To κάτεργο του ΟΑΕΕ

To κάτεργο του ΟΑΕΕ

Η ιστορία που ακολουθεί είναι πραγματική. Όπως και χιλιάδες άλλες...

Πριν από δύο μήνες, μετά από αγωνιώδεις προσπάθειες αναζήτησης επενδυτών για την εταιρεία μας στην Ελλάδα βρήκαμε έναν επενδυτή, ο οποίος πείστηκε να τοποθετήσει ένα σημαντικότατο για την εποχή ποσό.

Βάσει τη συμφωνίας θα αποκτούσε το 25% της εταιρείας και τα κεφάλαια του θα χρηματοδοτούσαν την ανάπτυξη πωλήσεων των προϊόντων μας στις αγορές του εξωτερικού. Μια πτυχή της συμφωνίας ήταν ότι εκτός από μέτοχος ήθελε να είναι και μέλος στο διοικητικό συμβούλιο. Λογικό και δίκαιο.

Όχι για όλους όμως. Σύμφωνα με το Ελληνικό κράτος, όποιος είναι μέτοχος σε εταιρεία με ποσοστό άνω του 5% και μέλος του διοικητικού συμβουλίου, είναι υποχρεωμένος να ασφαλιστεί στον ΟΑΕΕ. Αναρωτιέται ο άμοιρος ο ξένος επενδυτής• μα γιατί να είμαι υποχρεωμένος να ασφαλιστώ σε οργανισμό σε μια χώρα που ούτε καν ζω; Γιατί να υποστώ την ταλαιπωρία έκδοσης ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και λοιπών λυπήσεων;

Απάντηση. Γιατί είμαι μαζοχιστής. Ε, λοιπόν ο κύριος δεν είναι. Αποτέλεσμα; Δεν έγινε ποτέ η επένδυση. Θα πει κάποιος, «έλα μωρέ ήθελε να βάλει ένα σωρό λεφτά τα 200-300 ευρώ το μήνα τον πείραξαν;»

Ε, ναι! Είναι θέμα αρχής. Δε μπορείς να διψάς για επενδύσεις και να έχεις τιμωρητικές διατάξεις για όσους επενδύουν, αντί να στρώνεις κόκκινα χαλιά. Όσο νομοθετούν άνθρωποι που δεν έχουν ιδέα από επιχειρείν, η ανάπτυξη δε θα έρθει ποτέ…

(Ο Πάνος Μιχαλόπουλος είναι συν-ιδρυτής και πρόεδρος των εταιρειών HELLASTAT A.E., ARK-ANALYTICS AG, HELAEA ΕΠΕ και Ειδικός Συνεργάτης του FORTUNE)