Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας

Μετά από τρεις μήνες εσωκομματικού αγώνα, η Νέα Δημοκρατία έχει νέο πρόεδρο. Μεγάλη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη με ανατροπή στον β' γύρο. 

Σε εξέλιξη είναι η καταμέτρηση των ψήφων για τις εκλογές της Νέας Δημοκρατίας, τα αποτελέσματα της οποίας δίνουν πλέον ξεκάθαρα ως νικητή τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος κατάφερε να ανατρέψει τα προγνωστικά και τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου και να αναδειχθεί ως ο επόμενος πρόεδρος της ΝΔ. 

Με καταμετρημένο το 70% της επικράτειας, ο κ. Μητσοτάκης προηγείται με 51% έναντι 49% του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, όπως επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ, Γιάννης Τραγάκης, επισημαίνοντας πώς ακόμα δεν έχει ενσωματωθεί το 50 % των εκλογικών τμημάτων του Λεκανοπεδίου. Όπως είπε ο κ. Τραγάκης τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Δευτέρα.

«Ενημερώθηκα ότι ο κ. Μεϊμαράκης συνεχάρη τον κ. Μητσοτάκη. Θέλω κι εγώ να συγχαρώ το νέο πρόεδρο της ΝΔ», δήλωσε ο κ. Τραγάκης ο οποίος επίσης ευχαρίστησε τους χιλιάδες πολίτες που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία καθώς και τους εθελοντές.

Η ροή των αποτελεσμάτων δείχνει τάση για περαιτέρω άνοιγμα της ψαλίδας, καθώς ενσωματώνονται σταδιακά τα μεγάλα εκλογικά τμήματα της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας. Η συμμετοχή πλησίασε τους 325.000 ψηφοφόρους, ξεπερνώντας το 80% του πρώτου γύρου. Η διαφορά σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις δεν αποκλείεται να φθάσει το 53% – 47% υπέρ του κ. Μητσοτάκη (συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη κάνουν λόγο για διαφορά ακόμα και δέκα μονάδων).

Όσο ενσωματώνονται τμήματα από την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία, η εικόνα ξεκαθαρίζει υπέρ του. Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Μητσοτάκης κερδίζει ακόμη και την Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, με πιο χαρακτηριστικό το εκλογικό κέντρο του Βελλίδειου και τις Σέρρες. Στο Λεκανοπέδιο της Αττικής οι επιτελείς του κ. Μητσοτάκη κάνουν λόγο για ποσοστό 54% έναντι του κ. Μεϊμαράκη.

Νωρίτερα, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στην Κηφισιά, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «σήμερα ξημερώνει μια νέα μέρα για τη Νέα Δημοκρατία και για την Ελλάδα». «Όπως βλέπετε η διαδικασία διεξάγεται ομαλά, χωρίς καμία καθυστέρηση. Θέλω να ζητήσω από όσους και όσες δεν έχουν ασκήσει ακόμα το εκλογικό τους δικαίωμα να το κάνουν.

»Τη Δευτέρα δεν θα είναι απλά ενωμένη, θα είναι και ανανεωμένη. Και η νέα μεγάλη κεντροδεξιά θα μπορέσει να προτάξει σύντομα ένα εναλλακτικό πειστικό σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση» δήλωσε.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε επίσης σήμερα το βράδυ τον πατέρα του και πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Ο πρώην πρωθυπουργός υποδέχτηκε τον νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας με τη φράση “Συγχαρητήρια και πρωθυπουργός”.

Τα συγχαρητήρια της Ντόρας Μπακογιάννη
Κυριάκο, συγχαρητήρια. Πέτυχες μία μεγάλη νίκη. Νίκη αρχών, νίκη των ιδεών μας, νίκη ανανέωσης. Για τη ΝΔ ξεκινάει μια καινούρια σελίδα ενότητας, όπου δεν περισσεύει κανείς. Θέλω να συγχαρώ επίσης τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη για το ήθος και το διαχρονικό του αγώνα για τη ΝΔ, που είναι το σπίτι μας. ‘Ολοι μαζί θα συνεχίσουμε. ‘Ολοι μαζί θα νικήσουμε.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κώστα Καραμανλή
Με τον νέο πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη επικοινώνησε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και τον συνεχάρη για τη νίκη του στις εσωκομματικές εκλογές ενώ μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες θα έχουν και συνάντηση. Τα συγχαρητήρια του έδωσε στον νέο πρόεδρο της ΝΔ και ο μέχρι σήμερα μεταβατικός πρόεδρος του κόμματος Γιάννης Πλακιωτάκης.

Συγχαρητήρια από τον Απόστολο Τζιτζικώστα
Τα συγχαρητήρια του στον Κυριάκο Μητσοτάκη έδωσε ο Απόστολος Τζιτζικώστας μέσω Διαδικτύου προεξοφλώντας ότι αυτός τελικά θα είναι ο νικητής των εσωκομματικών εκλογών. «Συγχαρητήρια στο νέο πρόεδρο! Από αύριο όλοι μαζί θα δουλέψουμε σκληρά για μια μεγάλη, ενωμένη και δυνατή Νέα Δημοκρατία», σχολίασε στο Twitter.

Λίγο μετά έκανε δεύτερη ανάρτηση αναφέροντας το όνομα του κ. Μητσοτάκη. «Και για όσους έμειναν με την απορία, συγχαρητήρια στον Κυριάκο Μητσοτάκη», έγραψε συγκεκριμένα.

Δήλωση από τον Αντώνη Σαμαρά
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος νωρίτερα είχε τηλεφωνήσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να τον συγχαρεί για τη νίκη του, έκανε την εξής δήλωση: “Συγχαίρω θερμά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη νίκη του. Από αύριο η ΝΔ ανανεωμένη και ενωμένη οφείλει να αγκαλιάσει όλους τους Έλληνες και να κερδίσει οριστικά τη μάχη κατά του λαϊκισμού”.

Δείτε ποιος είναι ο νέος πρόεδρος της ΝΔ ΕΔΩ

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις για τις εκλογές στη ΝΔ ΕΔΩ