Είστε εργασιομανείς; Δείτε πώς θα το ξεπεράσετε

Είστε εργασιομανείς; Δείτε πώς θα το ξεπεράσετε

Δουλεύετε επτά μέρες την εβδομάδα μέρα-νύχτα; Απαντάτε σε business email 24/7; Μάλλον ήρθε η ώρα να απεξαρτηθείτε.

Η εργασιομανία είναι εθισμός. Δεν αφορά τόσο εκείνους που αγχώνονται και θέλουν να είναι παραγωγικοί στο ωράριό τους, αλλά περισσότερο εκείνους που νιώθουν την ανάγκη να εργάζονται κάθε ώρα και στιγμή, ακόμα και όταν βρίσκονται σε δείπνο ή διακοπές. Εκείνους που θα τσεκάρουν τα μηνύματα που έρχονται από το γραφείο ακόμα και τη νύχτα. Εκείνους που νιώθουν υποχρεωμένοι να κάνουν κάτι αμέσως γιατί τίποτα δεν μπορεί να περιμένει την άλλη μέρα.

Αν αναγνωρίζετε σε εσάς κάποια ή τα περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα, δεν είστε μόνοι. Ειδικά στην εποχή μας όπου η δουλειά μας «κυνηγάει» 24 ώρες το 24ωρο, είναι δύσκολο να ξεφύγει κανείς. Και ενώ το να εργάζεσαι σκληρά (σε λογικά πλαίσια) είναι αρετή, το να εργάζεσαι συνεχώς είναι αντιπαραγωγικό και σας βλάπτει.

Η εργασιομανία δεν ωφελεί κανέναν. Ούτε εσάς, ούτε την ομάδα σας ούτε την εταιρεία. Θα είστε πιο αποτελεσματικοί -και, φυσικά, πιο ευτυχισμένοι- με επαρκή ανάπαυση, ύπνο, διαλείμματα και χρόνο για κοινωνική ζωή εκτός δουλειάς. Μόνο φροντίζοντας τον εαυτό σας θα είστε χρήσιμοι σε όλους.

Η Lolly Daskal είναι CEO της Lead From Within, μιας εταιρείας συμβούλων με ειδίκευση στο leadership και την επιχειρηματική ανάπτυξη. Σε πρόσφατο άρθρο της ανέπτυξε τους τρόπους με τους οποίους μπορεί κανείς να μειώσει την εξάρτησή του από τη δουλειά και να ισορροπήσει τη ζωή του με υγιέστερο τρόπο.

Μάθε να λες «κλειστόν»
Κάνε μια συμφωνία με τον εαυτό σου πως δεν θα δουλεύεις μετά από μια συγκεκριμένη ώρα. Τήρησε τη συμφωνία κλείνοντας τα πάντα. Στην αρχή θα είναι δύσκολο.

Κάνε διάλειμμα
Βάλε στο πρόγραμμά σου έστω ολιγόλεπτα διαλείμματα. Βγες έξω για γεύμα ή πήγαινε στην καντίνα, μην τρως στο γραφείο σου. Κάνε μια βόλτα γύρω στο τετράγωνο ή πέρνα από το κοντινό πάρκο. Ακόμα και 10 λεπτά αλλαγής περιβάλλοντος μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά.

Δες το αλλιώς
Μπορεί να πιστεύεις πως οι ατελείωτες ώρες εργασίας επιδεικνύουν αφοσίωση και σου κάνουν καλό, ενώ όσοι κάνουν διαλείμματα (ή περνούν τα βράδια, τα σαββατοκύριακα και τις διακοπές τους εντελώς αποκομμένοι από τη δουλειά) είναι τεμπέληδες ή αδιάφοροι. Αυτή η άποψη είναι και ανακριβής και βλαβερή για σένα. Χαλάρωσε λίγο και σκέψου πως προτεραιότητα έχεις εσύ και η υγεία σου.

Μην φέρνεις τη δουλειά στο σπίτι
Το δυσκολότερο από όλα. Πώς να κλείσεις έξω τις σκέψεις, τις εκκρεμότητες και τις δουλειές που πρέπει να γίνουν; Ξεκίνα κλείνοντας το τηλέφωνο και μην τσεκάροντας τα email. Συνεχίζεις περνώντας χρόνο με τα αγαπημένα σου πρόσωπα που θα σε κάνουν να ξεχαστείς. Με την εξαίρεση να σώζετε όντως ζωές εν ώρα εργασίας, δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορεί να περιμένει μέχρι αύριο.

Κάνε διαλογισμό
Ο εργασιομανής έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη από όλους να μάθει να «σβήνει» για λίγο το μυαλό του. Ο διαλογισμός είναι ο καλύτερος τρόπος να το πετύχει κανείς αυτό. Βρες λίγο χρόνο κάθε μέρα για να «κατεβάσεις ταχύτητα», να αναπνεύσεις, να χαλαρώσεις και να ξεκουράσεις το μυαλό σου.

Βάλε όρια
Οι περισσότεροι εργασιομανείς έχουν αδυναμία να πουν «ως εδώ» και να αφήσουν κάτι για αύριο ή να χαρακτηρίσουν ολοκληρωμένο ένα task προτού το δουν εκατό φορές. Δεν είναι κακό να εργαζόμαστε πέραν του ωραρίου μας που και που, συμβαίνει καμιά φορά όταν η ανάγκη είναι τέτοια. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να είμαστε εκεί και να ασχολούμαστε με το πρότζεκτ μόνο και μόνο επειδή δεν έχουμε πέσει κάτω από την κούραση.

Ζήτα βοήθεια
Όσο «ξοδεύεσαι» στη δουλειά και φέρεσαι σαν να είναι η ζωή σου η ίδια, η κανονική σου ζωή περνά και χάνεται, μαζί με τους κοντινούς σου ανθρώπους και μαζί με την υγεία σου. Πρέπει να πάρεις στα σοβαρά την αλλαγή που πρέπει να κάνεις, ίσως και ζητώντας βοήθεια από έναν επαγγελματία αν δεν τα καταφέρνεις μόνος.