LIVE: Στις φλόγες πλοίο με 478 επιβαίνοντες

LIVE: Στις φλόγες πλοίο με 478 επιβαίνοντες

Όλη νύχτα θα συνεχιστεί η επιχείρηση διάσωσης στο φλεγόμενο πλοίο Norman Atlantic.

Πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στο γκαράζ του επιβατικού οχηματαγωγού πλοίου Norman Atlantic, το οποίο πλέει βορειοδυτικά των Οθωνών, στην Κέρκυρα.

Το πλοίο της ΑΝΕΚ πραγματοποιεί το δρομολόγιο Πάτρα – Ανκόνα. Στο πλοίο επιβαίνουν 478 άνθρωποι, επιβάτες και προσωπικό.

Οι πρώτες βάρκες κατέβηκαν γύρω στις 4 τα ξημερώματα, για να επιβιβαστούν οι γυναίκες και τα παιδιά. Τους πρώτους περισυνέλεξε καΐκι, που έσπευσε για βοήθεια.
Στο σημείο επικρατούν πολύ δυνατοί άνεμοι, 10 μποφόρ, γεγονός που δυσχεραίνει την επιχείρηση διάσωσης. Γύρω από το πλοίο έχουν σπεύσει 7 πλοία, που προσπαθούν να προσεγγίσουν το Norman Atlantic, όμως τα κύματα το καθιστούν μέχρι στιγμής αδύνατο.

Το πλοίο Νorman Αtlantic που είχε αναχωρήσει στις 5:30 το απόγευμα από την Πάτρα με προορισμό την Ιταλία μέσω Ηγουμενίτσας,ήταν ναυλωμένο στην ΑΝΕΚ και σε αυτό επιβαίνουν συνολικά 422 επιβάτες και 56μελές πλήρωμα και 222 οχήματα.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η πυρκαγιά στο πλοίο Norman Atlantic έχει τεθεί υπό έλεγχο και συνεχίζει να φλέγεται μόνον η γέφυρα νούμερο πέντε.

Στους 172 έχει ανέλθει, μέχρι στιγμής, ο αριθμός των διασωθέντων, από το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νorman Αtlantic», στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο γκαράζ του ενώ αυτό έπλεε 45 ναυτικά μίλια από την Κέρκυρα.

Ένας νεκρός, ελληνικής καταγωγής, ανασύρθηκε ένας επιβάτης του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής, Νίκο Λαγκαδιανό, ο άνδρας που κατέληξε ήταν εγκλωβισμένος μαζί με την Δούλη Θεοδώρα  στη «γλίστρα» του πλοίου, καθώς προσπάθησαν να βγουν με αυτό τον τρόπο από το πλοίο.

Ο άνδρας, σύμφωνα με πληροφορίες, φαινόταν τραυματισμένος ενώ η γυναίκα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στο Πρίντεζι, εκτός κινδύνου.

Δηλώσεις ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια για την επιχείρηση απεγκλωβισμού

Οκτώ ιταλικά ελικόπτερα με δυνατότητα μεταφοράς 2-3 ατόμων και ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας με δυνατότητα μεταφοράς 6-7 ατόμων που απογειώνονται, από το Λέτσε, συμμετέχουν στην ,εν εξελίξει, επιχείρηση απεγκλωβισμού των επιβαινόντων του ιταλικού επιβατηγού πλοίου, όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικούς σταθμούς.

Στο Λέτσε έχει μεταβεί δεύτερο πλήρωμα για να αντικαταστήσει τα μέλη του Σούπερ Πούμα που επιχειρούν από το μεσημέρι.

Ο κ. Δένδιας εκτίμησε ότι, μετά τις 11 το βράδυ, θα έχει περάσει στον ηπειρωτικό κορμό η καταιγίδα που πλήττει την περιοχή του συμβάντος ώστε να δοθεί η δυνατότητα στα άλλα 4 ελικόπτερα που βρίσκονται στην Κέρκυρα να συμμετάσχουν στην επιχείρηση.

Πρόσθεσε δε ότι η παρουσία του ιταλικού ελικοπτεροφόρου Σαν Τζόρτζιο, στην περιοχή θα διευκολύνει τα πτητικά μέσα να μειώσουν το χρόνο για τον απεγκλωβισμό επιβατών.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται επίσης 2 αεροσκάφη C-130 αι άλλα 2 ελικόπτερα.

Ο κ. Δένδιας επικοινώνησε με την Αλβανίδα ομόλογο του η οποία μαζί με τον Αλβανό υπουργό Υγείας μεταβαίνουν στο Δυρράχιο για να δημιουργήσουν υποδομές υποδοχής των ναυαγών στην περίπτωση που το πλοίο ρυμουλκηθεί προς την περιοχή.

Σε περίπτωση που το πλοίο ρυμουλκηθεί προς το Πρίντεζι, πρόσθεσε ο κ. Δένδιας, ο Έλληνας πρέσβης στη Ρώμη θα μεταβεί στην περιοχή για τον ίδιο σκοπό.
Την τελική απόφαση , διευκρίνισε, θα λάβει το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Ρώμης.Τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιταλό ομόλογο του είχε και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος.

Περαιτέρω περί το χάραμα αναμένονται να φθάσουν στην περιοχή η φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟ και η πυραυλάκατος ΔΑΝΙΟΛΟΣ.

Ο κ. Δένδιας γνωστοποίησε ότι το επιβατηγό πλοίο έχει πάρει κλίση 7 μοιρών, λόγω του νερού που έχει πέσει για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Πάντως το πλοίο έχει δέσει σε ιταλικό ρυμουλκό.

Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας χαρακτήρισε “διαβολικές” και “απίστευτες” τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, ζήτησε “ένα παράθυρο ευκαιρίας” για εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες απεγκλωβισμού και εξήρε τον επαγγελματισμό και το “μεγάλο ηρωισμό” των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που συμμετέχουν στην επιχείρηση προς τους οποίους εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του.

Τις πρώτες πρωινές ώρες αναμένονται οι πρώτοι διασωθέντες του Norman Atlantic στο Πρίντεζι

Γύρω στις τέσσερις το πρωί αναμένεται να φτάσει, στο λιμάνι του Πρίντεζι, το πλοίο Σαν Τζόρτζιο, του ιταλικού πολεμικού ναυτικού, το οποίο θα μεταφέρει μεγάλο μέρος των διασωθέντων του Norman Atlantic, στο οποίο ξέσπασε φωτιά ενω έπλεε, μεταξύ ελληνικών και ιταλικών χωρικών υδάτων, όπως έκανε γνωστό ο νομάρχης της πόλης, στη κάτω Ιταλία.

Δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί αν το Norman Atlantic θα ρυμουλκηθεί σε αλβανικό λιμάνι ή στο Πρίντεζι, όπως επιθυμούν ο ιταλικές αρχές.
Η υπουργός ΄Αμυνας της Ιταλίας, Ρομπέρτα Πινόττι, έκανε γνωστό, πάντως, ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης θα συνεχισθούν κατά την διάρκεια όλης της νύχτας, παρά τις όποιες αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Αυτή την ώρα, επίσης, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι συναντάται με τον υπουργό Εξωτερικών, Πάολο Τζεντιλόνι, για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό των επιχειρήσεων διάσωσης, στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης, Παλάτσο Κίτζι.

Ο κυβερνήτης του πλοίου, τέλος, Ρικκάρντο Ριτσόττο, ελαφρά τραυματισμένος, μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο Πρίντεζι, όπου και εισήχθη στο νοσοκομείο.

Το χρονικό της επιχείρησης μεταφοράς επιβατών

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, από το μεσημέρι είναι σε εξέλιξη επιχείρηση μεταφοράς επιβατών από αέρος, με ελικόπτερα της ιταλικής ακτοφυλακής, ανά δύο άτομα.

Η επιχείρηση για την ασφαλή αποβίβαση όλων των επιβαινόντων (478 επιβάτες – πλήρωμα) του πλοίου Νorman Αtlantic έχει ξεκινήσει από νωρίς το πρωί, ενώ στο σημείο βρίσκονται ήδη 8 παραπλέοντα πλοία μεταξύ των οποίων το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “cruise europa” και ιταλικό ρυμουλκό.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες αφού πνέουν άνεμοι εντάσεως έως και 9 μποφόρ σε συνδυασμό με χαλάζι και βροχή, ενώ τέσσερα άτομα που επέβαιναν σε ναυαγοσωστικό βαρελάκι του «Νorman Αtlantic» που είχε παρασυρθεί απο τους ισχυρούς ανέμους εντοπίστηκαν και περισυνελέγησαν απο παραπλέον πλοίο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΝΕΚ ΑΕ που είναι η ναυλώτρια εταιρεία του «Νorman Αtlantic» το πλοίο ανήκει στην ιταλική “VISEMAR di Navigazione S.R.l.” και εκτελούσε το δρομολόγιο Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Ανκόνα.

Στο μεταξύ, εντολή να επιστρέψει στην Πάτρα πήρε το 16μελές πλήρωμα του πυροσβεστικού σκάφος «Σκούρτης», το οποίο είχε αποπλεύσει στις 9.15 το πρωί από το λιμάνι με κατεύθυνση την Αδριατική θάλασσα, ώστε να συνδράμει στις προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς, στο επιβατικό πλοίο «Norman Atlantic». Σύμφωνα με πληροφορίες, η εντολή για την επιστροφή του σκάφους δόθηκε, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο Ιόνιο πέλαγος και την Αδριατική θάλασσα.
Στο μεταξύ, στο Λιμεναρχείο της Ηγουμενίτσας βρίσκεται από το πρωί ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας, ο οποίος ενημερώνεται συνεχώς από τον λιμενάρχη και τον επικεφαλής της Πυροσβεστικής. Ο κ. Μπέζας δήλωσε ότι είναι σε ετοιμότητα νοσοκομεία και ΕΚΑΒ Φιλιατών και Ιωαννίνων.

Η φωτιά διατηρείται στο πλοίο σε μειωμένα επίπεδα, χωρίς να υπάρχει προ στιγμήν κάποιος ιδιαίτερο κίνδυνος

Μάχη με το χρόνο προκειμένου να προλάβει το σκοτάδι δίνει η ιταλική ακτοφυλακή, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, για την μετεπιβίβαση όλων των επιβατών, από το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο, «Νorman Αtlantic» στο οποίο τα ξημερώματα εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο γκαράζ του, υπό αδιευκρίνιστη αιτία, ενώ έπλεε 45 ναυτικά μίλια από την Κέρκυρα.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ναυλώτριας εταιρείας ΑΝΕΚ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η φωτιά διατηρείται στο πλοίο σε μειωμένα επίπεδα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει μέχρι στιγμής κάποιος ιδιαίτερο κίνδυνος ενω τόνισε ότι η μετεπιβίβαση των επιβατών του πλοίου συνεχίζεται με καλούς ρυθμούς, λόγω συμμετοχής των ελληνικών ελικοπτέρων «super puma» που έχουν δυνατότητα να μεταφέρουν τέσσερα άτομα το καθένα.

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες σε μέσα ενημέρωσης, περί προβλήματος και παρατηρήσεων εγγράφου από το λιμεναρχείο Πάτρας στο συγκεκριμένο πλοίο, ο εκπρόσωπος της ΑΝΕΚ ανέφερε ότι το «Νorman Αtlantic» είχε όλα τα πιστοποιητικά ασφαλείας σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες ασφαλείας, και δεν είχε διαπιστωθεί κάνενα πρόβλημα στα συστήματα ασφαλείας και συναγερμού του πλοίου.

Στο μεταξύ κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενο από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του κόμματος Θοδωρή Δρίτσα, τον βουλευτή και υπεύθυνο ΕΕΚΕ Ναυτιλίας Νίκο Συρμαλένιο και τον συντονιστή του Τμήματος Ναυτιλίας Χρήστο Λαμπρίδη επισκέφτηκε το πρωι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, με αφορμή την πυρκαγιά που ξέσπασε στο πλοίο «Norman Atlantic».

Το κλιμάκιο ενημερώθηκε πλήρως για τις συνθήκες του περιστατικού και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διάσωση των επιβαινόντων από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου . Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη ενώ επισκέφθηκε, μαζί με τον υπουργό, το θάλαμο επιχειρήσεων όπου έλαβε ανάλογη ενημέρωση από τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής, κ. Αθανασόπουλο και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Μπούσιο.

Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ μετέφερε στην πολιτική ηγεσία και στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής το ενδιαφέρον και τις ευχές του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα για την ευόδωση των προσπαθειών που καταβάλλει το Λιμενικό Σώμα για τη διάσωση των επιβαινόντων στο πλοίο.
Σύμφωνα με το τμήμα ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ η επιχείρηση είναι εξαιρετικά δύσκολη και πραγματοποιείται με τις πιο αντίξοες συνθήκες και τα όποια ερωτηματικά γεννώνται για τα αίτια του συμβάντος αλλά και για την ασφάλεια του πλοίου τίθενται αυτή τη στιγμή σε δεύτερη μοίρα.

Δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι

Πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι για την επιχείρηση διάσωσης του φλεγόμενοιυ πλοίου Norman Atlantic, στην Αδριατική.

O κ. Σαμαράς ρώτησε τον κ. Ρέντσι αν η κατάσταση είναι καλύτερη και ο Ιταλός πρωθυπουργός του απάντησε πως είναι πολλή καλύτερη.

«Σε τι σημείο βρισκόμαστε; Θα προλάβουμε πριν νυχτώσει;», ρώτησε στη συνέχεια ο Αντώνης Σαμαράς.

«Ναι. Προσπαθούμε. Είναι καλό ότι δεν υπάρχουν θύματα. Είναι καλή η συνεργασία Ιταλίας – Ελλάδας. Έχουμε εμπιστοσύνη στις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Να ξέρεις, επειδή το άκουσα κάπου, ότι δεν υπάρχει κλίση στο καράβι», του απάντησε ο Ματέο Ρέντσι.

Επίσης ο κ. Σαμαράς ρώτησε πως μπορεί και εκείνος να έχει άμεσα την ενημέρωση του Ιταλού πρωθυπουργού και εκείνος του είπε ότι θα του στέλνει ,από το Κέντρο Επιχειρήσεων την ενημέρωση που έχει.

Εξάλλου, ενημέρωση από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μ.Βαρβιτσιώτη για την επιχείρηση διάσωσης ζήτησε και έλαβε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης εκφράζοντας συμπαράσταση στους επιβαίνοντες.

Σε εξέλιξη επιχείρηση αεροκομιδής των επιβατών

Συνεχείς ρίψεις νερού για την κατάσβεση της μεγάλη φωτιάς  πραγματοποιεί εδώ και ώρα ρυμουλκό που βρίσκεται στο σημείο.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ναυλώτριας εταιρείας ΑΝΕΚ, το Νorman Αtlantic δεν έχει πάρει καμιά επικίνδυνη κλίση, ενώ στο σημείο βρίσκονται τρία ρυμουλκά και είναι σε εξέλιξη η μεταφορά όλων των επιβατών από ελικόπτερα της ιταλικής ακτοφυλακής στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «cruise europa».

Αυτό που προσπαθούν να κάνουν οι ιταλικές αρχές, είναι να καταφέρουν να ολοκληρώσουν την επιχείρηση πριν πέσει το σκοτάδι καθώς στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες αφού πνέουν άνεμοι εντάσεως έως και 9 μποφόρ σε συνδυασμό με χαλάζι και βροχή, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, σε νέα ενημέρωση το μεσημέρι ανέφερε ότι σε κανέναν από τους επιβάτες του φλεγόμενου πλοίου δεν έχει διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα υγείας και ότι αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη επιχείρηση μεταφοράς επιβατών από αέρος, με ελικόπτερα της ιταλικής ακτοφυλακής, ανά δύο άτομα προς το επιβατηγό πλοίο cruise europa.

Στο σημείο, τόνισε, βρίσκονται άλλα επτά παραπλέοντα πλοία που είναι έτοιμα να συνδράμουν για βοήθεια. Μέχρι στιγμής, πρόσθεσε ο κ.Λαγκαδιανός, με την επιχείρηση αεροκομιδής με ελικόπτερα έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια στο cruise europa 14 άτομα.
Τέλος, αναφέρθηκε και στην παρουσία δύο ρυμουλκών σκαφών, το ένα εκ των οποίων κάνει ρίψεις για κατάσβεση της φωτιάς ενώ στην περιοχή βρίσκονται ελικόπτερα super puma και αεροσκάφος c-130.

Η ιταλική ακτοφυλακή έχει αναλάβει την όλη επιχείρηση διάσωσης των επιβατών

Η ιταλική ακτοφυλακή έχει αναλάβει, από τις 10 το πρωί σήμερα ώρα Ελλάδος, την όλη επιχείρηση διάσωσης των 478 επιβαινόντων (επιβάτες και πλήρωμα) του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Norman Atlantic», στο οποίο τα ξημερώματα εκδηλώθηκε πυρκαγιά υπό αδιευκρίνιστη αιτία σε ένα από το γκαράζ του, ενώ έπλεε 22 ναυτικά μίλια απο τις ακτές της Ιταλίας και 44 βορειοδυτικά της Κέρκυρας.

Όπως έκανε γνωστό, με δηλώσεις του πριν από λίγη ώρα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, Νίκος Λαγκαδιανός, «το φλεγόμενο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νorman Αtlantic», βρίσκεται εντός θαλάσσιας περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης της ιταλικής ακτοφυλακής και ως εκ τούτου η διαχείριση του περιστατικού έχει περάσει πλέον στο αρμόδιο κέντρο έρευνας και διάσωσης της Ρώμης, ενώ από το ενιαίο κέντρο συντονισμού έρευνας και διάσωσης τα δεσμευμένα πλοία παραμένουν για παροχή συνδρομής σε συνεργασία με την ιταλική ακτοφυλακή»,

Όπως τόνισε ο κ.Λαγκαδιανός στην περιοχή «υπάρχουν 8 παραπλέοντα πλοία, ενώ έχουν ξεκινήσει δύο ρυμουλκά από την Πύλο και την Κέρκυρα, δύο πυροσβεστικά πλοιάρια από την Ηγουμενίτσα και την Κέρκυρα και ένα ρυμουλκό από την Ιταλία. Στην περιοχή βρίσκεται επίσης ένα αεροσκάφος c-130 ενώ πέντε ελικόπτερα βρίσκονται σε ετοιμότητα στην Κέρκυρα και στο Ακτιο προκειμένου να συνδράμουν αν απαιτηθεί».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του λιμενικού ένα ελικόπτερο super puma έχει απογειωθεί και προσπαθεί να προσεγγίσει το κινδυνεύον πλοίο, εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, ενώ από τους 478 (επιβάτες και πλήρωμα), 150 άτομα έχουν ήδη μετεπιβαστεί ήδη σε σωσίβια λέμβο του κινδυνεύοντος πλοίου και 42 εξ αυτών έχουν μετεπιβιβαστεί με ασφάλεια στο πλοίο «spirit of Piraeus» που είναι δίπλα του.

Όπως ανέφερε, επίσης, στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες αφού πνέουν άνεμοι εντάσεως και 9 μποφόρ σε συνδυασμό με χαλάζι και βροχή, ενώ το επιβατηγό cruise europa έχει καθελκύσει επιτυχώς σωσίβιο λέμβο προκειμένου να υπάρξει προσπάθεια μετεπιβίβασης επιβατών από το φλεγόμενο πλοίο.

Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα, οι επιβάτες και πλήρωμα είναι διαφόρων εθνοτήτων εκ των οποίων 234 είναι οι Έλληνες.
Σύμφωνα με πληροφορίες το πλοίο «Νorman Αtlantic» είναι ιδιοκτησίας του ιταλικού ναυπηγείου Visentini που έχει μελετήσει ένα νέο είδος σύγχρονων πλοίων RoRo με χαμηλή κατανάλωση.

Σε ετοιμότητα στην Κέρκυρα και το Άκτιο

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή όπου πλέει το ιταλικό επιβατηγό πλοίο, τα 6 ελικόπτερα των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν τεθεί στη διάθεση των αρμοδίων ιταλικών αρχών για τη διάσωση των επιβαινόντων στο ιταλικό φορτηγό πλοίο έχουν μετασταθμεύσει στην Κέρκυρα και στο ‘Ακτιο.

Στο νησί αναμένεται να καταφθάσει άλλο ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ της περιοχής που βρίσκεται το πλοίο ίπταται αεροσκάφος C-130.

Τα ελικόπτερα παραμένουν σε ετοιμότητα ώστε να συνδράμουν στην επιχείρηση διάσωσης όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν και εφόσον απαιτηθεί.

Απέπλευσε από το λιμάνι της Πάτρας, πυροσβεστικό σκάφος ώστε να συνδράμει στις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς

Το πυροσβεστικό σκάφος «Σκούρτης» απέπλευσε σήμερα στις 9.15 ο πρωί από το λιμάνι της Πάτρας, με κατεύθυνση την Αδριατική θάλασσα, ώστε να συνδράμει στις προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς, στο επιβατικό πλοίο «Norman Atlantic».

Στο πυροσβεστικό σκάφος επιβαίνουν 16 στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πατρών, ενώ όσον αφορά το χρόνο που θα χρειαστεί για να φθάσει στο «Norman Atlantic», εκτιμάται ότι θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από τις καιρικές συνθήκες που θα συναντήσει.

Το χρονικό της επιχείρησης για την ασφαλή εγκατάλειψη των επιβατών

Δίπλα στο «Νorman Αtlantic»,βρίσκονται από το πρωί επτά παραπλέοντα πλοία ενώ σε ένα από αυτά το «spirit of Piraeus» γίνεται ήδη επιβίβαση επιβατών.

Επίσης βρίσκονται τέσσερα πλωτά σκάφη του λιμενικού, τρία ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη των ελληνικών και των ιταλικών αρχών, ενώ η ιταλική ακτοφυλακή αποστέλλει και ρυμουλκό πλοίο.

Σύμφωνα με στέλεχος της ναυλώτριας εταιρείας του πλοίου η κατάσταση είναι υπο έλεγχο, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, ενώ έχει δοθεί προτεραιότητα στις γυναίκες και στα παιδιά.

Ήδη η φωτιά σύμφωνα με πληροφορίες από το πλήρωμα, βρίσκεται σε ύφεση, ενώ πυροσβεστικό ναυαγοσωστικό πλοίο σπεύδει στο σημείο του συμβάντος από την Ηγουμενίτσα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έχει δοθεί προτεραιότητα στις γυναίκες και στα παιδιά ενώ όλοι οι επιβάτες έχουν συγκεντρωθεί στη γέφυρα του πλοίου.
Την όλη επιχείρηση συντονίζει το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου σε συνεργασία με την Ιταλική ακτοφυλακή.

Επίσης αναμένονται τέσσερα σκάφη του λιμενικού σώματος, ένα αεροσκάφος c-130, δύο φορτηγά πλοία και το κρουαζιερόπλοιο “cruise europα” που θα συνδράμει στην επιχείρηση.

Στο θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας βρίσκεται ο αρμόδιος υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και παρακολουθεί από κοντά την όλη την επιχείρηση, ενώ για το θέμα ενημερώνεται διαρκώς και ο πρωθυπουργός.

Το πλοίο που είχε αναχωρήσει στις 5:30 το απόγευμα απο την Πάτρα με προορισμό την Ιταλία μέσω Ηγουμενίτσας,ήταν ναυλωμένο στην ΑΝΕΚ και σε αυτό επιβαίνουν συνολικά 411 επιβάτες και 55 άτομα πλήρωμα,125 φορτηγά,3 λεωφορεία 84 IX, 3 αυτοκινούμενα και μία μηχανή.

Πέντε ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος C-130 των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στάλθηκαν για βοήθεια

Ύστερα από εντολή του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας Νίκου Δένδια και ενημέρωσης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, οι ελληνικές αρχές συνδράμουν τις ενέργειες των αρμοδίων ιταλικών αρχών διαθέτοντας μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων που σπεύδουν στην περιοχή.

Πρόκειται για 3 ελικόπτερα AB-205 της Πολεμικής Αεροπορίας , ένα ελικόπτερο S-70 Aegean Hawk του Πολεμικού Ναυτικού, ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σε «ανοικτή γραμμή ο πρωθυπουργός με τον Ιταλό ομόλογό του»

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είναι σε επικοινωνία με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη στον ΣΚΑΪ, αναφερόμενη στην επιχείρηση διάσωσης των επιβατών του πλοίου «Norman Atlantic», στο οποίο ξέσπασε πυρκαγιά τα ξημερώματα.

«Eίναι μία πολύ δύσκολη επιχείρηση» τόνισε η κ. Βούλτεψη προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε αμέσως από τους αρμόδιους υπουργούς. «Έχει ήδη επικοινωνήσει με τον ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι. Είναι σε ανοικτή γραμμή» ανέφερε.

Ενημέρωση των πολιτικών 

Στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας έσπευσε προκειμένου να ενημερωθεί, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ.Δρίτσας.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος μετέβη στον θάλαμο επιχειρήσεων του ΥΕΝ όπου παρέμεινε περίπου δύο ώρες μέχρι και την ανάληψη του συντονισμού της επιχείρησης διάσωσης από το ιταλικό κέντρο επιχειρήσεων.

Ενημερώθηκε για την επιχείρηση διάσωσης των επιβατών του πλοίου από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος και τους αξιωματικούς που συντονίζουν το έργο της διάσωσης των επιβατών.

Κατά την αναχώρησή του ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, ο οποίος έχει διατελέσει υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, δεν έκανε δηλώσεις και ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι αρμόδιοι είναι οι υπεύθυνοι αξιωματικοί που διαχειρίζονται την υπόθεση.

Ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, προκειμένου να ενημερωθεί για την επιχείρηση διάσωσης των επιβατών και του πληρώματος του πλοίου «Νorman Αtlantic».

Ο κ. Κουτσούμπας ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση να πραγματοποιήσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, να κάνει το καλύτερο δυνατό με προτεραιότητα να μην κινδυνεύσει καμιά ανθρώπινη ζωή.

Τι λέει η εταιρεία

Σύμφωνα με στέλεχος της ναυλώτριας εταιρείας του πλοίου, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Το πλοίο Νorman Αtlantic είχε αναχωρήσει στις 5:30 το απόγευμα από την Πάτρα με προορισμό την Ιταλία, μέσω Ηγουμενίτσας, ήταν ναυλωμένο στην ΑΝΕΚ και σε αυτό επιβαίνουν συνολικά 411 επιβάτες, 222 οχήματα και 55 άτομα πλήρωμα.

Την όλη επιχείρηση συντονίζει το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου σε συνεργασία με την Ιταλική ακτοφυλακή.

Δείτε ακόμα: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο Norman Atlantic