Kυβέρνηση και τρόικα έχουν δρόμο μπροστά τους για συμφωνία

Kυβέρνηση και τρόικα έχουν δρόμο μπροστά τους για συμφωνία

Συνεχείς διαπραγματεύσεις για το μείγμα των τελικών μέτρων, χωρίς να θίγονται μισθοί και συντάξεις - Νέο ραντεβού στο ΥΠΟΙΚ (upd). 

Συνεχείς αναμένεται να είναι οι συναντήσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας, έως τουλάχιστον την προσεχή Πέμπτη και την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή. Είναι εν προκειμένω χαρακτηριστική η δήλωση κορυφαίου στελέχους του υπουργείου Εργασίας- μετά τη σημερινή, άνω των πέντε ωρών, συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών- ότι «έχουμε πάρα πολύ δρόμο ακόμη».

Σημειώνεται ότι η σημερινή συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών άρχισε στις 9 το πρωί, με παρόντες από ελληνικής πλευράς, τους υπουργούς Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, τον υπουργό αναπληρωτή Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Εργασίας, Βασίλη Κεγκέρογλου.

Το υπουργείο Εργασίας έχει αναλάβει να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος από το δημοσιονομικό κενό για το 2014 (που η κυβέρνηση το προσδιορίζει στο 1,3 δισ. ευρώ) και σύμφωνα με τον συγκεκριμένο παράγοντα, «τα 700 εκατ. ευρώ είναι προσεγγίσιμα» ως προς το δημοσιονομικό όφελος από τα μέτρα για την αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής. Παράλληλα, ο εν λόγω παράγοντας διαβεβαίωσε εκ νέου ότι «μισθοί και συντάξεις δεν θίγονται».

Διαβάστε ακόμη: «Η Ελλάδα θα τα καταφέρει»

Το σχέδιο του ΥΠΑΑΝ για τους πλειστηριασμούς
Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι δεν θα επιτρέψει την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών από την 1η Ιανουαρίου του 2014, ενώ η τρόικα επιμένει από τη δική της πλευρά για το αντίθετο. Παρά το γεγονός ότι στόχος είναι να έχει επιτευχθεί συμφωνία έως τις 9 Δεκεμβρίου, η σημερινή συνάντηση με την τρόικα θα κρίνει εάν τελικά θα υπάρξει λύση κοινής αποδοχής ή η κυβέρνηση θα προχωρήσει τελικά χωρίς τη συμφωνία των δανειστών στη νομοθέτηση νέας διάταξης, καθώς 31 Δεκεμβρίου λήγει η ισχύς των διατάξεων που σήμερα προστατεύουν τους πλειστηριασμούς.

Το σχέδιο που προτείνει το υπουργείο Ανάπτυξης περιλαμβάνει την κατάργηση της διάταξης, σύμφωνα με την οποία απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί ακίνητης περιούσιας για οφειλές στις τράπεζες ως 200.000 ευρώ. Η διάταξη Παπαθανασίου, προστατεύει κάθε είδους ακίνητη περιουσία, συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης από τη διάταξη αυτή προστατεύονται σήμερα περίπου 15.000 περιπτώσεις δανειοληπτών.

Επιπλέον, προτείνει την αλλαγή της διάταξης του νόμου Κατσέλη που προστατεύει από πλειστηριασμούς την πρώτη κατοικία δανειοληπτών με αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η σταδιακή μείωση της αντικειμενικής αξίας. Σήμερα προστατεύεται η πρώτη κατοικία εφόσον η αξία της ισούται με το αφορολόγητο ύψους 200.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 50% και για κάθε παιδί προσαυξάνεται κατά 50.000 ευρώ.

Βενιζέλος: «όχι» σε δημοσιονομικά μέτρα

Και νέα συνάντηση τρόικας – Στουρνάρα
Δεύτερο γύρο επαφών έχουν αυτή την ώρα οι επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών μετέβησαν στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον υπουργό Ανάπτυξης. Βασικό αντικείμενο των διαπραγματεύσεων με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, είναι η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014, εν όψει και της κατάθεσης του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή την προσεχή Πέμπτη.