Μέρκελ: Το Σάββατο θα συζητηθούν πιθανά νέα μέτρα κατά της Ρωσίας

Μέρκελ: Το Σάββατο θα συζητηθούν πιθανά νέα μέτρα κατά της Ρωσίας

Η Γερμανίδα καγκελάριος ανακοίνωσε το πλαίσιο της επερχόμενης συνόδου κορυφής της ΕΕ.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε σήμερα ότι στη σύνοδος κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Σάββατο θα συζητηθεί η πιθανότητα επιβολής περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, μετά τις πρόσφατες πληροφορίες που κάνουν λόγο για παρουσία ρωσικών στρατευμάτων σε ουκρανικό έδαφος και νίκες των φιλορώσων αυτονομιστών επί του πεδίου.

«Λαμβάνουμε αναφορές για αυξημένη παρουσία Ρώσων στρατιωτών και για νέες ταραχές και προέλαση των αυτονομιστών σε περιοχές που μέχρι τώρα ήταν πολύ ήσυχες», ανέφερε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τις συνομιλίες που είχε με τους ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο Βερολίνο.

«Το ξεκαθαρίσαμε φέτος τον Μάρτιο ότι εάν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση, θα πρέπει να συζητηθεί (η επιβολή) και άλλων κυρώσεων. Επομένως, το θέμα θα είναι στην ατζέντα της συνόδου κορυφής και θα πρέπει να αναρωτηθούμε πώς θα αντιδράσουμε», υπογράμμισε η καγκελάριος.

Η Ρωσία διαψεύδει ότι στρατιωτικές μονάδες της χώρας δρουν σε ουκρανικό έδαφος
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας διέψευσε σήμερα με τον κατηγορηματικότερο τρόπο τις πληροφορίες ότι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες δρουν εντός του ουκρανικού εδάφους.

«Παρατηρήσαμε ότι εκτοξεύονται αυτές οι ψευδείς φήμες και είμαστε υποχρεωμένοι να απογοητεύσουμε τους υπερπόντιους επινοητές τους και τους ελάχιστους απολογητές τους στη Ρωσία» ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου, ο στρατηγός Ιγκόρ Κονασένκοφ, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ.

«Οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό το υλικό δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα», υπογράμμισε.

Επαφές Ρέντσι-Πούτιν
O επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Ρέντσι, η χώρα του οποίου ασκεί αυτό το εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάλεσε σήμερα κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να καταδικάσει την «είσοδο» των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, την οποία χαρακτήρισε «απαράδεκτη κλιμάκωση».

Σε ό,τι αφορά «την είσοδο των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, ο πρόεδρος (του Συμβουλίου) επανέλαβε ότι πρόκειται για μια απαράδεκτη κλιμάκωση, της οποίας οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές» σύμφωνα με ένα δελτίο Τύπου που εξέδωσε το γραφείο του Ρέντσι.

Ο Ματέο Ρέντσι τηλεφώνησε στον Βλαντίμιρ Πούτιν πριν από λίγες ώρες προκειμένου να του εκφράσει «τη μεγάλη του ανησυχία» σχετικά με το θέμα της Ουκρανίας και «να ζητήσει μια ταχεία επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» σύμφωνα με αυτό το κείμενο.

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο ανέφερε σε ένα δικό του δελτίο Τύπου ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι είχαν μια τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα κατά την οποία συζήτησαν την ανάγκη να αυξηθούν οι διεθνείς προσπάθειες με στόχο τον τερματισμό της αιματοχυσίας στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε εξάλλου τηλεφωνικές συνδιαλέξεις τις τελευταίες ημέρες με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο τον οποίο θα συναντήσει εκ νέου το Σάββατο κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Συνόδου στις Βρυξέλλες, διευκρινίζει η ανακοίνωση της Ρώμης.

Επιπλέον η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φεντερίκα Μογκερίνι τηλεφώνησε στον Ουκρανό ομόλογό της Πάβλο Κλίμκιν για να τον διαβεβαιώσει ότι η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία θα βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών κατά τη διάρκεια μιας ανεπίσημης συνόδου των επικεφαλής της διπλωματίας των κρατών μελών της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Μιλάνο.

Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε ο γγ του ΟΗΕ
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν ανησυχεί έντονα για τις πληροφορίες ότι οι συγκρούσεις την Ουκρανία επεκτάθηκαν νοτιότερα, γεγονός που εφόσον επιβεβαιωθεί θα σηματοδοτεί μια «επικίνδυνη κλιμάκωση» της κρίσης, όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του.

«Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να επιτρέψει να κλιμακωθεί περαιτέρω η κατάσταση, ούτε μπορεί να επιτραπεί η συνέχιση της βίας και της καταστροφής που αυτή η σύγκρουση έχει επιφέρει στην ανατολική Ουκρανία», είπε ο Στεφάν Ντιζαρίτς μιλώντας στους δημοσιογράφος.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 21:00 για να συζητήσει την κρίση στην Ουκρανία, κατόπιν αιτήματος της Λιθουανίας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Διαβάστε ακόμη:

ΝΑΤΟ: Ξεπερνούν τους χίλιους οι Ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία

Γιατί το Jack Daniel’s «πάγωσε» στη Ρωσία

Ανεβαίνει ξανά το «θερμόμετρο» στην Ουκρανία