Το Κίεβο «επιτίθεται» κάτα του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας

Το Κίεβο «επιτίθεται» κάτα του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας

Οι αρχές προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη για τις «παράνομες ένοπλες ομάδες» οι οποίες δρουν στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ ανακοίνωσε σήμερα την άσκηση δικαστικών διώξεων εναντίον του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου και του εκατομμυριούχου Κονσταντίν Μαλοφέεφ, επειδή σύστησαν «παράνομες ένοπλες ομάδες» οι οποίες δρουν στην Ουκρανία.

Αυτές οι ομάδες, δήλωσε ο ίδιος σε ένα δελτίο τύπου, «που ελέγχονται από Ρώσους πολίτες διαπράττουν συστηματικά ένοπλες επιθέσεις εναντίον φορέων κρατικής εξουσίας, μονάδων των ενόπλων δυνάμεων και της Εθνοφρουράς, επιχειρήσεων και οργανισμών, οι οποίες έχουν προκαλέσει πολλές απώλειες ανθρώπινων ζωών, καταστροφές και άλλες σοβαρές συνέπειες».
Ο Ρώσος υπουργός κατηγορείται κυρίως ότι οργάνωσε «τη συμμετοχή αγνώστων (που εντάχθηκαν) σε παράνομες ένοπλες ομάδες στο ουκρανικό έδαφος». Ο επιχειρηματίας κατηγορείται κυρίως για την χρηματοδότησή τους.

Η κυβέρνηση στο Κίεβο υποπτεύεται ότι διάφορα παρακλάδια των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, ιδίως η υπηρεσία πληροφοριών του στρατού, δανείζουν άνδρες και όπλα στους αντάρτες. Ο Μαλοφέεφ, κατά την ίδια πηγή, είναι γνωστό ότι χρηματοδότησε το κίνημα που διευθύνεται από τον « υπουργό Άμυνας» της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», τον Ιγκόρ Στρελκόφ.

Η πρωτοβουλία αυτή του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας μοιάζει να αποτελεί την απάντηση, έναν μήνα αργότερα, για τις δικαστικές διώξεις που άσκησε από πλευρά της η ρωσική επιτροπή έρευνας που το κατηγορεί ότι «οργάνωσε και διεύθυνε από την 12η Απριλίου μία ένοπλη επιχείρηση με στόχο τη δολοφονία πολιτών» στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Η Ρωσία έχει επίσης κινήσει την ίδια διαδικασία εναντίον του κυβερνήτη της περιοχής Ντνιπροπετρόφσκ της Ουκρανίας, του Ιγκόρ Κολομόισκι, καθώς και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων του υπουργείου Άμυνας.

Διαβάστε ακόμα:

Η ΕΕ θα αποφασίσει για επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία

Φήμες για πιθανή απαγωγή Σουηδού από αυτονομιστές Ουκρανούς