Μέρκελ και Μακρόν σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού που «σφραγίζει» τη γαλλο-γερμανική συμμαχία

Μέρκελ και Μακρόν σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού που «σφραγίζει» τη γαλλο-γερμανική συμμαχία
epa07156035 French President Emmanuel Macron and German Chancellor Angela Merkel hold hands after unveiling a plaque in the Clairiere of Rethondes during a commemoration ceremony for Armistice Day, 100 years after the end of the First World War, in Compiegne, France, 10 November 2018. EPA/PHILIPPE WOJAZER / POOL MAXPPP OUT

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη σύναψη ανακωχής του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Δίπλα-δίπλα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, βρέθηκαν χθες το απόγευμα στο ξέφωτο «Rethondes» στην Κοπιένη (Compiegne), εκεί όπου στις 11 Νοεμβρίου του 1918 υπογράφηκε η ανακωχή των εχθροπραξιών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ήταν μια τελετή με υψηλή συμβολική αξία, αφού για πρώτη φορά μετά από 100 χρόνια, Γερμανός ηγέτης επισκέφθηκε τον ιστορικό αυτό χώρο της Κοπιένης

Οι δύο ηγέτες αποκάλυψαν στη βάση του εκεί ευρισκόμενου μνημείου, μια νέα μεταλλική πλάκα, στην οποία υπογραμμίζεται η αξία της συμφιλίωσης των δύο χωρών. Αναγράφεται : «Με την ευκαιρία της εκατονταετηρίδας της ανακωχής του 1918, ο κ. Εμανουέλ Μακρόν, πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας και η κα. Άνγκελα Μέρκελ, Καγκελάριος της Συνομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, επαναβεβαίωσαν εδώ την αξία της Γάλλο-γερμανικής συμφιλίωσης στην υπηρεσία της Ευρώπης και της Ειρήνης».

Μετά την επιθεώρηση των στρατιωτών της γάλλο-γερμανικής ταξιαρχίας που ήταν παρόντες, οι δύο ηγέτες κατέθεσαν στεφάνι και κράτησαν λίγα λεπτά σιγής μπροστά στην πλάκα.

Στη συνέχεια εισήλθαν στο βαγόνι (ακριβές αντίγραφο, το γνήσιο κατέστρεψε ο Χίτλερ) όπου υπογράφηκε η ανακωχή και υπέγραψαν το livre d’or (βιβλίο επισκεπτών).

Η εικόνα θεωρείται ιδιαίτερα ισχυρή γιατί είναι η πρώτη φορά που ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα ηγέτης βρίσκονται σε αυτό το βαγόνι βάζοντας την υπογραφή τους κάτω από τη διαβεβαίωση της συμφιλίωσης των χωρών τους.

Στην τελετή της Κοπιένης ήταν παρόντες οι επιζώντες μαχητές του πολέμου, οι αιρετοί της περιοχής, πολλές προσωπικότητες από τη Γαλλία και τη Γερμανία και πολλοί νέοι από τις δύο χώρες.

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Άνγκελα Μέρκελ πέρασαν κοντά δυο ώρες χαιρετώντας και μιλώντας με τον κόσμο.

«Η Ευρώπη μας, είναι σε ειρήνη εδώ και 73 χρόνια, είναι χωρίς προηγούμενο. Είμαστε σε ειρήνη γιατί το θελήσαμε γιατί το θέλησαν οι δύο μας χώρες» είπε ο Ε. Μακρόν απαντώντας σε νεαρή μαθήτρια από τη Γερμανία.

Απευθυνόμενος πάντα προς τους νέους μίλησε για την υποχρέωσή μας «να σταθούμε στο ύψος» αυτών που ζητούσαν οι σύγχρονοι του Μεγάλου Πολέμου φωνάζοντας «Ποτέ ξανά».

«Δεν θα πρέπει να κάνουμε την παραμικρή υποχώρηση στα θλιβερά πάθη, στους πειρασμούς διαίρεσης (…) εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου» υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP-dpa