον κύριο σεισμό», δήλωσε απόψε ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος και διευκρίνισε οτι σε 48 ώρες θα είναι σε θέση οι επιστήμονες να κάνουν σχετική εκτίμηση, καθώς η περιοχή είναι ιδιαίτερα σεισμογενής. Είπε επίσης οτι καλό είναι να μην μπουν απόψε στα σπίτια τους οι κάτοικοι στην πληγείσα περιοχή της Κεφαλονιάς και διευκρίνισε οτι οι μετασεισμοί θα διαρκέσουν ακόμη κι έναν μήνα.

Την κατάσταση που επικρατεί στο νησί μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση, περιέγραψε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Κεφαλονιάς Ευάγγελος Κεκάτος: «Βρισκόμαστε σε φάση καταγραφής των ζημιών, ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρο το νησί και προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους. Όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Κεφαλονιάς είναι σε επιφυλακή και έχουν βγει στους δρόμους. Ευτυχώς δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί μόνο ζημιές, κυρίως από σπασμένες τζαμαρίες μαγαζιών και άλλων γυάλινων ειδών, καθώς και σε παλιά κτίρια του νησιού. Κάποιες περιοχές της Κεφαλονιάς έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τα συνεργεία της ΔΕΗ έχουν ήδη πιάσει δουλειά, για να αποκαταστήσουν τις ζημιές, ενώ υπάρχουν και κατολισθήσεις βράχων σε επαρχιακούς δρόμους».

Η μεγάλη διάρκεια του σεισμού αναστάτωσε τους κατοίκους σε Πάτρα, Κ. Αχαΐα, Αμαλιάδα, Πύργο, Μεσολόγγι και άλλες περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, που βρίσκονται κοντά στο Ιόνιο πέλαγος.

Οχήματα της πυροσβεστικής πραγματοποιούν περιπολίες και στους τρεις νομούς της Δυτικής Ελλάδος, προκειμένου να διαπιστώσουν τυχόν ζημιές από τη σεισμική δόνηση.

Στην Κεφαλονιά μεταβαίνει για προληπτικούς λόγους, κλιμάκιο της ΕΜΑΚ που εδρεύει στην Πάτρα. Ειδικότερα, μεταβαίνουν ο διοικητής της ΕΜΑΚ, μαζί με εννέα πυροσβεστικούς υπαλλήλους, μεταφέροντας ένα διασωστικό όχημα σεισμών, καθώς και δύο πυροσβεστικά οχήματα. Επίσης, οι άνδρες της ΕΜΑΚ έχουν μαζί τους και έναν ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο. Το κλιμάκιο της ΕΜΑΚ θα παραμείνει στην Κεφαλονιά καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Μοναδικά μινωικά ευρήματα αποκαλύφθηκαν στα Χανιά