Καλά νέα για την ελληνική οικονομία

Καλά νέα για την ελληνική οικονομία
A view shows the Standard & Poor's building in New York's financial district February 5, 2013. The U.S. government is seeking more than $5 billion in a lawsuit against rating agency Standard & Poor's over mortgage bond ratings, U.S. Attorney General Eric Holder said on Tuesday. The civil suit against S&P and its parent McGraw-Hill Cos Inc is the first federal enforcement action against a credit rating agency over alleged illegal behavior related to the 2007-2009 U.S. financial crisis. REUTERS/Brendan McDermid (UNITED STATES - Tags: BUSINESS CRIME LAW POLITICS LOGO) - RTR3DE5U

Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's ανακοίνωσε ότι αναβάθμισε την ελληνική οικονομία από "CCC+" σε "Β-".

Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s αναβάθμισε την Παρασκευή την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στο Β- από CCC+ που ήταν, θεωρώντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους όρους του τρίτου προγράμματος ύψους 86 δισ. ευρώ.

“Μέχρι τα τέλη Μαρτίου, παρά τις διαφορές μεταξύ της κυβέρνησης και των πιστωτών της, αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις προϋποθέσεις του προγράμματος οικονομικής υποστήριξης ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανοίγοντας τον δρόμο στις συζητήσεις για την επίσημη ελάφρυνση του χρέους”, αναφέρει ο S&P στη συνοδευτική έκθεσή του.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης για το ασφαλιστικό, αναμένει ότι θα υπάρξει συμβιβασμός που θα ισορροπεί μεταξύ της αύξησης των εισφορών και της ενοποίησης των ταμείων. Ο S&P υπογραμμίζει ότι μια συμφωνία στο ασφαλιστικό που θα οδηγήσει σε επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και θα αυξήσει τις πιθανότητες πρόσθετης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα.

Κάνοντας έναν μικρό απολογισμό του τελευταίου έτους ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι παρά τις εκλογικές αναμετρήσεις και το δημοψήφισμα, τα capital controls και τις αυξήσεις φόρων, η ελληνική οικονομία εμφάνισε οριακή μείωση του ΑΕΠ (πρόβλεψη για 0,3%) παρότι οι επενδύσεις υποχώρησαν κατά 12%.

Όσον αφορά το 2016, ο S&P προβλέπει στάσιμη ανάκαμψη ενώ για το 2017 προβλέπει ισχυρότερη ανάπτυξη.

Όπως τονίζεται, τα τρία σημεία-κλειδιά που θα επηρεάσουν το ΑΕΠ φέτος θα είναι η επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η αύξηση της δημόσιας αποταμίευσης και οι συνέπειες της περσινής ύφεσης.

Σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση ο οίκος αναφέρει ότι αναμένει πως φέτος οι τράπεζες θα επικεντρωθούν στο ξεκαθάρισμα των ισολογισμών τους και όχι σε δάνεια στον ιδιωτικό τομέα, ενώ για το επίπεδο κατανάλωσης προβλέπει ότι οι έκτακτες συνθήκες του 2015 αναμένεται να αναστραφούν.

Αναφορικά με το μέλλον, ο S&P σημειώνει ότι το σταθερό outlook αντανακλά την εκτίμησή του ότι το ρίσκο στο επόμενο έτος θα είναι ισορροπημένο. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στο ζήτημα των κόκκινων δανείων και τον τρόπο με τον οποίο θα τα διαχειριστεί η κυβέρνηση αλλά και ο ιδιωτικός τομέας, και στην πλήρη άρση των capital controls και το χρονικό σημείο όπου αυτή θα πραγματοποιηθεί. Ειδικά το δεύτερο θα αποτελέσει στην ουσία σημάδι ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομία βρίσκεται σε καλό δρόμο και θα δώσει θετικό σήμα στις αγορές.

Τέλος, ο οίκος αξιολόγησης κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στο χρέος, μια μείωση του οποίο εντός του 2016 θα φέρει και νέα αναβάθμιση, αν και αυτή τη στιγμή βρίσκεται περίπου στο 187,4% του ΑΕΠ – ένα από τα υψηλότερα στις χώρες τις οποίες ερευνά ο οίκος.

Το ενδεχόμενο υποβάθμισης αναφέρεται επίσης στην ανάλυση του S&P, ο οποίος σημειώνει ότι αυτή θα επέλθει εάν δεν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το Μνημόνιο. Εφόσον μάλιστα, συμβεί το τελευταίο, τότε ο οίκος δεν αποκλείει ακόμη και γενική πτώχευση επί του κρατικού χρέους.