Κοινωνικό μέρισμα 1,4 δισ. σε 3,4 εκατ. πολίτες ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας

Κοινωνικό μέρισμα 1,4 δισ. σε 3,4 εκατ. πολίτες ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλάει σε τηλεοπτικό μήνυμα του στους πολίτες με Θέμα του μηνύματος το κοινωνικό μέρισμα, έτσι όπως αυτό έχει οριστικοποιηθεί πια, Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017. Το αισθητά μεγαλύτερο από πέρυσι μέρισμα αποτελεί μία ακόμη απόδειξη της εξόδου από την κρίση, σημειώνουν από την κυβέρνηση. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι και πότε θα μπουν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους.

 

Τη διανομή κοινωνικού μερίσματος ύψους 1,4 δισ. ευρώ σε 3,4 εκατ. πολίτες ανακοίνωσε μέσω τηλεοπτικού μηνύματος ο Αλέξης Τσίπρας.

Από τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, από το κοινωνικό μέρισμα θα επωφεληθούν σχεδόν 4 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Τα κριτήρια που θα τεθούν είναι εισοδηματικά, περιουσιακά και οικογενειακής κατάστασης, με προτεραιότητα στους άνεργους, τους νέους, τους χαμηλοσυνταξιούχους.

-Από τα 1,4 δισεκατομμύρια, 720 εκατομμύρια θα διανεμηθούν με τη μορφή έκτακτης ενίσχυσης, η οποία θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη προς 3,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Ο σχετικός νόμος θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στην εβδομάδα και έως τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχει πραγματοποιηθεί η καταβολή του ποσού στους δικαιούχους.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι πέραν αυτής της ενίσχυσης, μέρος του συνολικού ποσού θα διατεθεί και για δύο ακόμα πολύ σημαντικές δράσεις:

– 315 εκατομμύρια θα δοθούν για την επιστροφή της παράνομης παρακράτησης των εισφορών υγείας των συνταξιούχων, πρόβλημα που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Έτσι, επιστρέφονται άμεσα τα ποσά που αναλογούν στους συνταξιούχους, για το διάστημα από 1 Ιουνίου 2012 έως και 30 Ιουνίου του 2016. Η επιστροφή θα υλοποιηθεί τη μέρα που θα καταβληθούν οι συντάξεις του Δεκεμβρίου, όπως είπε ο πρωθυπουργός.

-Τέλος, από το συνολικό ποσό των 1,4 δισ. θα δοθούν 360 εκατομμύρια στη ΔΕΗ, ώστε να καλυφθεί το κόστος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας, που συμπεριλαμβάνονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Έτσι, διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους καταναλωτές, ενώ ταυτόχρονα θα ανοίξει ο δρόμος για περαιτέρω σημαντικές μειώσεις στο ρεύμα για τους πάνω από 300.000 δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ.