Η ιστορία της διαφήμισης σε ένα βίντεο

Η ιστορία της διαφήμισης σε ένα βίντεο

Από τους ντελάληδες στο... mobile advertising

«Η διαφήμιση είναι η μεγαλύτερη τέχνη του εικοστού αιώνα» είχε πει ο Καναδός επικοινωνιολόγος Marshall McLuhan (1911-1980) και όχι άδικα, αφού η σημασία του χρήσιμου και περιεκτικού περιεχομένου είναι αδιαμφισβήτητη για κάθε επιχείρηση που θέλει να έχει μια έντονη εμπορική κίνηση.

Οι ρίζες της χάνονται στην αχλή του χρόνου. Σύμφωνα με τις πρώτες μελέτες, η διαφήμιση έκανε την «εμφάνιση» στη ζωγραφική και στη βραχογραφία των σπηλαίων, όπως στην Αλταμίρα της Ισπανίας, για παράδειγμα.

Τα πρώτα ίχνη της εμπορικής διαφήμισης και της διάδοσης πληροφοριών βρίσκονται στην κλασική ελληνική περίοδο, στους Φοίνικες και στη Ρωμαϊκή περίοδο. Είναι γνωστή, άλλωστε, η ντελάληδες της ρωμαϊκής αγοράς.

Η μεγάλη επανάσταση στη διαφήμιση, θα επέλθει με την ανακάλυψη της τυπογραφίας και τη κυκλοφορία εντύπων και εφημερίδων.
Η διαφήμιση όπως την ξέρουμε σήμερα, εμφανίστηκε τον 17ο αιώνα, μια λέξη που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1655 από Άγγλους εκδότες βιβλίων, ως επικεφαλίδα για τις ανακοινώσεις τους.

Με την βιομηχανική επανάσταση του 1946 και την «έκρηξη» της μαζικής παραγωγής η διαφήμιση και η ανάγκη για διαφήμιση εδραιώθηκε.
Φτάνοντας στον 20 αιώνα, μια περίοδο ραγδαίας ανάπτυξης της διαφήμισης, οι φωτεινές διαφημίσεις, ο κινηματογράφος και η τηλεόραση είναι τα βασικά «μέσα» που χρησιμοποιούν οι διαφημιστές για να προωθήσουν τα προϊόντα τους.

Σήμερα, η διαφήμιση πάει ένα βήμα πιο μακριά και συναντά τις ανάγκες τις τεχνολογίες μέσα από το mobile advertising.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί αναλυτικά την ιστορία της διαφήμισης:

Διαβάστε ακόμα:

Προσβλητικές διαφημίσεις από το παρελθόν