ΝΑΤΟ: Ξεπερνούν τους χίλιους οι Ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία

ΝΑΤΟ: Ξεπερνούν τους χίλιους οι Ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία

Συνεδριάζει εκτάκτως το απόγευμα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - 20.000 Ρώσοι στρατιώτες στην ουκρανική μεθόριο.

Λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, ανακοίνωσε πως αναβάλλει το προγραμματισμένο ταξίδι του στο εξωτερικό εξαιτίας της «ραγδαίας επιδείνωσης» της κατάστασης στη χώρα του λόγω της «εξάπλωσης ρωσικών στρατευμάτων» στις ανατολικές επαρχίες, το ΝΑΤΟ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως ο αριθμος των Ρώσων που βρίσκονται σε ουκρανικό έδαφος ξεπερνά τους χίλιους.

Για το θέμα θα συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στις 19:00 (ώρα Ελλάδας).

«Εκτιμάμε ότι πολλοί περισσότεροι από χίλιοι Ρώσοι στρατιώτες πολεμούν αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία. Υποστηρίζουν τους αυτονομιστές και μάχονται στο πλευρό τους  εναντίον των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι βασίζεται «σε μια πολύ συντηρητική εκτίμηση».

Την ίδια ώρα, ένας από τους ηγέτες των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, ο Αλεξάντρ Ζακχαρένκο δήλωσε σε δημοσιογράφους πως περίπου 3 με 4.000 Ρώσοι πολίτες πολεμούν στο πλευρό των ανταρτών.

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΑΣΕ, Αντρέι Κέλιν απάντησε λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι «δεν υπάρχουν Ρώσοι στρατιώτες» στην Ουκρανία, μετά το πέρας μιας έκτακτης συνεδρίασης του οργανισμού. «Δεν υπάρχει παρά μία μονάδα με περίπου δέκα Ρώσους στρατιώτες που πέρασε από λάθος τα σύνορα πριν δύο ημέρες», είπε ο διπλωμάτης αναφερόμενος στους ρώσους στρατιώτες που συνέλαβε το Κίεβο την Τρίτη. «Οι ρωσικές δυνάμεις δεν περνούν από κανένα σημείο των συνόρων της Ουκρανίας», σημείωσε ο Κέλιν.

Παρ’ ότι το Κρεμλίνο δεν αποδέχεται τα όσα δηλώνουν η ουκρανική κυβέρνηση, το ΝΑΤΟ και ο ΟΑΣΕ, ένα μέλος του συμβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Κρεμλίνου, η Έλα Πολιάκοβα, δήλωσε σήμερα ότι πιστεύει πως η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία. «Όταν πλήθος ανθρώπων υπό τις διαταγές διοικητών σε άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και με τη χρήση βαρέων όπλων βρίσκεται στο έδαφος μιας άλλης χώρας, πέρα από τα σύνορα, αυτό το θεωρώ εισβολή», είπε η Πολιάκοβα.

«Από τη Δευτέρα παρατηρήσαμε νέες επιδρομές κοντά στην Νοβοαζόφσκ, γεγονός που ανοίγει ένα νέο μέτωπο για τις ουκρανικές δυνάμεις, βάζοντάς τις σε μια τραγική κατάσταση», τόνισε πάντως ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε πως «από τα μέσα Αυγούστου οι ρωσικές δυνάμεις εμπλέκονται ενεργά στις μάχες». Παράλληλα εκτίμησε σε περίπου 20.000 τον αριθμό των στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων Ρωσίας-Ουκρανίας.

Την εκτίμηση του εκπροσώπου του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε και ο απεσταλμένος της Ουκρανίας στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Ιχόρ Προκόπτσουκ. «Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά, καταγράψαμε μια άμεση εισβολή του ρωσικού στρατού στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας», είπε ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ αναφερόμενος «στην κατάληψη από τον τακτικό στρατό της Ρωσίας της πόλης Νοβοαζόφσκ και πολλών άλλων κοντινών πόλεων», και τόνισε ότι το Κίεβο θεωρεί τις κινήσεις αυτές «επιθετική ενέργεια».

«Η σημαντική κλιμάκωση των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων συνδέεται άμεσα με τις επιτυχίες των ουκρανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον των αυτονομιστών. Η Ρωσία προσπαθεί να αποτρέψει μια ήττα των αυτονομιστών και επιθυμεί να κρατήσει την περιοχή», είπε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Reuters που βρίσκεται στην περιοχή δήλωσε σήμερα ότι είδε μια φάλαγγα τεθωρακισμένων οχημάτων και στρατιωτών κοντά σε ένα ρωσικό χωριό, περίπου 3 χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα. Τα τεθωρακισμένα, που δεν έφεραν διακριτικά, κατευθύνονταν προς τα ανατολικά, μακριά από τα σύνορα.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, η οχηματοπομπή αποτελούταν από δύο τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, έξι στρατιωτικά φορτηγά και έναν στρατιωτικό εκσκαφέα. Οι στρατιώτες που επέβαιναν σε αυτά είχαν βρώμικα πρόσωπα και ένας εξ αυτών είχε έναν επίδεσμο στο πρόσωπό του. Ένα από τα φορτηγά είχε σπασμένο το παρμπρίζ και τα φώτα του και το ρυμουλκούσε ένα άλλο φορτηγό.

Κορυφώνεται η ανησυχία στην ΕΕ
«Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις τελευταίες εξελίξεις, κυρίως για τις πληροφορίες από το πεδίο», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

«Επαναλαμβάνουμε ότι είναι άμεση ανάγκη να βρεθεί μια πολιτική λύση στην κρίση αυτή», πρόσθεσε η Κοτσίγιαντσιτς, διαβεβαιώνοντας ότι η ΕΕ παρακολουθεί «πολύ στενά όσα συμβαίνουν επί του πεδίου». Η ίδια υπενθύμισε ότι η Κάθριν Άστον είχε μια σειρά συνομιλιών με αξιωματούχους την Τρίτη στο Μινσκ, μεταξύ αυτών και ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο αναμένεται να συναντηθεί το Σάββατο με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, λίγη ώρα πριν μια προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

Διαβάστε ακόμη: 

Ανεβαίνει ξανά το «θερμόμετρο» στην Ουκρανία

Πούτιν: Όχι σε νέα στρατιωτική κλιμάκωση στην Ουκρανία