«Λευκός καπνός» από το Χίλτον: Πώς φτάσαμε σε συμφωνία

«Λευκός καπνός» από το Χίλτον: Πώς φτάσαμε σε συμφωνία
ΣΤΑΘΑΚΗΣ Γ ΘΕΣΜΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Σε ποια ζητήματα έγιναν συμβιβασμοί, ποιες λεπτομέρειες μένει ακόμα να εξεταστούν και ποια είναι τα επόμενα βήματα.

Με αμοιβαίους συμβιβασμούς στα τρία μεγάλα «αγκάθια» κλείδωσε η συμφωνία για το τρίτο Μνημόνιο. Λίγο μετά τις οκτώ το πρωί, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Σταθάκης, βγήκαν από το ξενοδοχείο Hilton, που όλες αυτές τις ημέρες ήταν το «στρατηγείο» των δανειστών έχοντας κλείσει τη συμφωνία, πέρα από κάποιες λεπτομέρειες, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη.

Κυβέρνηση και δανειστές φέρονται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να έκαναν αμοιβαίες υποχωρήσεις στα ζητήματα που αφορούσαν στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, στα κόκκινα δάνεια και στην αγορά ενέργειας.

Ωστόσο, το τελικό κείμενο της συμφωνίας δεν έχει ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα, ώστε να διαπιστωθούν τα σημεία που έγιναν αυτοί οι συμβιβασμοί. Καθώς ο «διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», μένει ακόμη να γίνει γνωστό ποια είναι τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά, καθώς και το εάν αυτά μπορούν να «μπλοκάρουν» κάτι.

Η απάντηση από κυβερνητικές πηγές πάντως είναι αρνητική. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν, μάλιστα ότι αφορούν σε κάποια προαπαιτούμενα, τα οποία θα λυθούν σε τεχνικό επίπεδο. Άλλωστε, τα δύσκολα, έρχονται το φθινόπωρο με την πρώτη αξιολόγηση και σε αυτό συμφωνούν και τα στελέχη της πρώην τρόικας, νυν κουαρτέτου. Και αυτό γιατί το φθινόπωρο αναμένεται να ανοίξουν ζητήματα αγκάθια, όπως η μικρή ΔΕΗ και πιθανότατα οι πρόωρες συντάξεις.

Σε ο,τι αφορά στα διαδικαστικά, το κείμενο του Μνημονίου, αλλά και τα προαπαιτούμενα που θα το συνοδεύουν, πρέπει να κατατεθούν έως αύριο στη Βουλή και να ψηφιστούν το αργότερο την Πέμπτη, ώστε να ακολουθήσει η έγκριση από το Eurogroup και η ψήφιση από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κοινοβούλια έως τις 18 Αυγούστου για να πληρωθεί το ομόλογο της ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου.

Ανοιχτό παραμένει ακόμη, το πόσο του νέου δανείου, αλλά και το ύψος της πρώτης δόσης, που θα εκταμιευθεί άμεσα. Πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές το ανέβαζαν χθες στα 90 δισ. ευρώ, ενώ η Γερμανία ήδη επεχείρησε να βάλεις στο τραπέζι το δάνειο γέφυρα ύψους 5 δισ. ευρώ για τώρα και εξαντλητικές διαπραγματεύσεις στη συνέχεια με σταδιακή εκταμίευση των ποσών ανάλογα με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων.