Ύστατη προσπάθεια για συμφωνία κατά… 95%

Ύστατη προσπάθεια για συμφωνία κατά… 95%

Τι έβγαλε η τηλεδιάσκεψη του Σαββάτου ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας.

Μια ακόμη –ίσως η  τελευταία- προσπάθεια έκανε η κυβέρνηση να βρεθεί πιο κοντά με τους θεσμούς, μέσω τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο με τη συμμετοχή και της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου. Στην τηλεδιάσκεψη από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν επίσης οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Γιώργος Σταθάκης και Γιώργος Χουλιαράκης.

Και σε αυτή τη συνεδρίαση διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά ότι το μεγάλο εμπόδιο για την τεχνική συμφωνία σε επίπεδο στελεχών (Stuff level Agreement) είναι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ αλλά και τα τρία μεγάλα θέματα που έχουν μείνει ανοιχτά από τις απευθείας επαφές που έγιναν προ ημερών στην Αθήνα τα εργασιακά το δημοσιονομικό και τα θέματα της ενέργειας.

Πάντως η κυβέρνηση επιχειρεί από την πλευρά της να παρουσιάσει με πολύ πιο αισιόδοξο τρόπο τις εξελίξεις. Όπως ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος «διαδοχικές συζητήσεις, διαδοχικές προσεγγίζεις» βρίσκονται σε εξέλιξη σε μια προσπάθεια να πιστοποιηθεί στο Eurogroup της Δευτέρας ότι υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο Staff Level Agreement σε ποσοστό 95%.

«Απομένουν μόνο τα εργασιακά για την επίτευξη συμφωνίας, τα υπόλοιπα όπως η διαφορά στα δημοσιονομικά και η ενέργεια μπορεί να κλείσουν και το πρωί αύριο» ανέφερε στην ιστοσελίδα Real.gr υπουργός που συμμετείχε στη διαπραγμάτευση.

Τα περισσότερα προβλήματα προκάλεσε το ΔΝΤ μετά την πρότασή του για νέα μέτρα συνολικού ύψους 4,2 δισ. ευρώ, που θα πρέπει να ψηφιστούν από τώρα, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 έως και το 2020.

Η αντίδραση της κυβέρνησης την Παρασκευή ήταν άμεση, με κυβερνητικό αξιωματούχο να δηλώνει ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να νομοθετήσει τώρα τέτοιου ύψους μέτρα, ιδίως αν αφορούν σε μείωση του αφορολογήτου ορίου και περικοπές των καταβαλλόμενων συντάξεων, όπως εισηγείται το Ταμείο, αν δεν μειωθεί ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, έδωσε ένα συγκρουσιακό στίγμα για τις σχέσεις της Ελλάδας με το ΔΝΤ, κάνοντας σαφές την Κυριακή ότι δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις του Ταμείου. Ο ίδιος, πάντως, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός έκτακτου Eurogroup αργότερα μέσα στο μήνα, με σκοπό να λυθούν εκεί οι τελευταίες εκκρεμότητες της δεύτερης αξιολόγησης.

Την ίδια άποψη ασπάζεται και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης ο οποίος δήλωσε ότι «Είμαστε στο 95% μιας συμφωνίας, αν δεν κλείσει στο Eurogroup ολοκληρωτικά, το Eurogroup θα καταγράψει τη σημαντική πρόοδο και σύγκλιση που έχει επιτευχθεί και θα ολοκληρωθεί το πακέτο με ένα δεύτερο Eurogroup, λίγο αργότερα μέσα στον Δεκέμβριο».