Η κυβέρνηση απορρίπτει τα σενάρια πρόωρων εκλογών

Η κυβέρνηση απορρίπτει τα σενάρια πρόωρων εκλογών

Δεν υπάρχει δυναμική υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία, εκτιμούν κύκλοι της ΝΔ.

Καμιά σκέψη για πρόωρες εκλογές δεν υπάρχει αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας τα πρώτα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Κύκλοι της ΝΔ δείχνουν το σύνολο της επικράτειας, κρατώντας στάση αναμονής και τονίζουν πως το διακύβευμα σε αυτές τις κάλπες είναι αυτοδιοικητικό.

Η Συγγρού αναγνωρίζει πάντως τη δυσμενή επικοινωνιακή εικόνα από τα εκτιμώμενα αποτελέσματα σε Αθήνα και Περιφέρεια Αττικής, ωστόσο στελέχη της επιμένουν ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί από το σύνολο των αποτελεσμάτων στις περιφέρειες της χώρας. Βαρύ είναι για τη Νέα Δημοκρατία το ότι για πρώτη φορά δεν θα υπάρξει υποψήφιος της στο δεύτερο γύρο για την Αθήνα. «Σαφώς και δημιουργούνται πολιτικές εντυπώσεις από την Αττική και την Αθήνα, ωστόσο τα πολιτικά συμπεράσματα θα κριθούν από το σύνολο της Επικράτειας» σχολίαζαν στελέχη του κόμματος.

Πηγές της ΝΔ σημείωναν, πριν λίγη ώρα, ότι και στις εθνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ προηγήθηκε στην Περιφέρεια Αττικής, ωστόσο σε πανεθνικό επίπεδο η Ν.Δ. κέρδισε τις εκλογές με διαφορά τριών μονάδων.

Τα ίδια στελέχη αρνούνται ότι υπήρξε ζήτημα επιλογών, εν προκειμένω των κ.κ. Α. Σπηλιωτόπουλου και Γ. Κουμουτσάκου, αν και αναγνώρισαν ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξαν καθυστερήσεις και αστοχίες. Ειδικά για την Αθήνα υπογράμμισαν την επίδοση του κ. Νικ. Κακλαμάνη, που αν θεωρητικά αθροίζονταν με αυτή του κ. Σπηλιωτόπουλου θα οδηγούσε τον γαλάζιο υποψήφιο στο δεύτερο γύρο.

Από τη Ν.Δ. διατυπώνεται η πεποίθηση ότι οι υποψήφιοί της θα είναι παρόντες στο δεύτερο γύρο στις περισσότερες από τις περιφέρειες της χώρας και επισημαίνουν ότι, αντιθέτως, σε πολλές περιοχές θα βρίσκονται εκτός οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ, όπως για παράδειγμα στο σύνολο της Μακεδονίας, της Θράκης και της Ηπείρο.

“Δεν υπάρχει δυναμική υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία”
Σύμφωνα με κύκλους της ηγεσίας της ΝΔ, με εξαίρεση την περιφέρεια Αττικής, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πηγαίνει καλά, καθώς στην πλειονότητα των περιφερειών δεν θα είναι καν στο δεύτερο γύρο, αλλά θα είναι τρίτος ή τέταρτος. Ακόμα και στην περιφέρεια Αττικής, σημειώνουν, τα ποσοστά που αποσπά η κ. Δούρου είναι χαμηλότερα από το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιουνίου 2012, ενώ υπολείπονται από το άθροισμα των ποσοστών Κουμουτσάκου και Σγουρού. Παρομοίως ισχύει και για το δήμο της Αθήνας αναφέρουν, και υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει δυναμική υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία.

«Η επόμενη Κυριακή είναι πολύ σημαντική. Κάθε κάλπη είναι διαφορετική. Η εικόνα στην επαρχία, έστω και σε ένα πολύ μικρό ποσοστό, είναι διαφορετική από αυτή της Αττικής. Σε πολλούς δήμους και περιφέρειες της επαρχίας, θα έχουμε καλά αποτελέσματα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό STAR. Την επόμενη Κυριακή πρέπει να διασφαλιστεί η σταθερότητα, πρόσθεσε ο Σίμος Κεδίκογλου.

«Είναι νωρίς. Μη βιάζονται κάποιοι να βγάλουν ασφαλή πολιτικά συμπεράσματα. Δεν βγαίνουν, έχουμε μπροστά μας εξέλιξη της διαδικασίας. Μη βιάζονται κάποιοι, ούτε να πανηγυρίζουν, ούτε να απαγοητεύονται», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

«Το γεγονός ότι επιλογές σε επίπεδο προσωπικοτήτων δεν περνούν στον β’ γύρο, θα το εκτιμήσουμε και θα το αποτιμήσουμε. Έχουμε άλλη μια Κυριακή. Η στρατηγική της ΝΔ είναι να πούμε στους πολίτες τα προβλήματα που υπάρχουν και τις λύσεις που προτείνουμε και να τους πείσουμε» ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης, προσθέτοντας ότι «οι πολίτες κρίνουν».

ΠΑΣΟΚ: Θετική η εικόνα των κεντροαριστερών υποψηφίων
«Η γενικότερη εικόνα είναι ότι ο “χώρος” είναι εδώ» σημειώνουν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, ως μια εκτίμηση των πρώτων αποτελεσμάτων, εξηγώντας ότι καταγράφεται η παρουσία κεντροαριστερών υποψηφίων, που προέρχονται από την ευρύτερη δημοκρατική παράταξη, «άντεξαν» και έχουν πάει «πολύ καλά» και ότι θα είναι στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών σε πολλές περιφέρειες και δήμους.

Εξάλλου, υπογράμμιζαν ότι υπάρχει ένα πρώτο μήνυμα από τους πολίτες ότι δεν έχουν άλλες αντοχές και πως το ΠΑΣΟΚ αξιολογεί και αξιοποιεί θετικά αυτό το μήνυμα.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν σε αυτό το πλαίσιο ότι πολιτική σταθερότητα δεν σημαίνει ούτε στασιμότητα ούτε αδράνεια, αλλά ανταπόκριση στην αγωνία των πολιτών και πως ως προς αυτό σκοπός του ΠΑΣΟΚ είναι να ανταποκριθεί στο μήνυμα αυτό, στην κατεύθυνση της αποκατάστασης αδικιών, της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της ανάπτυξης.

Επιπλέον, όσον αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι παρόλο που, όπως έλεγαν, έδωσε μια σκληρή κομματική μάχη, «πιάνει ταβάνι».

Διαβάστε περισσότερα: 

Τι δείχνουν τα πρώτα exit polls

Exit polls: Προβάδισμα 5% του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές

Reuters – BBC: Σε κίνδυνο η κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ