Μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ φτάνει στην πόρτα των καταναλωτών

Μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ φτάνει στην πόρτα των καταναλωτών

Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Aldi μπαίνει στον χώρο της παράδοσης στο σπίτι.

Μια από τις μεγαλύτερες εκπτωτικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ στις ΗΠΑ ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την Instacart, ώστε να παρέχεται στον πελάτη η δυνατότητα παράδοσης των αγορών του στον χώρο του.

Μέχρι σήμερα, τέτοια υπηρεσία delivery προσφερόταν μόνο από ακριβότερα καταστήματα, και για πελάτες που έκαναν μεγάλες αγορές.

Η κίνηση αυτή της γερμανικής αλυσίδας Aldi είναι μια ένδειξη του πόσο ανταγωνιστικό έχει γίνει το τοπίο στον χώρο των σούπερ μάρκετ, καθώς οι πωλητές λιανικής προσπαθούν να εξασφαλίσουν όποιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μπορούν σε μια αγορά που αλλάζει ταχύτατα.

Η υπηρεσία θα τεθεί σε λειτουργία δοκιμαστικά στο Ντάλας, την Ατλάντα, και κάποιες περιοχές του Λος Άντζελες από τις 31 Αυγούστου.

«Η Aldi ακολουθεί τον ψηφιακό κόσμο και το ηλεκτρονικό εμπόριο όπως όλοι στον κλάδο» δήλωσε στο Fortune ο Σκοτ Πάτον, αντιπρόεδρος εταιρικών αγορών της Aldi. «Οι πωλήσεις μέσω διαδικτύου είναι κομμάτι του μέλλοντος».

Πάντως, η αποδιοργάνωση του κλάδου της λιανικής πώλησης εξαιτίας του ηλεκτρονικού εμπορίου δεν εμφανίζει τον ίδιο ρυθμό στον κλάδο των τροφίμων. Συγκεκριμένα, μόνο 9% του ενήλικου πληθυσμού στις ΗΠΑ δηλώνουν ότι παραγγέλνουν τα ψώνια τους από το σούπερ μάρκετ διαδικτυακά τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Gallup.

Την ίδια στιγμή, αυτό ακριβώς το χαμηλό ποσοστό δείχνει και «τη θεωρητικά τεράστια δυνατότητα ανάπτυξης», σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκόπησης.

Οι εκπτωτικές αλυσίδες όπως η Aldi, γνωστή για τα απλά καταστήματά της και τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας της, ασκούν πλέον πίεση στα παραδοσιακά σούπερ μάρκετ, τα οποία προετοιμάζονται κι αυτά για ένα μέλλον καθορισμένο από το ηλεκτρονικό εμπόριο. Η πρόσφατη εξαγορά της Whole Foods από την Amazon αναμένεται να αλλάξει περαιτέρω τα πράγματα.

Ο Πάτον είπε ότι οι συζητήσεις με την Instacart ξεκίνησαν πριν την ανακοίνωση της συμφωνίας Amazon – Whole Foods. «Κι εμείς, όπως κι όλοι οι άλλοι, περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί» αναφέρει σε σχέση με τη συμφωνία. «Είναι δύσκολο να κάνεις την οποιαδήποτε πρόβλεψη».

Η Aldi διαθέτει περίπου 1600 καταστήματα στις ΗΠΑ και σχεδιάζει να επενδύσει 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια για να αυξήσει τον αριθμό των καταστημάτων της στα 2.500 μέχρι το 2022. Η προσθήκη αυτή θα τοποθετήσει την εταιρεία στην τρίτη θέση της κατάταξης με τις μεγαλύτερες εταιρείες σούπερ μάρκετ στις ΗΠΑ, πίσω από τη Walmart και την Kroger.

Παρόλο που η Aldi είναι μια εκπτωτική αλυσίδα σούπερ μάρκετ και οι πελάτες της δίνουν έμφαση στις χαμηλές τιμές, η ίδια πιστεύει ότι οι καταναλωτές δεν θα διστάσουν να πληρώσουν περισσότερο για να εξασφαλίσουν τις υπηρεσίες παράδοσης της Instacart.