Κινήσεις τακτικής, υψηλού ρίσκου από το Μέγαρο Μαξίμου

Κινήσεις τακτικής, υψηλού ρίσκου από το Μέγαρο Μαξίμου

Το «παιχνίδι» στα χέρια του επιχειρεί να πάρει ο Αλέξης Τσίπρας.

Αντώνης Αντζολέτος

Να προλάβει τα «χειρότερα» θέλει το Μέγαρο Μαξίμου βλέποντας, πως με τις πιέσεις που έχει δεχτεί η ελληνική πλευρά, ειδικότερα από το ΔΝΤ, το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης αρχίζει να θυμίζει το περσινό καλοκαιρινό «θρίλερ».

Από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν κατάφερε να επιτύχει την σύνταξη των δυο κειμένων, που θα αποτελούσαν το πλαίσιο της συμφωνίας, η εναλλακτική πρόταση που πρόκρινε το Μαξίμου, μετά και τη χθεσινή μεσημεριανή σύσκεψη, ήταν η κατάθεση των δυο νομοσχεδίων στη Βουλή για το ασφαλιστικό και την φορολογία εισοδήματος εν μέσω της διαπραγμάτευσης.

Αυτό που ξεκαθαρίζουν από το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πως η κατάθεση των δυο νομοσχεδίων δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση μονομερή ενέργεια, καθώς η ψήφισή τους δεν σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί χωρίς την συγκατάθεση των θεσμών και την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

«Μονομερής ενέργεια είναι ό,τι δεν εμπεριέχεται στη συμφωνία και όχι η κίνηση της κυβέρνησης», τόνιζε χαρακτηριστικά κορυφαία κυβερνητική πηγή.

Από το Μέγαρο Μαξίμου έχει δοθεί ήδη εντολή στην Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης να ξεκινήσει την σύνταξη των νομοθετημάτων γνωρίζοντας καλά πως σημεία «αγκάθια», όπως οι επικουρικές συντάξεις, ενδεχομένως να χρειαστεί να τροποποιηθούν.

Στόχος είναι η συζήτηση των νομοσχεδίων στις επιτροπές και στην Ολομέλεια της Βουλής να συμπέσει με την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Κυβερνητικά στελέχη ευελπιστούν πως μέσω αυτής της διαδικασίας θα επιταχυνθεί ο ρυθμός και ο χρόνος της αξιολόγησης και η Ελλάδα θα δείξει για άλλη μια φορά τη βούληση της για την επιτυχή και έγκαιρη ολοκλήρωση των συνομιλιών επιζητώντας το ίδιο και από την άλλη πλευρά.

Μέσα από αυτή την διαδικασία στο Μαξίμου βλέπουν την ευκαιρία η νομοθετική διαδικασία στη Βουλή να γίνει με διαφορετικό τρόπο από ότι συνήθως χωρίς να χρειαστεί να «επιστρατευτεί» για άλλη μια φορά η διαδικασία του κατεπείγοντος που προκαλούσε πάντα δυσφορία σε ολόκληρο το Σώμα.

Σε συνομιλίες του NEWS 247 με κορυφαία στελέχη γίνεται κατανοητό πως στις σκέψεις των επιτελών του Μαξίμου είναι μέσα από αυτή την διαδικασία να «περιφρουρηθούν» οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, αλλά την ίδια ώρα να αναδειχθούν για άλλη μια φορά οι διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στους θεσμούς.

Δεν ήταν τυχαία, άλλωστε η χθεσινή αναφορά της κυβερνητικής εκπροσώπου πως «το ΔΝΤ δεν μας έχει αποδείξει μέχρι αυτή τη στιγμή ότι είναι υποβοηθητικό στο γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης».

Η άμεση νομοθέτηση δυο σημαντικών κομματιών της συμφωνίας είναι και μια κίνηση που έρχεται να τονώσει το ηθικό και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τη ισχυρή βούληση της κυβέρνησης να μην ξεπεράσει τα «όρια αντοχής» της κοινωνίας. Παράλληλα δρώντας πιο γρήγορα ακολουθεί μια διαφορετική τακτική σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι, που η χώρα είχε μπει στη «θηλιά» της πιστωτικής ασφυξίας.

Η Ευρωπαϊκή «περιοδεία» του Τσίπρα
Ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει να δει τον Γάλλο πρόεδρο με τον Φρανσουά Ολάντ να του διαμηνύει χθες να μεταβεί στο Παρίσι προκειμένου να έχουν μια αναλυτική συζήτηση για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Θεωρείται σίγουρο πως ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει σήμερα το βράδυ στις 7 τη στήριξη του Φρανσουά Ολάντ σε σχέση με το ΔΝΤ που συνεχίζει να βάζει «τρικλοποδιές» στο κλείσιμο του προγράμματος.

Στο ίδιο μήκος κύματος θα κινηθεί και το γεύμα εργασίας που θα έχει την Πέμπτη το πρωί στο Στρασβούργο με τον Μάρτιν Σουλτς.

Ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει μια σειρά από επαφές προκειμένου να έχει την Ευρωπαϊκή πλευρά του κουαρτέτου με το μέρος του γνωρίζοντας καλά πως το «παζάρι» με το ΔΝΤ θα εξακολουθήσει να είναι σκληρό.

Όπως είχε δημοσιεύσει το NEWS 247 το Μαξίμου βάζει μπροστά την στρατηγική της πολιτικής λύσης, καθώς υπάρχει η αντίληψη πως «εκεί που οι αριθμοί δεν βγαίνουν» την λύση μπορεί να δώσει η πολιτική διαπραγμάτευση. Η εκτίμηση που υπήρξε είναι πως η πρωτοβουλία αυτή δεν πρέπει να αναληφθεί την τελευταία στιγμή και ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει με μια σειρά επαφών, που εγκαινιάζει σήμερα, να θέσει το ελληνικό πλαίσιο πριν την επιστροφή των θεσμών στις 18 Απριλίου.

Υπό το πρίσμα μια σειράς δηλώσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων, πως το ΔΝΤ αποτελεί «προϋπόθεση για την συμφωνία», ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να έχει μια ξεκάθαρη εικόνα για τη στάση που θα κρατήσουν οι ηγέτες και οι αξιωματούχοι της Γηραιάς Ηπείρου στο νέο κύκλο των συζητήσεων που θα ξεκινήσει.

Το στίγμα των προθέσεων του πρωθυπουργού έδωσαν χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γ. Κατρούγκαλος σημειώνοντας ότι η κυρίαρχη κυβέρνηση είναι εκείνη που θα αποφασίσει τον τρόπο επίτευξης των στόχων με βασικό γνώμονα την τήρηση της συμφωνίας.

Πηγή: news247.gr