Ανεβαίνει ξανά το «θερμόμετρο» στην Ουκρανία

Ανεβαίνει ξανά το «θερμόμετρο» στην Ουκρανία

Ο ΟΑΣΕ συνεδριάζει εκτάκτως με θέμα τις «ρωσικές παραβιάσεις» που καταγγέλλει η Ουκρανία.

«Έλαβα την απόφαση να ακυρώσω μια επίσκεψη εργασίας στη Δημοκρατία της Τουρκίας λόγω της ταχέως επιδεινούμενης κατάστασης στην περιοχή του Ντονέτσκ, ειδικά στην Αμβροσιγίβκα και τη Σταρομπέσεβε, καθώς λαμβάνει χώρα μια εισβολή των ρωσικών δυνάμεων», ανέφερε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο σε μια ανακοίνωση η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι «ρωσικά στρατεύματα» κατέλαβαν την στρατηγικής σημασίας πόλη Νοβοαζόφσκ -μια παραθαλάσσια πόλη 11.000 κατοίκων μερικά χιλιόμετρα από τα σύνορα, περίπου 100 χλμ. του Ντονέτσκ- προπυργίου των φιλορώσων αυτονομιστών, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες τις τελευταίες ημέρες. Για τον λόγο αυτό, ο Ουκρανός πρόεδρος συγκάλεσε εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Χθες, Ρώσοι στρατιώτες πήραν τον έλεγχο της πόλης Νοβοαζόφσκ», ανέφερε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας μέσω του Twitter, επισημαίνοντας ότι πολλά ακόμη χωριά σε μικρή απόσταση έχουν επίσης καταληφθεί. «Μια αντεπίθεση από ρωσικά στρατεύματα και μονάδες των αυτονομιστών συνεχίζεται στη νοτιοανατολική Ουκρανία», ανέφερε το συμβούλιο μέσω Twitter.

Κατά την ίδια πηγή, τα κυβερνητικά στρατεύματα στην πόλη Νοβοαζόφσκ αποσύρθηκαν «για να σωθούν» και τώρα ενισχύουν τις δυνάμεις στην Μαριούπολη, όπου βρίσκεται ένα σημαντικό λιμάνι.

Σύμφωνα με το Κίεβο, οι ρωσικές δυνάμεις και οι αυτονομιστές συντονίζουν τις κινήσεις τους για να εξαπολύσουν αντεπίθεση στην Ιλοβάισκ και τη Σαχτάρσκ, ανατολικά του Ντονέτσκ.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) πραγματοποιεί σήμερα έκτακτη συνεδρίαση με θέμα τις «ρωσικές παραβιάσεις στην Ουκρανία», ανακοίνωσε η αμερικανική αντιπροσωπεία στους κόλπους του διεθνούς οργανισμού που εδρεύει στη Βιένη.

Ο ΟΑΣΕ επιβεβαίωσε από την πλευρά του τη διεξαγωγή της συνεδρίασης στην οποία πρόκειται να εξεταστούν «οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία», ενώ αυξάνονται οι ισχυρισμοί για την άμεση εμπλοκή Ρώσων στρατιωτών στις μάχες στην ανατολική Ουκρανία.

Η Μόσχα διαψεύδει τους ισχυρισμούς αυτούς, τους οποίους το ΝΑΤΟ και η Πολωνία δηλώνουν ότι μπορούν να αποδείξουν.

Ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο δήλωσε πως Ρώσοι στρατιώτες, οι οποίοι βρίσκονται σε άδεια από τις υπηρεσίες τους, μάχονται εναντίον των ουκρανικών στρατευμάτων στο πλευρό των ανταρτών, μετέδωσε η ρωσική κρατική τηλεόραση, την ώρα που ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ απηύθυνε έκκληση προς τις ΗΠΑ, την ΕΕ και της χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) να παγώσουν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία έως ότου οι ρωσικές δυνάμεις αποσυρθούν από το έδαφος της Ουκρανίας.

«Ανάμεσά μας πολεμούν εν ενεργεία στρατιώτες, οι οποίοι προτίμησαν να μην περάσουν τις διακοπές τους σε μια παραλία, αλλά μαζί μας, ανάμεσα σε αδέλφια που μάχονται για την ελευθερία τους», δήλωσε ο Ζαχαρτσένκο σε μια συνέντευξη η οποία αναρτήθηκε στο Vesti.ru, τον ιστότοπο ενός ρωσικού κρατικού τηλεοπτικού δικτύου.

Στο μεταξύ, στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στο Κίεβο, ο πρωθυπουργός Γιατσενιούκ ζητούσε «από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, τις χώρες της G7, να παγώσουν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία έως ότου η Ρωσία αποσύρει ένοπλες δυνάμεις, εξοπλισμό και πράκτορες».

Ο Γιατσενιούκ δήλωσε επίσης πως το υπουργείο Οικονομικών θα πωλήσει 340 εκατ. δολάρια στην κεντρική τράπεζα για να στηρίξει τα συναλλαγματικά αποθέματα και να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της γρίβνα.

Διαβάστε ακόμη: 

Πούτιν: Όχι σε νέα στρατιωτική κλιμάκωση στην Ουκρανία