Manpower: Η παγκόσμια αγορά κλονίζεται απ’ την «έλλειψη ταλέντων»

Manpower: Η παγκόσμια αγορά κλονίζεται απ’ την «έλλειψη ταλέντων»

Το 59% των εργοδοτών στην Ελλάδα δηλώνει ότι δυσκολεύεται να βρει «κατάλληλους» εργαζομένους.

Περισσότερο από το ένα τρίτο των εργοδοτών παγκοσμίως δυσκολεύεται να βρει τον κατάλληλο υπάλληλο για κάθε θέση, σύμφωνα με σημερινή έκθεση της εταιρίας παροχής υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού Manpower που παρουσιάζει το αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Στο πλαίσιο της ετήσιας έρευνάς της με θέμα την «έλλειψη ταλέντων» η Manpower απευθύνθηκε σε 41.700 μάνατζερς σε 42 χώρες τους πρώτους τρεις μήνες του έτους. Σύμφωνα με ευρήματα της έρευνας, το 38% των εργοδοτών – το υψηλότερο ποσοστό από το 2007 – δεν μπορεί να βρει τον εργαζόμενο με το ταλέντο που αναζητά.

«Οι επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να είναι αντιμέτωπες με έλλειψη ταλέντων» ανέφερε η Manpower σε ανακοίνωσή της.

Οι θέσεις που είναι πιο δύσκολο να καλυφθούν είναι οι αντιπρόσωποι πωλήσεων και οι εργαζόμενοι με συγκεκριμένες δεξιότητες, όπως οι σεφ, οι μηχανικοί και οι ηλεκτρολόγοι.

«Η έλλειψη ταλέντων είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα που πλήττει την ανταγωνιστικότητα των οργανισμών. Από τα στοιχεία που έχουν συλλέξει και τις διαρθρωτικές αλλαγές που μπορούμε να δούμε ότι έρχονται στην αγορά εργασίας, γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα απλά θα γίνει χειρότερο» είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Manpower Τζόνας Πράισινγκ στην ανακοίνωση.

Τη μεγαλύτερη δυσκολία φαίνεται να αντιμετωπίζουν οι εργοδότες στην Ιαπωνία, με το 83% να απαντά ότι η εύρεση του κατάλληλου υπαλλήλου αποτελεί πρόκληση. Άλλες χώρες με υψηλό ποσοστό έλλειψης ταλέντων είναι το Περού, το Χονγκ Κονγκ, η Βραζιλία και η Ρουμανία.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας και το υψηλό ποσοστό ανεργίας, το ποσοστό των εργοδοτών που δήλωσε ότι δυσκολεύεται να βρει τον κατάλληλο εργαζόμενο ανέρχεται στο 59%

Οι συνηθέστεροι λόγοι που επικαλούνται οι εργοδότες είναι ο χαμηλός αριθμός των υποψηφίων (35% των συμμετεχόντων) και η έλλειψη τεχνικής επάρκειας (34% των συμμετεχόντων) και η έλλειψη εργασιακής εμπειρίας, που επηρεάζει το 22% των εργοδοτών.