Reuters – BBC: Σε κίνδυνο η κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Reuters – BBC: Σε κίνδυνο η κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Μεγάλο τεστ για την κυβέρνηση οι αυτοδιοικητικές εκλογές και οι ευρωεκλογές σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καλύπτουν τα δρώμενα για τις ελληνικές αυτοδιοικητικές εκλογές και τις επερχόμενες ευρωεκλογές τα διεθνή ΜΜΕ.

Εκτενή αναφορά κάνει το Reuters, τονίζοντας ότι αυτές οι εκλογές αποτελούν το πρώτο μεγάλο τεστ για την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά και τις πολιτικές που έχει ακολουθήσει μέχρι στιγμής.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα βλέμματα παγκοσμίως είναι στραμμένα στις εκλογές της 18ης Μαϊου αλλά και στις ευρωπαϊκές εκλογές καθώς ο κυβερνητικός σχηματισμός είναι ιδιαίτερα εύθραυστος και θα μπορούσε να κινδυνεύει εάν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή λάβουν μεγάλα ποσοστά.

Μετά από έξι χρόνια ύφεσης που έχουν αυξήσει την ανεργία σε ποσοστά – ρεκόρ κι έχουν συρρικνώσει τους μισθούς και τις συντάξεις, οι δημοτικές εκλογές έχουν την ίδια σημασία με τις εθνικές εκλογές, όπως σημειώνει το Reuters.

«Θα ψηφίσω ή Χρυσή Αυγή ή ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί να ψηφίσω αυτούς που μας έκλεψαν; Ο μισθός του συζύγου μου έχει μειωθεί στα €600 , εγώ είμαι άνεργη και ο γιος μου εργάζεται τη νύχτα για €400 για να μας βοηθήσει. Δεν είναι θέμα ιδεολογίας. Το μήνυμά μου είναι σαφές: Φύγετε», δήλωσε στο πρακτορείο η 45χρονη Βάσω Σταθάκου.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών θα επηρεάσει αναμφίβολα και τις, ακόμα πιο σημαντικές, ευρωπαϊκές εκλογές όπου ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει το προβάδισμα έναντι της Νέας Δημοκρατίας.

Πως αντιδρούν οι αγορές
Ένα τέτοιο κλίμα, όμως, έχει άμεσο αντίκτυπο και στη συμπεριφορά των αγορών. Έχοντας μειωθεί αισθητά, οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων αρχίζουν να αυξάνονται πάλι αντανακλώντας τους φόβους για μια νέα πολιτική αστάθεια και κατάρρευση της κυβέρνησης Σαμαρά.

«Για τους διαχειριστές χαρτοφυλακίων οι εκλογές κυριαρχούνται από αβεβαιότητα γι’ αυτό και επικρατεί μεγάλη μεταβλητότητα», δήλωσε στο Reuters o Θεόδωρος Κρίντας, Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Wealth Management. «Η αβεβαιότητα πηγάζει από το γεγονός ότι στην Ελλάδα οι εκλογές αντιμετωπίζονται ως ιδιαίτερα σημαντικές για την πολιτική σταθερότητα. Επομένως οι αγορές θα επανεξετάσουν την κατάσταση της Ελλάδας όταν αυτές τελειώσουν», πρόσθεσε.

Απρόβλεπτη η ελληνική πολιτική σκηνή
H πολιτική στην Ελλάδα δεν ήταν ποτέ τόσο απρόβλεπτη, αναφέρει σε χθεσινό του άρθρο του στο BBC News ο ανταποκριτής του βρετανικού καναλιού στις Βρυξέλλες, Chris Morris, ο οποίος ωστόσο τονίζει ότι τόσο οι Δημοτικές εκλογές, όσο και οι Ευρωεκλογές θα κρύβουν πολλές εκπλήξεις.

Όπως εκτιμά, το μόνο βέβαιο είναι ότι τα δύο παλαιά κόμματα που είχαν χωρίσει τη χώρα στα δύο, καταρρέουν. Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι το ΠΑΣΟΚ, το σοσιαλιστικό κόμμα που κυβέρνησε την Ελλάδα ως οικογενειακή υπόθεση, έχει πολλά προβλήματα. Η κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία, τα πηγαίνει ακόμα καλά επειδή λίγο ως πολύ είναι η μόνη λύση που μπορεί η επιχείρηση να επιλέξει γράφει ο Κρις Μόρις.

Σύμφωνα με τον Βρετανό δημοσιογράφο, πέρα απ’ αυτό, όλοι περιμένουν ως άρπαγες: Ο ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής το αγόρι της αφίσας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που τίθεται κατά της λιτότητας, τον Αλέξη Τσίπρα, θα μπορούσε να κερδίσει αυτές τις εκλογές. Αν το κάνει, ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει ότι θα απαιτήσει νέες εθνικές εκλογές και μπορεί να αισθανθεί την πολιτική να κινείται προς την κατεύθυνσή του, σημειώνει ο Chris Morris.

Μπορεί κανείς να τον σταματήσει; Η ΝΔ πιστεύει ότι μπορεί. Αλλά η έκπληξη θα μπορούσε να είναι ένα νέο φιλοευρωπαϊκό κόμμα του κέντρου, Το Ποτάμι εκτιμά ο κ. Μόρις: Το κόμμα αυτό αν και δημιουργήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα λάβει την τρίτη θέση στις εκλογές. Υπήρξαν κάποιες γκρίνιες σχετικά με το ποιος βρίσκεται πίσω από Το Ποτάμι και την ξαφνική άνοδό του καθώς και το ότι μπορεί να είναι απλώς ένα πυροτέχνημα. Ωστόσο ο ιδρυτής του, ο τηλεοπτικός δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης, δηλώνει ότι είναι αποφασισμένος να αλλάξει τα πράγματα.

Το δημοσίευμα του BBC News συνεχίζεται με την επισήμανση ότι μερικοί από τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους οδεύουν στο πολιτικό περιθώριο και όπως δείχνουν τα πράγματα, η ακροδεξιά είναι σχεδόν βέβαιο πως θα εκπροσωπηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο. Η Χρυσή Αυγή, αν και θεωρείται από πολλούς νεοναζιστικό κόμμα, φαίνεται ότι θα κερδίσει έδρες. Πολλοί Έλληνες θα νιώσουν ντροπή αλλά η Χρυσή Αυγή “δεν δίνει δεκάρα”, γράφει ο Chris Morris.

Έτσι η ελληνική πολιτική σκηνή θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν την παρακολουθήσει κανείς. Οι αισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι η τραυματική εμπειρία των τελευταίων ετών θα γεννήσει τελικά ένα πιο καθαρό και πιο υπεύθυνο πολιτικό σύστημα. Αλλά θα είναι μια δύσκολη διαδρομή και αυτές οι εκλογές θα αποτελέσουν μια σημαντική δοκιμασία, καταλήγει το δημοσίευμα.

Διαβάστε ακόμη: 

Ομαλά εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία 

Δημοτικές εκλογές: Ποιοι είναι οι πρώτοι δήμαρχοι που εξελέγησαν