Κύκλοι ΥΠΟΙΚ: «Δεν γίνεται να υπογράψουμε το πρόγραμμα. Είναι ξεφτίλα»

Κύκλοι ΥΠΟΙΚ: «Δεν γίνεται να υπογράψουμε το πρόγραμμα. Είναι ξεφτίλα»

Σύμφωνα με πληροφορίες του FortuneGreece.com ο Βαρουφάκης θα επιμένει μέχρι τέλους – Ασφυκτικές πιέσεις από την Ευρωζώνη

Σε πορεία οριστικής ρήξης βρίσκεται η Αθήνα με το Βερολίνο. Μετά τη χθεσινή κοινή συνέντευξη τύπου, όπου επιβεβαιώθηκε ότι Σόιμπλε και Βαρουφάκης συμφωνούν ότι διαφωνούν, ακολούθησε η σημερινή δήλωση του Έλληνα ΥΠΟΙΚ που χαρακτήρισε το Μνημόνιο δυσβάσταχτο και μη βιώσιμο, παίρνοντας πίσω ουσιαστικά τη χθεσινή του «υποχώρηση».

Σύμφωνα με πληροφορίες του FortuneGreece.com, το Euroworking group έβαλε το «μαχαίρι στο λαιμό» στην ελληνική πλευρά, πράγμα που είχε διαφανεί και από το έγγραφο που διέρρευσε από την γερμανική πλευρά.

Οι Γερμανοί επιμένουν για παράταση και υπογραφή του υφιστάμενου προγράμματος  και ζητούν αυτό να γίνει άμεσα στο επόμενο Eurogroup , που θα πραγματοποιηθεί εκτάκτως στις 11 Φεβρουαρίου. «Άμεσα δεν είχαμε καμία στήριξη από κυβερνήσεις» αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών και τονίζουν ότι ο «Βαρουφάκης θα επιμένει μέχρι τέλους».

Η νέα ελληνική κυβέρνηση ήταν απομονωμένη στην πρώτη συνάντηση των αξιωματούχων της ευρωζώνης αλλά θα έχει την ευκαιρία να υποβάλει τα σχέδιά της στο έκτακτο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, όπως αποκάλυψε Ευρωπαίος αξιωματούχος, σύμφωνα με το Reuters.

«Δεν υπογράφουμε το πρόγραμμα, δεν γίνεται να υπογράψουμε, είναι ξεφτίλα, θα πέσει η Κυβέρνηση. Θα υποστούμε όποιες συνέπειες και εκείνοι αντιστοίχως. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι πράξη υποταγής» συμπληρώνουν άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στις εξελίξεις.

«Δεν θα αποδεχθούμε καμία συμφωνία που δεν σχετίζεται με ένα νέο πρόγραμμα», δήλωσε επίσης Έλληνας αξιωματούχος στο Reuters, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Μάλιστα άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον νέο υπουργό Οικονομικών επισημαίνουν ότι ακόμη και προηγούμενη κυβέρνηση αντιστάθηκε επί 8 μήνες σε μεταρρυθμίσεις που θα είχαν διαλύσει την κοινωνική ασφάλιση παρά τα τρωτά της σημεία.

Τέλος το επόμενο βήμα της Ελλάδας θα είναι η κατάθεση νέας πρόταση στο επερχόμενο Eurogroup. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά τις αντιρρήσεις της Γερμανίας, στόχος της ελληνικής πλευράς είναι μια συμφωνία – «γέφυρα» και όχι νέο δάνειο, ενώ η παραμονή στην Ευρωζώνη είναι αδιαπραγμάτευτη.

Διαβάστε ακόμη: 

Έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα στις 11 Φεβρουαρίου

Κόβει τη συμφωνία «γέφυρα» η Γερμανία

Οι τρεις δρόμοι της κυβέρνησης