Η Ελλάδα χρειάζεται «Disrupt» τώρα!

Η Ελλάδα χρειάζεται «Disrupt» τώρα!

Μη χάσετε τη φετινή λίστα 40 under 40, τις αποκλειστικές συνεντεύξεις και το μεγάλο αφιέρωμα στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Φέτος συµπληρώνονται ­πέντε χρόνια από τότε που για πρώτη φορά καταρτίσαµε στην Ελλάδα τη λίστα 40 under 40. Από το 2013 µέχρι σήµερα κύλησε «πολύ νερό στο αυλάκι» της νεοφυούς επιχειρηµατικότητας.

Η λέξη «startup» δηµιούργησε σχολή, το ελληνικό οικοσύστηµα µεγάλωσε, κατέκτησε τις αγορές του κόσµου και έγινε, για όσους παρακολουθούν αυτή τη νέα γενιά του επιχειρείν, η πλατφόρµα-υπόδειγµα για τον δρόµο που πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική οικονοµία για βιώσιµη και σταθερή ανάπτυξη.

Η λίστα του Fortune µε τους 40 νέους και νέες επιχειρηµατίες κάτω των 40, µέσα στα πέτρινα χρόνια της ατελεύτητης κρίσης, είναι µια όαση γεµάτη καινοτόµες ιδέες, τεχνολογικά επιτεύγµατα, φαντασία, επιµονή, θάρρος, ρίσκο και απίστευτη εξωστρέφεια, που φέτος σαρώνει σχεδόν όλους του κλάδους της οικονοµίας: νανοτεχνολογία, e-commerce, fintech, εστίαση, τουρισµός, fine drinking, email marketing, υπηρεσίες on demand, agribusiness, mobile advertising, mobile apps συνθέτουν έναν συναρπαστικό κόσµο, που µοιάζει µε εικονική πραγµατικότητα απέναντι στα µνηµόνια, την γκρίνια, το κοµµατικό κράτος, την έλλειψη αυτοπεποίθησης, τον λαβύρινθο του πεσιµισµού και της ηττοπάθειας, την εθνική κατάθλιψη…

Οι νέοι άνθρωποι της λίστας 40 under 40 έχουν ένα µεγάλο προνόµιο: Είναι κάτω των 40. Το ότι ξεχώρισαν, το πέτυχαν µε όπλα το όραµα, την πίστη και την επιµονή τους. Κι όχι σπάνια µετά από µια ή και περισσότερες αποτυχίες. Αλλά δεν το έβαλαν κάτω. Αυτό το τελευταίο είναι που τους ανέδειξε και κάποιους τους έκανε και πλούσιους. Τι µπορούµε να µάθουµε απ’ αυτούς; Έχουν επιθετική στάση απέναντι στη ζωή, δική τους φιλοσοφία, δεν ακολουθούν την πεπατηµένη, «κατεβάζουν» διαρκώς ιδέες, είναι επαναστατικοί, έτοιµοι ανά πάσα στιγµή να χάσουν, κυρίως, όµως, είναι αποφασισµένοι να πετύχουν.

Θα µου πείτε, και όλοι οι άλλοι νέοι κάτω των 40; Που, αν είναι τυχεροί, εργάζονται σκληρά για ελάχιστα ευρώ, και το πιθανότερο είναι ότι δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη από τη δουλειά που κάνουν τώρα; H απάντηση είναι η ότι η ζωή είναι σκληρή, αλλά είναι εδώ. Και εάν είσαι κάτω των 40, είσαι αρκετά νέος ακόµη και είναι στο χέρι σου να αναµετρηθείς µε τον εαυτό σου.

Γι’ αυτό και στο Fortune δεν θα πάψουµε ποτέ να υποστηρίζουµε πρωτοβουλίες που ενθαρρύνουν τη νέα γενιά και τα ελληνικό οικοσύστηµα. Το Disrupt Greece, που διοργανώνουµε στις 29 Ιουνίου, σε συνεργασία µε τους Industry Disruptors-Game Changers και την εταιρεία Παπαστράτος, είναι µια ιδεώδης αφετηρία για νέους, φιλόδοξους επιχειρηµατίες, που έχουν µια ιδέα στην οποία πιστεύουν, αλλά δεν έχουν τον τρόπο να την αξιολογήσουν µε όρους πραγµατικής αγοράς. Αλλά και µια εξαιρετική ευκαιρία για όσους πιστεύουν µαζί µας ότι η επιχειρηµατικότητα είναι µονόδροµος για το στοίχηµα της ανάπτυξης, τώρα που το Equifund, το νέο υπερταµείο, ετοιµάζεται να ρίξει στην αγορά περισσότερα από 320 εκατ. ευρώ. Κανείς δεν θα µπορεί να ισχυριστεί ότι δεν το ήξερε!

Και κάτι ακόµη. Το µέλλον του πλανήτη πρέπει να µας απασχολήσει άµεσα όλους. Στο πολύ ενδιαφέρον αφιέρωµα Brainstorm E που φιλοξενούµε στο τεύχος, όλα δείχνουν ότι η µετάβαση στην κυκλική οικονοµία αλλά και τις ΑΠΕ είναι η µόνη λύση για να πετύχουν οι χώρες µακροχρόνια και αειφόρο οικονοµική ανάπτυξη. Η Ελλάδα έχει πολύ δρόµο µπροστά της, αν και ήδη έχουν γίνει βήµατα από  την τοπική αυτοδιοίκηση και την ιδιωτική πρωτοβουλία. Ωστόσο είναι ένα τεράστιο στοίχηµα για την πολιτεία που ακόµη εκκρεµεί…