Οι καταθέσεις θα αργήσουν να επιστρέψουν

Οι καταθέσεις θα αργήσουν να επιστρέψουν

Τι εκτιμά ο οίκος Moody's για τη συμφωνία στο Eurogroup – Τι δηλώνουν οι τραπεζίτες.

Θα χρειαστούν 12-18 μήνες για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να αρχίσουν να επιστρέφουν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, σημειώνει η Moody’s, υπογραμμίζοντας ότι ναι μεν η παράταση της ελληνικής διάσωσης δίνει ανάσα για τον τραπεζικό κλάδο, ωστόσο οι κίνδυνοι παραμένουν. Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, η τετράμηνη παράταση σημαίνει πως η ΕΚΤ θα εξακολουθήσει να παρέχει χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα στις ελληνικές τράπεζες, είτε άμεσα, είτε με έγκριση του ELA μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος.

Παρά το γεγονός ότι η παράταση καθησυχάζει τους επενδυτές, τα ρίσκα χρηματοδότησης και ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν έντονα, προειδοποιεί η Moody’s.

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αναθεωρεί τη σύσταση Caa2 για την Εθνική Τράπεζα προς υποβάθμιση, όπως και για την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς. Για την Eurobank η σύσταση Caa3 αναθεωρείται προς υποβάθμιση, ομοίως και για την Attica Bank.

Τη μεγάλη φυγή καταθέσεων επιβεβαίωσε και ο CEO της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, μιλώντας στο Bloomberg.

«Καταθέσεις πάνω από 20 δισ. ευρώ έχουν φύγει από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας φόβων για επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων», δήλωσε ο κ. Καραβίας , ο οποίος όμως συμπλήρωσε πως η κατάσταση άλλαξε μετά την συμφωνία του Eurogroup και την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν καθαρές εισροές καταθέσεων.

Όπως τόνισε η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών στην ρευστότητα του ευρωσυστήματος ανέρχεται κοντά στα 100 δισ. ευρώ, έναντι 45 δισ. ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου. Η αύξηση αυτή οφείλεται εν μέρει στις εκροές καταθέσεων αλλά και από την λήξη των διατραπεζικών γραμμών χρηματοδότησης.

O κ. Καραβίας δήλωσε ότι η ΕΚΤ έχει δώσει οδηγίες στις ελληνικές τράπεζες να μην αυξήσουν την έκθεση τους σε έντοκα γραμμάτια στην παρούσα φάση, αλλά πρόσθεσε πως αυτό δεν αποκλείει την μετακύλιση (rollover) των υφιστάμενων εκδόσεων.

«Η ΕΚΤ ζήτησε από τις ελληνικές τράπεζες να μην αυξήσουν την έκθεση τους σε έντοκα, αλλά μπορούμε να τα μετακυλίσουμε και αυτό θα κάνουμε», υπογράμμισε.

O ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση θα λυθεί.