Μεγάλη απόσταση κυβέρνησης – θεσμών στα κόκκινα δάνεια

Μεγάλη απόσταση κυβέρνησης – θεσμών στα κόκκινα δάνεια

Εξακολουθεί να υπάρχει «χάσμα» - Τι προτείνει η κυβέρνηση, τι θέλουν οι θεσμοί.

Τα κόκκινα δάνεια και οι επικουρικές συντάξεις «μπλοκάρουν» μέχρι στιγμής την αξιολόγηση. Οι δανειστές φέρονται να παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους σε ότι αφορά την πώληση σε funds εξυπηρετούμενων και μη δανείων, ενώ συμφωνούν να υπάρξει προστασία από την πώληση για στεγαστικά δάνεια με βάση τα όρια του νόμου Κατσέλη, δηλαδή δανειοληπτών που είναι οικονομικά αδύναμοι, αλλά η μεταβατική περίοδος προστασίας από την πώληση να μην είναι η τριετής.

Οι θεσμοί συνεχίζουν να επιθυμούν άμεσο πωλητήριο με την συμμετοχή και ενήμερων δανείων στα πακέτα. Στα κόκκινα δάνεια «η απόσταση είναι μεγάλη» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Έτσι στο τραπέζι φέρεται να υπάρχει και σχέδιο που αφορά σε μεταβατική περίοδο μικρότερης χρονικής διάρκειας.

Πηγές θεωρούν εφικτό να υπάρξει μία παράταση ενός έτους με παράλληλη όμως προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών για δάνεια πρώτης κατοικίας στο πρότυπο του Νόμου Κατσέλη.

Η ελληνική πλευρά πρότεινε επίσης να δημιουργηθούν ειρηνοδικεία σε Αθήνα Θεσσαλονίκη και Πειραιά ειδικά για κόκκινα δάνεια. Στο πρότυπο δηλαδή των ειρηνοδικείων που ήδη υπάρχουν για τον νόμο Κατσέλη και με στόχο ταχύτερες δίκες.

Στη χθεσινή σύσκεψη ήταν παρών και ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας και σύμφωνα με τις πληροφορίες η γραμμή της ΤτΕ στο συγκεκριμένο θέμα ήταν κοινή με αυτή της κυβέρνησης.