«Καμπανάκι» Τσίπρα: Καταστροφικό το σενάριο των εκλογών

«Καμπανάκι» Τσίπρα: Καταστροφικό το σενάριο των εκλογών
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας (Κ) ανεβαίνει στο βήμα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, Αθήνα, την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Τα παράπονα που έκαναν οι βουλευτές για την επικοινωνία τους με τους υπουργούς.

Αντώνης Αντζολέτος

Έντονες διεργασίες και μεγάλη κινητικότητα καταγράφηκε χθες το απόγευμα στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ με την κοινοβουλευτική ομάδα να συνεδριάζει για 6 ώρες, την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος να ενημερώνεται στην Κουμουνδούρου από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Έφη Αχτσιόγλου για την πορεία της διαπραγμάτευσης, αλλά και τον πρωθυπουργό να επικοινωνεί στο Μαξίμου με τον Ντόναλντ Τραμπ και να ενημερώνεται για το Κυπριακό.

Είναι φανερό πως ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί τόσο η κοινοβουλευτική ομάδα όσο και το κόμμα να είναι απολύτως ενημερωμένοι για την πορεία της διαπραγμάτευσης έτσι ώστε να αποφευχθούν τα «φάλτσα» και οι «γκρίνιες» κατά τη διάρκεια της ψήφισης των νομοθετημάτων που θα έρχονται το επόμενο διάστημα στη Βουλή.

Για αυτό άλλωστε και το μεγαλύτερο μέρος της χθεσινής του ομιλίας αναλώθηκε στην επίθεση που εξαπέλυσε προς τη ΝΔ. Βασικό αφήγημα του πρωθυπουργού αποτέλεσε η προσπάθεια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπονομεύσει την προσπάθεια που γίνεται και να οδηγήσει τη χώρα σε ένα 4ο μνημόνιο.

Μέσα σε αυτό το δυσμενές πολιτικό περιβάλλον, πάντως ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος μπροστά στην κοινοβουλευτική του ομάδα πως η αξιολόγηση θα κλείσει και η πολιτική συμφωνία θα επιτευχθεί στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Με αυτό τον τρόπο θέλησε να περάσει το μήνυμα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πως η πίεση που θα δεχτούν από την κοινωνία δεν θα πάει χαμένη και αυτός θα είναι ο τελευταίος «κάβος» που θα κληθούν να περάσουν.

Σε κάθε περίπτωση από το Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν πως θέμα εκλογών δεν υπάρχει και η κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο της μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019. Καθόλου τυχαία χθες ο πρωθυπουργός συνέδεσε ένα τέτοιο σενάριο με την απόλυτη καταστροφή για την πορεία της οικονομίας θέλοντας να χτυπήσει ακόμα ένα «καμπανάκι» προς την κοινοβουλευτική του ομάδα για την κρισιμότητα της κατάστασης. Είναι σαφές, ωστόσο πως επέλεξε με αυτόν τον τρόπο να στείλει και ένα μήνυμα προς του δανειστές για την πολιτική αστάθεια και αβεβαιότητα που θα προκληθεί στην Ελλάδα αν η αξιολόγηση δεν κλείσει στην ώρα της και με βάση όσα έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup του περασμένου Μαΐου.

Οι υπουργοί να σηκώνουν τα τηλέφωνα
«Δεν γίνεται να παίρνω τηλέφωνο 15 Σεπτεμβρίου και να η απάντηση να έρχεται μετά από δυο μήνες», τόνιζε χαρακτηριστικά βουλευτής της περιφέρειας στο NEWS 247 κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος. Αυτό, άλλωστε ήταν ένα από τα βασικά σημεία που αναδείχθηκαν στη χθεσινή συζήτηση που έγινε στην αίθουσα της Γερουσίας με αρκετούς βουλευτές να εμφανίζονται προβληματισμένοι από την περιορισμένη επικοινωνία που έχουν με τους υπουργούς της κυβέρνησης. Έκαναν λόγο για ένα χρόνιο πρόβλημα που δεν αφορά μόνο την επικοινωνία, αλλά και την ίδια την κοινωνία, καθώς με αυτόν τον τρόπο δεν λύνονται βασικά ζητήματα της καθημερινότητας. Εκφράστηκε ικανοποίηση για την δημιουργία σχετικού χαρτοφυλακίου κατά τον τελευταίο ανασχηματισμό.

Για αυτό το λόγο οι βουλευτές ζήτησαν και πιο συχνή ενημέρωση, αλλά και πιο πυκνές συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Κοινή γραμμή φαίνεται πως διατηρήθηκε στο θέμα των εργασιακών στηρίζοντας όλα όσα είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του. «Οι κόκκινες γραμμές, είναι κόκκινες γραμμές», τόνιζε άλλος βουλευτής στο NEWS 247 προσερχόμενος στην αίθουσα της Γερουσίας, όπου επισημάνθηκε από αρκετούς η ανάγκη τήρησης τους Ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες ενόψει της συζήτησης του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής.

Τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου αντί του Σωκράτη Φάμελλου, που υπουργοποιήθηκε στον τελευταίο ανασχηματισμό, ανέλαβε ο Γιώργος Ξυδάκης ο οποίος εξελέγη ομόφωνα.

Πηγή: news247.gr