Κίνα: Δεν θέλουμε εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, αλλά δεν θα μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα

Κίνα: Δεν θέλουμε εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, αλλά δεν θα μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα
epaselect epa06316762 US President Donald J. Trump (C-R) and Chinese President Xi Jinping (C-L) review soldiers of the Chinese People's Liberation Army honor guard during a welcome ceremony at the Great Hall of the People in Beijing, China, 09 November 2017. Trump is on an official visit to China from 08 to 10 November as part of his 12-day tour of Asia. EPA/ROMAN PILIPEY

Οι Κινέζοι προειδοποιούν τις ΗΠΑ να μην αλλάξει τους δασμούς στον χάλυβα, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ επαινεί τον Κινέζο πρόεδρο.

Η Κίνα δεν επιθυμεί έναν εμπορικό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα αν οι Ηνωμένες Πολιτείες λάβουν μέτρα που είναι κατά των κινεζικών συμφερόντων, δήλωσε ο Ζανγκ Γεσουί, εκπρόσωπος του κινεζικού κοινοβουλίου, λίγες ώρες πριν από το άνοιγμα των ετήσιων εργασιών του σώματος, που ξεκινά αυτή την εβδομάδα.

Η Κίνα είχε ήδη ανακοινώσει ότι πρόκειται να λάβει μέτρα για να προστατέψει τα συμφέροντά της, μετά την δήλωση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή 25% φόρου στο εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο με σκοπό την προστασία των αμερικανών παραγωγών.

Εν τω μεταξύ ο Αμερικανός πρόεδρος επαίνεσε χθες τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, έπειτα από την ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας να άρει το όριο των δύο θητειών στην προεδρία, ανοίγοντας τον δρόμο ώστε ο Σι να μπορεί να παραμείνει στο αξίωμα επ’ αόριστον, σύμφωνα με το CNN.

«Είναι πλέον ισόβιος πρόεδρος, ισόβιος πρόεδρος. Και είναι σπουδαίος», δήλωσε ο Τραμπ σε μια κεκλεισμένων των θυρών εκδήλωση συγκέντρωσης χρημάτων στη Φλόριντα, σύμφωνα με ένα ηχητικό απόσπασμα που μετέδωσε το CNN. «Και κοιτάξτε, μπόρεσε και το έκανε. Πιστεύω είναι σπουδαίο. Ίσως χρειαστεί να το δοκιμάσουμε και εμείς αυτό κάποια στιγμή», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος υπό τις επευφημίες και τα χειροκροτήματα υποστηρικτών του.

Σύμφωνα με τροποποίηση του συντάγματος των ΗΠΑ που επικυρώθηκε το 1951, οι θητείες των Αμερικανών προέδρων περιορίζονται σε δύο.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα ανακοίνωσε στις 25 Φεβρουαρίου την άρση του ορίου των δύο θητειών για την παραμονή στην προεδρία. Το κοινοβούλιο της Κίνας ξεκινά την ετήσια συνεδρίαση του την Δευτέρα και αναμένεται να εγκρίνει την τροποποίηση αυτή του συντάγματος.

Στα σχόλια του ο Τραμπ χαρακτήρισε τον Σι «έναν σπουδαίο κύριο», σημειώνοντας: «Είναι ο πιο ισχυρός (Κινέζος) πρόεδρος της τελευταίας εκατονταετίας». Ο μεγιστάνας πρόσθεσε πως ο Σι του συμπεριφέρθηκε «εξαιρετικά καλά» κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Πεκίνο τον Νοέμβριο.

Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.