Το iWatch της Apple στην υπηρεσία της υγείας;

Το iWatch της Apple στην υπηρεσία της υγείας;

Το νέο «έξυπνο» ρολόι της Apple ίσως φανεί εξαιρετικά χρήσιμο στην παρακολούθηση της φυσικής μας κατάστασης.

 

του Φίλιπ Έλμερ-Ντεβίτ

«Όλος ο τομέας των αισθητήρων πρόκειται να εκραγεί», είπε ο Τιμ Κουκ πέρυσι την άνοιξη. Διάβαζα σχετικά με το πρότζεκτ iWatch της Apple, και σκέφτηκα ότι ίσως το προσεγγίζουμε από λάθος οπτική γωνία.

Επειδή ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, είναι παθιασμένος με ζητήματα υγείας και αθλητισμού, και συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της Nike, όλοι νομίζουν ότι το προφίλ των υποψήφιων αγοραστών αυτού του gadget πρέπει να ταιριάζει με αυτό του Κουκ: οπαδοί της τεχνολογίας που γυμνάζονται τόσο σοβαρά, ώστε να ενδιαφέρονται για τον καρδιακό παλμό τους.

Κι όμως, ίσως αυτή η ομάδα πιθανών αγοραστών να είναι δευτερεύουσα. Ίσως η σημαντικότερη αγορά -αυτή που μπορεί να εγγυηθεί την προσοχή της Apple- είναι άνθρωποι για τους οποίους η μέτρηση των σφυγμών να συνιστά ζήτημα ζωής και θανάτου. Άνθρωποι, των οποίων το κόστος της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψής τείνει μελλοντικά να χρεοκοπήσει τις ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμη: Έρχεται το iOS για αυτοκίνητα

Οι σφυγμομετρητές χρησιμοποιούνται κατά κόρον από νοσηλευτές και αναισθησιολόγους σε νοσοκομεία, ιατρεία και ασθενοφόρα, ώστε να παρακολουθείται η καρδιακή και πνευμονική τους λειτουργία. Τα τελευταία χρόνια, ολοένα και πληθαίνουν οι καταναλωτικές, χαμηλού κόστους εκδοχές της συγκεκριμένης εφαρμογής. Η Amazon πουλά ποικίλα μοντέλα στην ενότητα «Υγεία & Προσωπική Φροντίδα», η τιμή των οποίων ξεκινά από τα 19,99 δολάρια.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Μαρκ Γκούρμαν, η επόμενη έκδοση του iOS θα είναι σε θέση να διαβάζει αισθητήρες με δεδομένα για την πίεση, την εφυδάτωση, και τον καρδιακό παλμό. «Λένε ότι το iWatch θα μπορεί να καταγράφει πολλά και διαφορετικά δεδομένα υγείας» αναφέρει, χωρίς να μπορεί να προσθέσει περισσότερα. Όπως δήλωσε πρόσφατα ο Τιμ Κουκ, «όλος ο τομέας των αισθητήρων πρόκειται να εκραγεί».

Πράγματι, η συγκεκριμένη αγορά μπορεί να γνωρίσει σημαντική ανάπτυξη καθώς η γενιά του «baby boom» θα εντάσσεται σιγά-σιγά σε κρατικά επιδοτούμενα προγράμματα ασφάλισης, γηροκομεία και κέντρα φροντίδας. Και αν μια γενιά υγειών και δραστήριων νέων εκπαιδευτεί για να παρακολουθεί τυχόν σημάδια που προδίδουν πρόβλημα υγείας προτού η πάθηση χτυπήσει την πόρτα, τότε όλοι θα είμαστε καλύτερα.

Διαβάστε ακόμη: Ο ομογενής που ανάγκασε την Apple να τον «εξαγοράσει»