Λιποτάκτης ή ήρωας ο λοχίας Μπέργκνταλ;

Λιποτάκτης ή ήρωας ο λοχίας Μπέργκνταλ;

Διχάζει τους Αμερικανούς πολιτικούς και στρατιωτικούς η απελευθέρωση του λοχία που παρέμενε αιχμάλωτος των Ταλιμπάν επί πέντε έτη.

Δεν πρόλαβαν να κωπάσουν οι πανηγυρισμοί για την απελευθέρωση του Αμερικανού λοχία Μπόου Μπέργκνταλ που κρατούνταν επί πέντε έτη αιχμάλωτος από τους Ταλιμπάν, και στις ΗΠΑ έχουν αρχίσει να ακούγονται έντονα οι κριτικές φωνές τόσο για την απόφαση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να δώσει το «πράσινο φως» στην ανταλλαγή του λοχία με πέντε υψηλόβαθμα στελέχη των Ταλιμπάν που κρατούνταν στο Γκουαντανάμο, όσο και για το παρελθόν του ίδιου του Μπέργκνταλ.

Έτσι σήμερα ο αρχηγός του αμερικανικού στρατού, Στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ δήλωσε πως είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο να δικαστεί ως λιποτάκτης ο Αμερικανός λοχίας, εφόσον αποδειχθεί πως είχε εγκαταλείψει το πόστο του πριν την απαγωγή του στο Αφγανιστάν το 2009.

«Ο λοχίας είναι αθώος μέχρις αποδείξεως του αντιθέτου», δήλωσε ο Αμερικανός Στρατηγός, τονίζοντας όμως πως δεν θα επιβράβευε την «απρεπή συμπεριφορά εφόσον συνέβη». «Τα ερωτήματα σχετικά με τη διαγωγή του στρατιώτη δεν σχετίζονται με τις προσπάθειές μας να ανακτήσουμε ΚΑΘΕ μέλος των ενόπλων των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που έχει αιχμαλωτιστεί από το στρατό», ανέφερε ο στρατηγός στη σελίδα του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook. Ο ίδιος έκανε λόγο πως η συγκεκριμένη επιχείρηση αποτελούσε την «τελευταία, καλύτερη ευκαιρία να τον ελευθερώσουμε».

Την ίδια ώρα, από τη Βαρσοβία όπου πραγματοποιεί τετραήμερη επίσκεψη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπεραμύνθηκε σήμερα των ενεργειών της κυβέρνησής του για την εξασφάλιση της απελευθέρωσης του λοχία Μπέργκνταλ από τους Ταλιμπάν και τόνισε πως η Ουάσινγκτον έχει δεσμευτεί να επιτύχει την απελευθέρωση Αμερικανών που κρατούνται, ανεξάρτητα του πώς έχουν αιχμαλωτιστεί.

Ο Μπαράκ Ομπάμα παραδέχτηκε ότι οι μαχητές των Ταλιμπάν που αφέθηκαν ελεύθεροι από τη φυλακή του Γκουαντάναμο σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του Μπέργκνταλ θα μπορούσαν να επιδοθούν ξανά σε ενέργειες οι οποίες απειλούν την ασφάλεια των ΗΠΑ. Ωστόσο, επεσήμανε πως η κυβέρνησή του θα καταδιώξει τα πρόσωπα αυτά εάν πράξουν κάτι τέτοιο.

«Ο Μπέργκνταλ δεν έχει ακόμα συναντηθεί με την οικογένειά του. Πάντως δεν ανακρίνεται», είπε ακόμη ο Ομπάμα. Η υπόθεση όμως του Μπέργκνταλ, για την κατάσταση της υγείας του οποίου υπήρχαν ανησυχίες, προκάλεσε πολεμική στις ΗΠΑ, με ορισμένους συστρατιώτες του να μη διστάζουν να τον κατηγορήσουν πως λιποτάκτησε.

Η συμφωνία για την ανταλλαγή του λοχία με πέντε θεωρούμενους ως μαχητές του ισλαμιστικού κινήματος -η οποία επιτεύχθηκε μετά από σειρά ετών με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ- έχει προκαλέσει επίσης έντονες επικρίσεις στις ΗΠΑ, τόσο από πολιτικούς, της αντιπολίτευσης ιδίως, όσο και από οικογένειες θανόντων στρατιωτικών.

Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί και διάφορες οργανώσεις κατηγόρησαν την κυβέρνηση πως με την απόφαση αυτή θέτει σε κίνδυνο τη ζωή Αμερικανών στρατιωτικών και πολιτών σε εμπόλεμες ζώνες – αφού θα μπορούσαν να πέσουν θύματα απαγωγής από πρόσωπα που θα προσπαθούσαν να τους ανταλλάξουν με φυλακισμένους στις ΗΠΑ.

Το Κατάρ από τη δική του πλευρά μετέφερε τους πέντε Ταλιμπάν οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι και μεταφέρθηκαν στη χώρα σε αντάλλαγμα για το λοχία Μπέργκνταλ σε ένα οίκημα και ανακοίνωσε πως τους δόθηκε το «δικαίωμα να μετακινούνται ελεύθερα εντός της χώρας», κάτι που θεωρείται βέβαιο πως θα ενοχλήσει έντονα την Ουάσινγκτον. Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν αναφερθεί στην μετακίνησή τους στο Κατάρ χαρακτηρίζοντάς την μεταγωγή κρατουμένων, σημειώνοντας πως θα αντιμετώπιζαν αυστηρούς περιορισμούς στο έδαφος του κράτους αυτού.

 Η απίστευτη απελευθέρωση του Αμερικανού λοχία από τους Ταλιμπάν