Κριμαία: Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει

Κριμαία: Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει

Δείτε τι μεταδίδει ο Editor in Chief του FortuneGreece.com και ανταποκριτής του Mega Channel Σωτήρης Δανέζης, από τη Συμφερόπολη.

Η πρώτη αντίδραση στα σχέδια της Μόσχας και του τοπικού κοινοβουλίου της Κριμαίας για ένωση της χερσονήσου με τη Ρωσική Ομοσπονδία φαίνεται να έρχεται από τη μουσουλμανική μειονότητα των Τατάρων.

Οι πάνω από 260.000 Τάταροι, οι οποίοι αποτελούν το 13% του πληθυσμού, είναι τουρκόφωνοι Σουνίτες μουσουλμάνοι και παραδοσιακοί σύμμαχοι του Κιέβου που υπέφεραν από τους διωγμούς του Στάλιν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και κατάφεραν να επιστρέψουν στα σπίτια τους κι αυτό που εκείνοι αποκαλούν μοναδική τους πατρίδα, την Κριμαία, μόλις το 1989.

Χθες και σήμερα σε προάστια της Συμφερόπολης όπου κατοικούν Τάταροι, μερικές εκατοντάδες γυναίκες βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά της παρουσίας του ρωσικού  στρατού. Με ουκρανικές σημαίες στα χέρια άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα όπως: «η Κριμαία λέει όχι στον πόλεμο», «η Κριμαία ειναι ουκρανική», και «Πούτιν πάρε τον στρατό σου και γύρισε σπίτι».

Διαβάστε ακόμη: Το «Θέατρο του Παραλόγου»

Ανησυχούν, όπως λένε, για το μέλλον της Κριμαίας, δεν συμφωνούν με τις κινήσεις του τοπικού κοινοβουλίου και διαμηνύουν σε εκείνους που «ήρθαν» στην περιοχή τους ότι δεν χρειάζονται ούτε τη βοήθεια, ούτε την προστασία τους.

Χθες ο ηγέτης των Τατάρων δήλωσε ότι ο λαός του θα μποϋκοτάρει το δημοψήφισμα και αποκάλεσε «τρελούς» τους βουλευτές που πήρανε αυτές τις αποφάσεις στο τοπικό κοινοβούλιο.

Οι Τάταροι φοβούνται πως αν η Κριμαία ενωθεί με τη Ρωσία, η Μόσχα θα τους περιθωριοποιήσει περισσότερο, αν όχι θα τους «σβήσει» από τον χάρτη. Ωστόσο, το ζήτημα των Τατάρων δεν θα είναι εύκολο για το Κρεμλίνο, καθώς μια πιθανή δυναμική αντίδρασή τους, θα μπορούσε να προκαλέσει πολλά προβλήματα στις σχέσεις της Ρωσίας με τον μουσουλμανικό κόσμο και την Τουρκία περισσότερο.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που οι τοπικές αρχές επιταχύνουν τις διαδικασίες για το δημοψήφισμα και την ένωση με τη Ρωσία.

Διαβάστε ακόμη: Κριμαία: Φουλ ολοταχώς προς απόσχιση από την Ουκρανία

Ο χρόνος ήδη μετράει αντίστροφα και μένουν μόλις εννέα μέρες για να αποφασίσει ο λαός της χερσονήσου. Το Κίεβο από την άλλη μάλλον δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια και θα προσπαθήσει να ορθώσει ό,τι εμπόδια μπορεί η «αδύναμη» προσωρινή ηγεσία του.  Ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής βουλής διεμήνυσε σήμερα ότι η εκλογική επιτροπή της χώρας δεν θα δώσει τις λίστες με τα ονόματα των ψηφοφόρων στην Κριμαία για το δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου.

Στη ρωσική πρωτεύουσα από την άλλη, κάποιοι ήδη έχουν πιάσει μολύβι και χαρτί και υπολογίζουν το πόσο θα κοστίσει η επιστροφή της Κριμαίας στην «αγκαλιά» της Ρωσίας. Η προσάρτηση της Κριμαίας εκτιμούν ότι δεν θα κοστίσει λιγότερο από 3 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο.

O Σωτήρης Δανέζης είναι πολεμικός ανταποκριτής, δημιουργός ντοκιμαντέρ και ο Editor in Chief του FortuneGreece.com

Διαβάστε ακόμη: Μπρα ντε φερ Δύσης – Ρωσίας με φόντο την Κριμαία