Μερική επιστράτευση ενέκρινε η Ουκρανία

Μερική επιστράτευση ενέκρινε η Ουκρανία

Το Κίεβο χαρακτηρίζει το δημοψήφισμα στη Κριμαία «μια μεγάλη φάρσα». 

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην Ουκρανία, μια μέρα μετά το δημοψήφισμα στη Κριμαία για ένωση της με τη Ρωσία. Το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε τη Δευτέρα προεδρικό διάταγμα για μερική επιστράτευση 40.000 εφέδρων, προκειμένου να αντιμετωπίσει «την ανάμιξη της Ρωσίας στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας» και ν’ αυξήσει τη στρατιωτική δύναμη της χώρας ενώπιον της ανάληψης του ελέγχου της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Ο Αντρέι Παρούμπι, ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας , δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι 20.000 έφεδροι θα αναπτυχθούν στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων και οι άλλοι 20.000 θα ενισχύσουν τη νεοσυσταθείσα Εθνική Φρουρά.

«Μεγάλη φάρσα το δημοψήφισμα»
Το δημοψήφισμα στην Κριμαία για την ένωση της χερσονήσου με τη Ρωσία είναι «μια μεγάλη φάρσα», ανέφερε ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ. «Η Ρωσία προσπαθεί να καλύψει την επίθεσή της στην Κριμαία με μια μεγάλη φάρσα που αποκαλεί δημοψήφισμα, το οποίο ουδέποτε θα αναγνωριστεί ούτε από την Ουκρανία ούτε από τον πολιτισμένο κόσμο», δήλωσε ο Τουρτσίνοφ ενώπιον των βουλευτών του ουκρανικού κοινοβουλίου.

Παρ’ όλα αυτά επιταχύνεται η προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσίας. Το πρωί της Δευτέρας, το κοινοβούλιο της Κριμαίας κήρυξε την ανεξαρτησία της χερσονήσου της ανατολικής Ουκρανίας και ζήτησε την ένωσή της με τη Ρωσία. Και οι 85 βουλευτές ενέκριναν ομόφωνα τις αποφάσεις αυτές, οι οποίες ήταν αναμενόμενες μετά τη μεγάλη νίκη των υποστηρικτών της ένωσης με τη Ρωσία στο δημοψήφισμα που διεξήχθη χθες. Το κοινοβούλιο κήρυξε την εθνικοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων του ουκρανικού κράτους επί του εδάφους της Κριμαίας.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Κριμαίας δήλωσε ότι οι ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες που εδρεύουν στην περιοχή θα διαλυθούν παρότι τα μέλη τους θα μπορέσουν να παραμείνουν στην κριμαϊκή χερσόνησο, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφαξ.

«Φυσικά και θα εθνικοποιήσουμε όλες (τις μονάδες) στο έδαφος (της Κριμαίας)», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Κονσταντίνοφ από τη Συμφερόπολη ύστερα από το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος υπέρ της ένωσης της περιοχής με τη Ρωσία, μετέδωσε το πρακτορείο.

«Πρέπει να απαντήσουμε στο παράνομο δημοψήφισμα»
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να απαντήσει στο παράνομο «αποκαλούμενο δημοψήφισμα» στην Κριμαία, δήλωσε η Κάθριν Άστον, Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες όπου συναντώνται σήμερα εκτάκτως οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ και όπου, σύμφωνα με δήλωση του βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ θα συμφωνήσουν στο πάγωμα των οικονομικών πόρων Ρώσων αξιωματούχων και στην επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών εις βάρος τους.

Το δημοψήφισμα είναι «παράνομο σύμφωνα με το ουκρανικό σύνταγμα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», δήλωσε η Άστον και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να μένεις αμέτοχος και να επιτρέπεις να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση».

«Καλώ τη Ρωσία για μία ακόμη φορά να συναντηθεί με τους ουκρανούς ηγέτες και να ξεκινήσει μαζί τους διάλογο, να κινηθεί παρακαλώ το συντομότερο δυνατόν προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης», είπε η Άστον.

Διαβάστε περισσότερα: 

Η Ρωσία προχωράει στην άμεση προσάρτηση της Κριμαίας

Ο «Καλικάντζαρός» της Κριμαίας